ETSO Başkanı Yücelik: Kırsal destekleme alanı genişletilmeli

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum'da, 'kırsal alan' tanımı dışında kalan merkez ilçelere bağlı 65 k

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum'da, 'kırsal alan' tanımı dışında kalan merkez ilçelere bağlı 65 köyün kırsal kalkınma desteklerinden yararlanamayacak olmasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi (UKKS) kapsamında hazırlanan ve Avrupa Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen, Tarım ve Kırsal Kalkınma Programı Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsıyor. Ancak Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın sağladığı kırsal kalkınma desteklerinden, Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerine bağlı 65 yerleşim birimi mahalle statüsünde olduğu için faydalanamayacak. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, bu durumun bir çelişkiyi ortaya koyduğunu vurguladı.

Yücelik, yatırımcıların, lojistik imkanları daha iyi olan, kent merkezine yakın ve ulaşım sorunu bulunmayan yerleri tercih ettiğini belirtti. Başkan Yücelik, Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı sınıflandırmaya göre, 'kırsal alan' tanımı dışında kalan 65 köyün kırsal kalkınma desteklerinden faydalanamamasının önündeki engellerin kalkabilmesi adına programda gerekli düzenlemenin yapılabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın çaba göstermesi gerektiğine işaret etti.

"GEREKLİ DÜZENLEME YAPILMALI"

Lütfü Yücelik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Tarım ve kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na danıştıktan ve İzleme Komitesi'nin mutabakatını aldıktan sonra Avrupa Komisyonu'na ve Ulusal Katılım Öncesi Yardım Koordinatörü'ne değişiklik önerilerini sunabileceğini ve bu şekilde programda değişiklik yapılabileceğinin altını çizdi. Başkan Yücelik, ilgili kişi ve kurumların bu konuda harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

ETSO olarak yapılması gereken bu düzenlemenin takipçisi olacaklarını dile getiren Başkan Yücelik, bölgenin kalkınmasına ön ayak olacak 90 milyon euro ve Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı'nın 10 milyon TL bütçeli desteklerinden bütün bölgenin yararlanmasıyla orta ve uzun vadede olumlu sonuçlar alınabileceğini ifade etti. Yücelik özellikle tarım ve hayvancılığın yeniden Erzurum'u ayakta tutacak başlıca unsurlar olabileceğine dikkati çekti.

KIRSAL ALAN TANIMINA UYMAYAN YERLEŞİM BİRİMLERİ

Erzurum'da merkez ilçelere bağlanarak mahalle statüsü alan ve kırsal kalkınma desteklerinden faydalanamayan yerleşim birimleri:

Yakutiye ilçesi: Kösemehmet, Aydınlık, Soğucak, Şehitler, Yazıpınarı, Altıntepe, Aktoprak, Altınbudak, Çayırca, Yeşilova, Umudum, Değirmenler, Çiftlik, Yerlisu, Mülkköy, Ortadüzü, Uzunyayla, Arıbahçe, Dumlu, Güzelova, Yeşilyayla, Muratgeldi, Yolgeçti, Çayırtepe, Dadaşköy (Fatih Sultan Mehmet), Şıhköy (İbrahim Hakkı).

Aziziye ilçesi: Ağören, Alaybeyi, Beypınar, Demirgeçit, Kahramanlar, Kayapa, Kuşçu, Kumluyazı, Ömertepe, Özbilen, Söğütlü, Sarıyayla, Tebrizcik, Düztoprak, Sakalıkesik, Özbek, Tınazlı, Adaçay, Yarımca ve Aşağı Yenice Palandöken İlçesi; Alibezirgan, Aziziye, Börekli, Çeperli, Güllü, Hancığaz, Konaklı, Kümbet, Nenehatun, Sığırlı, Şehitler, Taşlıgüney, Tekederesi, Tepeköy, Toparlak, Tuzcu (Dutçu), Uzunahmet, Yağmurcuk ve Yakılgan.