El Kaide davasında iki tahliye

Türkiye yapılanması içerisinde yer alarak 15 ve 20 Kasım 2003'de İstanbul'daki bombalı saldırıları yaptıkları öne sürülen El Kaide terör örgütüne yöne

Türkiye yapılanması içerisinde yer alarak 15 ve 20 Kasım 2003'de İstanbul'daki bombalı saldırıları yaptıkları öne sürülen El Kaide terör örgütüne yönelik davada iki sanık tahliye edildi. Kararın bozulmasının ardından yeniden görülen davada tutuklu sanık olarak sadece Louai Saka kaldı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Louai Sakka, Hamed Obysi ve Baki Yiğit katıldı. Sanıklardan Hakan Yiğit ve Feyzullah Birışık'ın avukatlarının Yargıtay 9. Dairesi'nin bozma kararına itiraz ettikleri ve bu itirazın incelenmesi için dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği tutanağa geçirildi. Duruşmada söz alan avukatlar, dosyanın Yargıtay'dan gelmesinin beklenmemesini, sanıkların bozmaya karşı görüşlerinin sorulmasını istediler. Duruşma Savcısı Savaş Kırbaş, tutukluluğun bir tedbir olduğunu belirterek sanık Baki Yiğit'in tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme de sanıklar Baki Yiğit ve Hamed Obysi'nin üzerlerine atılı suçun niteliği, delil durumu, tutuklulukta kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliye etti. Sanık Louai Sakka'nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını kısmen bozmuştu.

Yargıtay, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 'örgüt yöneticisi olmak' suçundan sanıklar Louai Sakka, Fevzi Yitiz, Yusuf Polat, Baki Yiğit ve Harun İlhan'a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile Adnan Ersöz ve Osman Eken hakkında verilen müebbet hapis cezasını onamıştı.

Yargıtay, Hamed Obysi'ye 'örgüt üyesi olmak ve patlayıcı madde imal etme' suçlarından verilen mahkumiyet kararlarını da onamıştı.

Daire, sanık Louai Sakka hakkında, 'patlayıcı madde imal etme, taksirle yangına neden olma ve sahtecilik' suçlarından cezalandırılması gerekirken, bu suçlardan hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmesini de bozma nedeni saymıştı. Hamed Obysi hakkında ise 'sahte kimlik kullanmak' suçundan verilen cezada artırıma gidilmesine karar verilmişti.