Yeraltı şehirlerine turist akını

Kırşehir'in tarihi yeraltı yapıları turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Kapadokya bölgesinden Kırşehir'e gelen turist kafileleri yer altı şehirlerini

Kırşehir'in tarihi yeraltı yapıları turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Kapadokya bölgesinden Kırşehir'e gelen turist kafileleri yer altı şehirlerini ve Kaman Kalehöyük'de yer altından çıkan eserlerin sergilendiği müzeleri geziyor.

Roma döneminde ibadet ve sığınma amacıyla yapılmış 15 civarındaki irili ufaklı yeraltı şehri bulunuyor. Bunlardan birincisi Mucur ilçesinde bulunan yeraltı şehri. Kapadokya Bölgesi'nin girişinde bulunan şehir yerden 7-8 metre derinlikte, yumuşak kayalara oyularak yapılmış. Şehrin Kırşehir'de bulunan Aşıkpaşa Türbesi yakınlarına kadar uzandığı tahmin ediliyor. 42 odaya sahip yeraltı şehrinde dehlizler, ahırlar, ibadet yerleri, gizli yollar ve geçitler bulunuyor. Şehirde ayrıca özel bölmelerin girişlerini kapatmak amacıyla yapılmış büyük kapak taşları ile şehrin oksijen ihtiyacını karşılamak için yapılmış havalandırma bacaları da var.

Mucur ilçesine bağlı ikinci bir yer altı şehri ise Kepez köyünde. İlçeye 14 kilometre uzaklıkta bulunan şehirde de onlarca galeri ve oda bulunuyor. Düzgün mimarisi ve iki farklı renk toprak yapısı ile dikkati çeken bu yer altı şehrinde, odaların genişliği dikkat çekiyor.

Mucur ve Kepez yer altı şehirlerinin dışında Kırşehir merkeze 58 kilometre uzaklıktaki Dulkadirli İnli Murat beldesinde yer alan manastır görünümündeki yer altı şehri de turistlerin ilgi odağı haline gelmiş. MS 4 veya 5. yüzyıllarda bölgede yaşayan Hristiyanlar tarafından yapıldığı ileri sürülen yer altı şehrinde kaya zeminin oyulmasıyla yapılmış üç ana mekan ve bu mekanlara açılan içleri boş 10 oda mevcut. Büyük salonlardan avluya açılan, kemerlerle süslü 14 kapısı bulunan şehirde, ikinci katta bulunan su kuyuları dikkat çekiyor.

Dulkadirli'deki Yarımkale köyü, Mucur'un Aksaklı köyü ve Kaman'daki Aliöllez Dağı eteklerinde bulunan yer altı şehirleri de kazıya açılmayı bekliyor. Kaman'ın güneyindeki Kuşkale Tepesi olarak bilinen mevkide kayalara oyulmuş, büyük bir salonu ile uzun koridoru ve 10-12 odası olan yerleşim yeri turistlerin ilgisini çekiyor.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Japon Prensi Takahito Mikasa ile birlikte 1986?da ilk kazmayı vurarak, Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük'te başlattığı kazı çalışmalarında çıkarılan tarihi eserlerin sergileneceği müze, Kaman'da Prens Tomohito Mikasa ve Kültür ve Turizm Bakanı Günay tarafından açılmıştı.

Kalehöyük'te bugüne kadar sürdürülen kazılarda Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı'na kadar aralarında mühürler, silahlar, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı. Bulunan eserler, Türk ve Japon hükümetlerinin iş birliğiyle kazı alanı yakınında inşa edilen Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Bu müzeye ise özellikle Ortadoğu ülkelerinden turistler ilgi gösteriyor.