İstanbul'dan yola çıkan ticaret kervanı Van'a ulaştı

17. Van Asya İpekyolu Turizm Ticaret ve Sanayi Fuarı kapsamında İstanbul'dan yola çıkan deve kervanı, Van'a ulaştı. Tarihi İpekyolu'nu canlandırmak am

17. Van Asya İpekyolu Turizm Ticaret ve Sanayi Fuarı kapsamında İstanbul'dan yola çıkan deve kervanı, Van'a ulaştı. Tarihi İpekyolu'nu canlandırmak amacıyla İstanbul, Kocaeli, Ankara, Muş ve Bitlis güzergahını takip eden kervan, Van'da Kazım Karabekir Caddesi üzerinde karşılandı. Develere vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, kervanı karşılamaya gelen Vali Münir Karaloğlu, Belediye Başkanı Bekir Kaya ve VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, develerin sırtında şehir turu attı. Cumhuriyet Caddesi üzerinden Valilik önüne kadar gelen Vali Karaloğlu, Belediye Başkanı Kaya ve VATSO Başkanı Kandaşoğlu halkı selamladı. Valilik önünde yapılan törende konuşan Vali Karaloğlu, doğuda artık hayatın normalleştiğini ve bu tür fuarlara sahip çıkılmasını istedi.

VAN HALKI AŞ, İŞ İSTİYOR

Vali Karaloğlu, "Artık Van'ın halkı iş, aş istiyor. İstihdam yaratacak yatırımlar istiyor. İstanbul'daki işadamlarımıza ve tüccarlarımıza bu kervanla Van'a gelin, yatırım yapın çağrısında bulunmuştuk. Daha sonra Kocaeli'ne geçerken şunu söylemiştik. 'Artık Kocaeli sanayiye doydu biliyoruz. Sanayi istemiyor. Biz Kocaeli'ne fazla gelen sanayiye talibiz. Buyurun onları da Van'a getirin. Çünkü Van'da, çok fabrikaya ihtiyacı var. Daha Van'ın çok istihdam yaratacak işletmelere ticarethanelere ihtiyacı var' demiştik. Bu kervan Anadolu'yu dolaşarak buraya kadar geldi. Niye İstanbul'dan başladı bu kervan. İstanbul dünyanın en önemli ticaret başkentlerinden bir tanesidir. Biz oradan yola çıkarak yine Anadolu'nun en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Van'a ulaşmak istiyorduk. Bugün Türkiye'nin doğusuna açılan kapısı olan tarihte ticaretin önemli merkezlerinden birisi olan Van'dayız. Kervanımız Van'a ulaşmıştır. Hepinize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

KÜLLENMİŞ ELMASIN ÜZERİNDEKİ TOZU ÜFLEYECEĞİZ

"Tereciye tere satmanın manası yok. Vanlılara, Van'ı anlatmanın manası yok. Hepimiz önemli bir değerin üzerinde oturduğumuz, önemli bir değere sahip olduğumuzu biliyoruz. Ama bu önemli değeri, ticarileştirirsek bu önemli değeri pazarlarsak, bu önemli zenginliği vatandaşın zenginliği haline getirebilirsek bir mana ifade eder. Yoksa bin yıldır bu değer bu topraklar üzerinde bekliyor. Bizim amacımız bütün çalışmamız, bütün gayretimiz, bu üzeri küllenmiş olan elmasın üzerindeki toza üflemek ve o elması ortaya çıkarıp bölgenin, bölgedeki var olan zenginlikleri tekrar vatandaşımızın zenginliği haline getirmek, vatandaşımıza iş olmasına, aş olmasına katkı vermek. Bu tip emek bunun içindir."

VAN'IN KERVANI ARTIK YOLA ÇIKMIŞTIR

"Bu fuar 16 yıldır yapıldı. Çok sıkıntılı dönemlerde de yapıldı. Bu yıl 17'ncisini yapıyoruz. Van halkının bu fuara çıkması lazım. 20 Ekim'de fuarın açılışı var. O gün bütün Vanlıların orada olmasını arzu ediyoruz. Bu fuara sahip çıkmanızı bekliyoruz. Siz bu fuara ne kadar çok sahip çıkarsanız, bu kente o kadar çok fuar yapılır. Her fuarın yapılması bölgede, yeni istihdam alanı demek. Yeni turist demek, yeni çalışma imkanı demek. Onun için Van halkının sahip çıkmasını istiyoruz, arzu ediyoruz. Bu etkinliğin başta fikir babası olanlara, İstanbul'dan Van'a kadar emeği geçen başta Ticaret ve Sanayi Odamızın başkanı, yönetim kurulu üyelerine, vali yardımcımız., emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah kervanımız bir daha durmayacak. Van'ın kervanı yola çıkmıştır. Van, bundan sonra büyümeye, gelişmeye devam edecek. Van'da insanlar mutlu olacak. Huzurlu olacak. Van'ın gençleri artık Van'da iş ve aş bulacak." dedi.

Fuarın organizesini yapan VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 16 yıldan beri yaptıkları fuarı bir türlü tanıtamadıklarını belirterek, bu yıl tanıtım için deve kervanı projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Bu kervanın İstanbul'dan yola çıkmasından bu yana büyük bir ilgi gördüğünü belirten Kandaşoğlu, fuarın tanıtımının çok iyi olduğunu ve deve kervanı projesinin başarıya ulaştığını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından protokole ve davetlilere çeşitli ikramlar yapıldıktan sonra program sona erdi. Programa Vali Yardımcısı Atay Uslu, İl Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.