Yaşama Ayaklarıyla Tutundu Kocaeli

Kocaeli'de doğuştan kolları olmayan 31 yaşındaki Ahmet Kıtır, yemek yemeden saç taramaya, kalem tutmaktan bilgisayar kullanmaya kadar birçok işini ayaklarıyla yapabiliyor.

Kocaeli'de doğuştan kolları olmayan 31 yaşındaki Ahmet Kıtır, yemek yemeden saç taramaya, kalem tutmaktan bilgisayar kullanmaya kadar birçok işini ayaklarıyla yapabiliyor.
Kıtır, İzmit'teki Kozluk Mahallesi'nde bulunan evinde yaptığı açıklamada, doğuştan iki kolu olmadığı için hiçbir zaman hayata küsmediğini, ayakta kalarak mücadele ettiğini söyledi.
Çevresindeki engellilerin genellikle yaşamdan uzak olduklarını ancak kendisinin yaşama sevincini hiçbir zaman kaybetmediğini dile getiren Kıtır, ayaklarını el gibi kullanmayı öğrenebilmek için geçmişte günde 2-3 saat çalıştığını ifade etti.
Günlük hayattaki sağlıklı bir kişinin yapması gereken birçok işi kendisinin ayaklarıyla halledebildiğini vurgulayan Kıtır, 'Ayaklarımla Yemek yiyor, gazete okuyabiliyor, su içip, televizyon ve kapıyı açıp katabiliyorum. Kalemle de yazı yazabiliyorum, bilgisayar kullanabiliyorum. Bacaklarım benim kolum oldu' diye konuştu.
Çocukluğundan beri şarkı söylemeyi çok sevdiğini ifade eden Kıtır, 'Hayattan kopmamak için şarkı söyleme alışkanlığı kazandım. Kendi bestelerim, hatta hazırladığım bir CD var. Engelli gecelerinde sahneye çıkıyorum, bazı sanatçılarla birlikte sahne alıyorum. En büyük hobim şarkı söylemek. En büyük hayalim de Seda Sayan'ın programına çıkaran onunla şarkı söylemek' şeklinde konuştu.
Yaklaşık 6 yıl önce telefonla yanlış arama yapması sonucu eşiyle tanıştığını dile getiren Kıtır, şöyle devam etti:
'Bir gün yanlış numara çevirdim, eşimin annesi açtı telefonu, 'kusura bakmayın, yanlış oldu' dedim kapattım. Daha sonra eşim aradığım numarayı aradı, kim olduğumu sordu. O sayede tanıştık. Bir süre telefon görüşmesi yaptık. Kendisine engelli olduğumu söyledim. Her engelli sağlam bir kişiyle evlenemez. O da 'Olsun, ben senin yüreğine vuruldum' dedi. Telefonla şarkılarımı da dinlettim. Sonrasında aileme söyledim ve istemeye Eskişehir'e gittik. Daha sonra da evlendik.'
Engellilerden hayata olumlu bakmalarını, yaşama sevinçlerini kaybetmemelerini isteyen Kıtır, 'İnsanlara hizmet etmek için hayata geldiğimize inanıyorum. Hiç bir zaman odalarına kapanıp ağlamasınlar. 'Niye engelli oldum' demesinler. Bunu dert etmesinler, insan içine çıkıp 'Bu hayatta ben de varım, ben de bir şeyler yapabiliyorum' desinler. Ben engellime kapı açmak, cesaret vermek için sahneye çıkıyorum' diye konuştu.
Kıtır, ailesinde tek engellinin kendisi olduğunu tedavi olmak için birçok hastaneye gittiğini ve araştırma yaptığını ancak tedavisinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Omuzlarında eklem yeri olmadığı için kol nakli yapılamadığını ifade eden Kıtır, 'Yapılsa bile çok riskli, beyinden damar alınıp kollara nakledilecek. Hayatta kalıp kalmama riskim var. Bu nedenle vazgeçtik. Zaten benim en büyük yardımcım eşim, benim kollarım o' dedi.

-AİLESİ EN BÜYÜK DESTEĞİ VERDİ-

Yaşamı boyunca en büyük desteği ailesinden gördüğünü vurgulayan Kıtır, onların sayesinde ayakta kaldığını belirterek, 'Bazı engelliler aileleri tarafından dışlanıyor ama benim ailem beni hiçbir zaman dışlamadı. Dünyaya engelli geldiysek bu bizim suçumuz değil ki' sözlerini kaydetti.
Koyu bir taraftarı olduğunu Beşiktaş'ın maçlarını hiç kaçırmadığını da söyleyen Kıtır, 'Bu sene Avrupa'da başarılıyız, inşallah devamı gelir Porto'yu yeneriz. Türkiye liginde de artık şampiyon olalım. Quarezma ve Guti'yi aldığımızda ben çok sevindim, inşallah bir yıldız daha alırız' şeklinde konuştu.
Ahmet Kıtır, maçlar çok kalabalık olduğundan girmekte zorlanacağını bu nedenle Beşiktaş'ın antrenmanlarına katılıp futbolcularla tanışarak fotoğraf çektirmeyi çok istediğini söyledi.

-EŞİ NURCAN KITIR-

Eşi Nurcan Kıtır ise çok sevdiği eşinin kolu olmaya, ölene kadar ona hizmet etmeye devam edeceğini ifade ederek, 'Ahmet'i engelli olarak görmedim. Yüreğini sevdim, gözlerine aşık oldum. Hiç bir şeyde, parada, pulda gözüm yok. Allah'a şükür aç değiliz, eşimin ailesi bize bakıyor ve her zaman onlarla gurur duyuyorum' diye konuştu.
Geçen yıl strese bağlı olarak sol tarafımın felç olduğunu fark ettiğini ifade eden Kıtır, 'Felci atlattım, ancak beynimde tümör olduğunu öğrendik. Eskişehir'de ameliyat oldum, kontroller devam ediyor. İnşallah bunu da yenersem küçük çocukları sevindireceğim' dedi.
Babası Muhsin Kıtır, oğluna küçüklüğünden beri çok iyi baktığını, hiçbir istediğini geri çevirmediğini vurgulayarak, 'Engelli çocuğu olan aileler kesinlikle kınamasın, çocuklarını el üstünde tutsun. Hiç bir zaman hayata küsmesin, dimdik ayakta kalsınlar' diye konuştu.
17.10.2010 12:09:35