Halfeti'nin terk edilmiş mekanları taş evlerle canlanacak

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Halfeti'de terk edilen köylerdeki betonarme evleri yıkıp yerine mimarisine uygun taştan evlerin yapılacağını söyledi.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Halfeti'de terk edilen köylerdeki betonarme evleri yıkıp yerine mimarisine uygun taştan evlerin yapılacağını söyledi.

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde Şanlıurfa Valiliği'nin organize ettiği II. Su Sporları Şöleni başlıyor. Yarın başlayacak şölen iki gün sürecek. Konu ile ilgili Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Nuri Okutan'ın yanı sıra Su Kayağı Milli Takım Teknik Direktörü Zafer Fırıncı, Halfeti Kaymakamı İsmail Çiçek ve Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Altuğ katıldı.

Gençlerin aktiviteye katılmasını isteyen Okutan, su sporlarını ulusal ve uluslar arası düzeye çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Vali Okutan, Şanlıurfa'nın medeniyet ve kültür şehri, ateşin suya dönüştüğü şehir olmasının yanında aynı zamanda su şehri olduğunu söyleyerek, "Şanlıurfa bir su kentidir. Belki zaman içinde kaynakları kurumuş ama suyla yakınlığı her zaman devam etmiştir. Balıklıgöl hep var olmuş. Şimdi suyun hayata katılması projesi olan GAP'ın merkeziyiz. Şanlıurfa baraj göllerinden oluşan göller şehri. Şanlıurfa'nın Tarihi ve kültürel boyutu olmakla birlikte su boyutu da var. Şanlıurfa çıkış noktasında. 13 bin yıllık tarihi ile hep içinde bulunduğu medeniyete katkıda bulunmuş bir kent. Her defasında küllerinden doğmuş bir şehir. Şimdi de küllerinden doğup, maddi ve manevi katkıda bulunuyor ve tekrar su şehri olma yolunda. Kebap ve çiğköftesinin yanında artık misafirlerine ikram edebileceği balık yemeklerimiz de var." dedi.

Halfeti'deki terk edilmiş köylerin eski yapısına dönüştürüleceğini kaydeden Nuri Okutan, biriketli yapıların yıkılıp yerine mimarisine uygun taş yapı ile restore edileceğini vurguladı. Halfeti'de terk edilen köyler olduğunu bildiren Vali Okutan, "Terk edilmiş köyleri biz terk etmedik gözümüz ve gönlümüzde. Sahil, müze ve tarih kenti olan Halfeti'yi müze kente dönüştürüyoruz. Terk edilmiş köyleri eski yapısına döndürmek istiyoruz. Tatil köyü gibi düşünerek, biriketleri yıkıp, mimarisine uygun taş yapı ile restore edilecek veya yeniden yapılacak. Buraları yerli ve yabancı turizme açıp, turistlerin buralarda konaklamasını sağlamayı arzu ediyoruz. Tarihle kültürle birleşerek; tekne ve etkinliklerin hareketlerin yapıldığı bir yer olacak." şeklinde konuştu.

Su Kayağı Milli Takım Teknik Direktörü Zafer Fırıncı ise Halfeti ilçesinin su sporunda ulusal yanı sıra uluslararası düzeyde yarışlara ev sahipliği yapabilecek bir yer olduğunu ifade etti. Fırıncı, "Dünyanın en güzel yeri. Türkiye'de uluslararası düzeyde iki tekneden biri Şanlıurfa'da. Bu spor için her şey elverişli. Geriye kalan yarışları düzenlemek. Gönlümüzden geçen şey uluslar arası düzeyde yarışlar yapmak." diye konuştu.

Halfeti Kaymakamı İsmal Çiçek de Halfeti'de Vali Nuri Okutan'ın himayelerinde yapılacak olan etkinliklerde sıra gecesi ile çiğköfte yarışmaları yapılacağını söyledi. Tarihi Halfeti Camii'nde 80 cm platform üzerinde sular arasında 'Su Altında Halfeti Fotoğraf' sergisini açacaklarını ve serginin düzenlediği tarihi camide İstanbul'da bulunan Yerebatan sarnıcını anımsatacak düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Çiçek, "Halfeti su sporları için çok verimli bir mekan. Amacımız bu aktiviteleri devamlı hale getirip, ulusal olmasını saklamak ve saklı cennet olarak bilenin Halfeti'yi herkese göstermek." dedi.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Altuğ da 1922 yılında ilk olarak Amerika'da yapılmaya başlayan su sporunun tarihi ile ilgili bilgi vererek, bu sporun son 5 – 6 yılda ülkemizde büyük ivme kazandığını bildirdi.

Pazar günkü su kayağı yarışması bölümünü saat 11.00-14.00 arasında 2 yerel ve 1 ulusal kanal canlı olarak yayınlayacak. Etkinlikleri şifresiz ve logosuz bir şekilde uyduya atılacak ve frekansları tüm ulusal ve yerel kanallara gönderilerek onlarında yayınlaması sağlanacak. Etkinlikte fotoğraf yarışması düzenlenecek. İki gün boyunca çekilecek bu fotoğraflar oluşturulacak bir jüriyle değerlendirecek ve ilk üçe giren fotoğrafçılar ödüllendirilecek. Jürinin seçtiği bu fotoğraflarla bir sergi açılması planlanıyor.

Bu arada 25 sporcunun yarışacağı Su Kayağı Valilik Kupası yarışmaları 2–3 Ekim tarihlerinde Halfeti'de yapılacak. Türkiye Su Sporları Federasyonu (TSSF)'ndan ulusal hakemler nezaret edeceği yarışmalarda, kupayı hem gelenekselleştirip hem de ulusallaştırmak için TSSF nezdinde girişimler sürüyor.