Adalardan puan gelsin bizlere

Bursaspor, Şampiyonlar Ligi C Grubu'ndaki üçüncü maçında İngiliz devi Manchester United'a konuk oluyor. 'Timsah', gruptaki ilk iki maçından puan alamamıştı. Old Trafford'daki mücadele saat 21.45'te başlayacak ve Star TV'den yayımlanacak.


Geçen sezon Süper Lig’i şampiyon bitirerek futbol tarihimizde eşi benzeri olmayan bir sayfa açan Bursaspor, ‘emeğinin karşılığı’ olarak bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyor. Lakin ‘Timsah’, Türkiye sınırları içinde yazdığı destanı, şu ana kadar Avrupa cephesine taşıyamadı. Yer aldığı C Grubu’ndaki ilk iki randevuda sırasıyla Valencia ve Glasgow Rangers’a boyun eğen Yeşil-Beyazlılar, bu gece de ‘gerçek’ bir Avrupa devi olan Manchester United’a konuk oluyor.

Bursaspor, dün Ada’ya ‘Süper Lig lideri’ unvanıyla uçtu. Yeşil-Beyazlılar, ligde altı galibiyet ve iki beraberlikle zirvenin en üst sırasında. Yani ‘namağlup’lar. Ev sahibi Manchester da Premier Lig’de sekiz maç oynadı. ‘Sir’ Alex Ferguson’ın öğrencileri bu mücadelelerin üçünde galip geldi, beşinde ise berabere kaldı. Chelsea ve Arsenal’in ardından üçüncü sırada yer alan ‘Kırmızı Şeytanlar’, tıpkı Bursaspor gibi namağlup. Manchester, Şampiyonlar Ligi’nde ise grupta ise bir galibiyet ve bir beraberlikle liderlik koltuğunda oturuyor.

Hatıralara göz atılırsa
Karşılaşma öncesi eksik gediğe bakarsak, ev sahibinde Giggs, Evans ve Owen yok. Ayrıca Ferguson’ın dün takımdan ayrılmak istediğini açıkladığı Rooney de bugün forma giymeyecek. Bursaspor’da ise sakat veya cezalı oyuncu bulunmuyor. İki takımın, bu maçla birlikte hatıralarında yapacağı yolculukları bakarsak, Manchester United evinde Türkiye takımlarına karşı hep zorlandı. 1993-94 sezonunda Galatasaray, İngiliz ekibiyle Old Trafford’da 3-3 berabere kalmış, rövanş 0-0 sonuçlanınca ‘Kırmızı Şeytanlar’ Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalamadan erkenden elenmişti. Daha sonra yine bir Devler Ligi mücadelesinde, 1996-97 sezonunda Fenerbahçe ‘Ferguson’ın öğrencilerini Boliç’in golüyle 1-0 mağlup etmiş ve rakibine evinde 40 yıl sonra ilk Avrupa mağlubiyetini tattırmıştı. Manchester’ı üzen üçüncü Türkiye takımı Beşiktaş’tı. Kartal geçen sezon Devler Ligi ilk maçında İnönü’de 1-0 mağlup olduğu İngiliz devini rövanşta Tello’nun golüyle yenmeyi başarmıştı.

Sağlam’ın anısı çok acı
Bursaspor’un Ada macerası ise 1974-75 sezonunda, artık yerinde yeller esen Avrupa Kupa Galipleri’nde başlamıştı. Yeşil-Beyazlılar İrlanda ekibi Finn Harps’ı 4-2 ve 0-0’lık sonuçlarla eledikten sonra bir sonraki turda bu kez İskoç ekibi Dundee United’la eşleşmiş ve bu sınavdan da 0-0 ve 1-0’lık skorlarla geçmeyi bilmişti. ‘Timsah’, 1994-95 sezonunda kendi çapında bir destan yazdığı Inter Toto’da da İngiliz ekibi Wimbledon’ı Londra’da 4-0 mağlup etmişti. Bursaspor’un son Ada ziyareti ise 29 Eylül’de olmuş, C Grubu ikinci maçında İskoç ekibi Glasgow’a 1-0 yenilerek Britanya seferinden ilk kez eli boş dönmüştü. Takımın başındaki Ertuğrul Sağlam ise üç sezon önce Beşiktaş’ı çalıştırırken İngiltere’de Liverpool’a karşı 8-0’lık ‘tarihi’ bir mağlubiyet almıştı.

Öte yandan dün Yeşil-Beyazlı kafile İngiltere’ye giderken Başkan İbrahim Yazıcı, ‘evde kaldı’. Yazıcı, geçirdiği gribal enfeksiyon nedeniyle Manchester’a gidemedi.