Cahit Berkay, Öğrencilere Film Müzikleri Üzerine Ders Verdi

Bu yıl 5

Bu yıl 5.si düzenlenen Uluslararası Dadaş film Festivali kapsamında Erzurum'a gelen ve onur ödülleri gecesinde film müzikleri üzerine konser veren Moğallar Grubunun kurucusu Cahit Berkay, öğrencilerle film müzikleri üzerine konuştu.
Festival kapsamında tüm gün süren Sinema Okulu programında Film müziklerinin nasıl yapıldığını anlatan Berkay, "Bir film nerede çekiliyorsa müzikte o yöreye ve o mekâna uygun müzikler olmalıdır" dedi.
Bir filmde müziğin asla filmin önene geçmemesi gerektiğini vurgulayan film müzikleri ustası Cahit Berkay, "Filmlerde göz kulaktan daha önemlidir. Elbette bazı yerlerde kulak yani müzik gözün önüne geçilebilir ancak bir film sadece müziği için izleniyorsa o zaman başarısız bir film olur" diye konuştu.
Bir öğrencinin neden her konserde "Issızlığın Ortası" parçasını çaldığı sorusu üzerine Cahit Berkay şu cevabı verdi;
" O parça Madımak Otelinde yananlar için yapıldı. O katiller yakalanıp hapse atıldığı gün ben de o parçayı çalmayı bırakacağım."
Öğrencilerin yoğun ilgi ile dinledikleri Cahit Berkay, bugüne kadar 20'nin üzerinde film müziği yaptığını ve film müzikleri yapabilmek için iyinin ötesinde çok iyi olmak gerektiğini söyledi. Sinema ilk olarak efekt hazırlayarak girdiğini belirten Cahit Berkay şunları dile getirdi:
"Müzik hayatında kalıcı olmamın tek sebebi hızlı olmamdır. Bir gün içerisinde bir çok filmin müziğini yaptım. Bunun en güzel örneğin çok dinlenen 'Selvi boylum al yazmalım' filminin müziğini yarım saat içerisinde yapmıştım. Devlerin Aşkı ve 2 film müziğini toplam 3 gün içerisinde yaptım. Yani bir işte başarılı olmanın en iyi yolu hızlı olmaktır. Ayrıca yapılan film müziklerin başarılı olmasının bir diğer yanı ise ritim uyumudur. Yani ritme dikkat ettiniz mi onu başarabildiniz mi başarılı olmuşsunuz demektir."