"Mantarın zehirli mi zehirsiz mi olduğunu bilmeden yemeyin"

Yozgat Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların zehirlisini zehirsiz olanından ayırmanın çok zor olduğunu belirter

Yozgat Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık, kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların zehirlisini zehirsiz olanından ayırmanın çok zor olduğunu belirterek, vatandaşları uyardı. Dr. Uyanık, mantarların zehirli mi zehirsiz mi olduğunun bilinmeden yenilmesi halinde, ölümlerin bile yaşanabileceğini söyledi.

Dr. Mustafa Uyanık, geçmişten gelen yanlış inanışlara göre toplanan ve tüketilen mantarların ölüme sebebiyet verebileceğini kaydetti.

Kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmanın güçlüğüne dikkat çeken Dr. Uyanık, "Eski ve kulaktan dolma bilgilerle, mantarın rengine göre zehirli olup olmadığı bilinmeden toplanarak tüketilen mantar adeta zehirlenmelere davetiye çıkarmaktadır. Bu yıl önceki yıllara göre yağmurların fazla olması doğada kendiliğinden yetişen mantarların artmasına neden oldu." dedi.

Mantar zehirlenme belirtilerinin birkaç saat içinde kendini gösterdiğini ifade eden Uyanık, "Zehirli mantar yenildiği zaman birkaç saat içinde ateşlenme kusma gibi zehirlenme belirtileri baş gösterir. Ölüme dahi neden olabilir." diye konuştu.

Karaciğer akut yetmezliği olarak bilinen karaciğer yetmezliğine yol açabilen zehirli mantar türleri olduğuna vurgu yapan Uyanık, şöyle devam etti: "Bu zehirlemeler vücutta çok hızlı ilerlediği için ölümlere yol açabiliyor. Ayrıca doğadan toplanan ve iyi tahlil edilemeyen mantarlar, mide bağırsak rahatsızlıklarına neden olabiliyor. O yüzden vatandaşlarımızın doğadan mantar toplarken çok daha dikkatli olması gerekiyor."

Uyanık, mantar zehirlenme belirtilerini şöyle sıraladı: "Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısı. Bu belirtileri takiben karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seğirmesi ve göz bebeklerinde küçülme."