Alevilerden Yazar İskender Pala'ya Tepki

Aleviler, "Şah ve Sultan" isimli kitabın yazarı İskender Pala'ya Aleviliği aşağıladığı gerekçesiyle tepki gösterdi

Aleviler, "Şah ve Sultan" isimli kitabın yazarı İskender Pala'ya Aleviliği aşağıladığı gerekçesiyle tepki gösterdi. Şah Hatayi Cemevi ve Kültür Derneği Sözcüsü Mustafa Cemil Kılıç, İskender Pala hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Söz konusu roman alevi inancına, tarihine ve simgelerine yönelik son derece çirkin ve kabul edilemez saldırılar içermektedir" dedi.
Sultanahmet Adliyesi önünde toplanan Şah Hatayi Cemevi ve Kültür Derneği üyesi yaklaşık 30 Alevi, yazar İskender Pala'yı protesto etti. Pala hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan grup üyeleri, yazarın romanının Aleviliği ve Şah İsmail Hatayi'yi aşağıladığını savundu. Türkiye'de Alevilere karşı asimilasyonist politikaların yürütüldüğünü iddia eden Şah Hatayi Cemevi ve Kültür Derneği Sözcüsü Mustafa Cemil Kılıç, "Bu politikaların sanat ve edebiyat dünyasına da uzandığı görülmektedir. Son günlerde
yayınlanan ve yazar İskender Pala'nın imzasını taşıyan 'Şah ve Sultan' adlı roman Alevi inancına, tarihine ve simgelerine yönelik son derece çirkin ve kabul edilemez saldırılar içermektedir. Söz konusu romandan Alevilerin büyük inanç önderi Şah İsmail Hatayi, tarihsel gerçekliği bulunmayan çeşitli ithamlarla karalanmakta, aşağılanmakta ve itibarsızlaştırmaya çalışılmaktadır" dedi.
Şah İsmail Hatayi'nin Aleviler için sadece siyasi bir önder değil aynı zamanda dini bir lider olduğunu vurgulayan Kılıç, "Şah İsmail'i aşağılamak Aleviliği aşağılamaktır. Ne acı ki söz konusu romandan bunun en iğrenç, en çirkin hallerinden biri sergilenmektedir. Romanda yüce pirimizin haksız yere cana kıyan bir katil olduğundan, hasta ruhlu ve güya Sünni düşmanı olduğundan bahsedilmektedir. Oysa bunların gerçeği yansıtmadığı Alevilerce ve tarafsız tarihçilerce malumdur. Şah İsmail ile Yavuz Sultan
Selim'i karşılaştırmak ve her ikisine de sözde eleştirel bir bakışla bakmak, Alevi-Sünni farklılaşmasının doğurduğu sorunları aşmaya hizmet edecek bir tavır değildir" diye konuştu.
Yavuz Sultan Selim ve Şah İsmail'in karşılaştırılabilecek iki şahıs olarak görülemeyeceğini belirten Kılıç, şunları söyledi:
"Yavuz sadece siyasi bir önderdir. Yavuz'un Sünnilik açısından teolojik anlamda bir önemi yoktur. Sünniler nezdinde Yavuz'un öneminin tümüyle siyasi liderliğe dayandığı bilinmektedir. Nitekim Yavuz bir takım çevrelerce dinsel önem atfedilen halifelik vasfını bile kullanmaya gerek görmeyecek kadar pür siyasi bir tavrın öznesi olmuş tarihsel bir kişiliktir. Şah İsmail ise hem siyasi hem dini bir önder olarak Türkmen Aleviliğinin olmazsa olmaz kişiliklerinden biridir."