Karaya kısmen oturan gemi kurtarıldı (2)

Karadeniz'de fırtına nedeniyle çapasının kopması üzerine Samsun'da Mert Irmağı ağzında sürüklenerek karaya kısmen oturan Panama Bandıralı 'Hakkı Çilli

Karadeniz'de fırtına nedeniyle çapasının kopması üzerine Samsun'da Mert Irmağı ağzında sürüklenerek karaya kısmen oturan Panama Bandıralı 'Hakkı Çillioğlu' isimli kuru yük gemisi, kurtarma çalışmalarında halatların kopmasının ardından motorlarını çalıştırarak kıyıdan uzaklaştı.

Römorkörlerle saatlerce yapılan kurtarma çalışmalarında gemiyi çeken iki halatın da kopması üzerine kurtarmaya bir süre ara verildi. Getirilen yeni halat ve geminin motorlarının çalıştırılması ile gemi kurtarıldı.

Romanya'nın Köstence Limanı'ndan Samsun Limanı'na demir yükü getiren 'Hakkı Çillioğlu' isimli Panama bandıralı 4 bin 14 grostonluk kuru yük gemisi, yükünü boşattıktan sonra yeni yük almak için liman dışında beklemeye başladı. Samsun açıklarında bekleyen gemi, Karadeniz'deki fırtına ve dev dalgalardan dolayı sürüklenmeye başladı. Sürüklenen geminin demir tutmadığı ve sahile yaklaşık 50 metre kala karaya oturduğu belirtildi.

Geminin sürüklenmesi ve kıyıya iyice yanaşması üzerine 8'i Türk, biri Gürcü 18 mürettebatı bulunan geminin kaptanı Mehmet Dönmez, Samsun Liman Başkanlığı'ndan yardım istedi. Olay yerine Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve Sivil Savunma ekipleri, Liman Başkanlığı'na ait römorkörler geldi.

Mert Plajı'na yaklaşık 50 metre yanaşan geminin kıyıya vurmaması için römorkörler yardımıyla çalışma başlatıldı.Sanmar Firması'nın kılavuz kaptanı Mahmut Kerimoğlu, kurtarma botlarını yönlendirerek gemiyi kurtarmaya çalıştı. İlk denemede geminin kendi halatı koptu. Diğer denemede ise roketle gemiye atılan ikinci halat da kopunca kurtarma operasyonu durdu.

Geminin, Samsun'a hurda demir getirdiği öğrenildi. Gemideki 18 personel, gemilerinin kurtarılması için büyük çaba sarf etti. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da geminin kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alarak, yakından takip etti. Halatla çekerek kurtarma çalışmalarının sonuç vermemesi sonucu, geminin motorları çalıştırıldı. Bir müddet sonra gemi yavaşça kıyıdan açığa doğru uzaklaşmaya başladı.