Cindoruk Yeni Anayasada Uzlaşma İstedi Ankara

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak, 'Herkes fikrini söylesin, bir uzlaşmayı ortaya koyalım' dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak, 'Herkes fikrini söylesin, bir uzlaşmayı ortaya koyalım' dedi.
Cindoruk, parti genel merkezinde düzenlenen ve iki gün sürecek il başkanları toplantısı öncesi yaptığı konuşmada, olağan kongre öncesi il başkanlarının düşüncelerini almak istediklerini söyledi.
Toplantıda ayrıca, gündeme ve referanduma ilişkin değerlendirmelerin yapılacağını belirten Cindoruk, 12 Eylüldeki halk oylamasının olaysız geçmesinin ise demokrasi açısından önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi. 
Hükümeti referandum kampanyası sırasında devletin tüm imkanlarını kullanmakla suçlayan Cindoruk, 'Referandumda otoriter bir devlet yapısı ortaya konmuştur. YSK da bu duruma yan hakem gibi seyirci kalmıştır' dedi. 
Referandum sonuçlarına bakıldığında daha özgür bir Türkiye'nin ortaya çıkmadığını ileri süren Cindoruk, sıkıntıların HSYK üyeliği seçimlerinde açık şekilde görüldüğünü ifade etti. 
Yüksek Seçim Kurulu'nun Anayasa ile kendine verilmiş görevlerin dışında bir işle karşı karşıya bırakıldığını öne süren Cindoruk, Anayasa Mahkemesi Başkanının Türkiye'nin temellerini sarsacak açıklamalardan kaçınması gerektiğini söyledi. 
Her şeye rağmen referandum sonuçlarını yok saymadıklarını anlatan Cindoruk, yeni bir anayasanın gerekliliğini ise yıllardır söylediklerini belirtti. 
Yeni bir anayasa için tüm partilerin görüşlerinin alınması gerektiğini dile getiren Cindoruk, 'Yeni anayasa çalışmalarında herkes fikrini söylesin, bir uzlaşmayı ortaya koyalım' dedi. 
Başbakan'ın kendilerini 'çeteci ve darbeci' olarak nitelendirdiğini söyleyen Cindoruk, partilerinin geçmişi sağlam, bir milli mukavemet hareketi olduğunu ifade etti. 

-'BİZ MİLLİ BİR PARTİYİZ, SAYIN BAŞBAKAN SİZ GAYRİ MİLLİ MİSİNİZ?'- 

Başbakan'ın ayrıca kendilerini ulusalcı olmakla suçladığını belirten Cindoruk, 'Ulusalcı demek milli demektir, evet biz milli bir partiyiz, Sayın Başbakan siz gayri milli misiniz' diye konuştu. 
'Bir bölüm coğrafyayı temel alan siyasi parti ve bir hükümlü, hükümete yön vermeye başladı' iddiasında bulunan Cindoruk, 'Kandil Dağı'ndaki bir ayrılıkçı eylemsizlik kararı açıklıyor. Bu kişi Türkiye Cumhuriyeti'nin barışına ilişkin açıklama yapıyor. Ayrılıkçı hareketin liderlerine koz veriliyor. Türkiye Cumhuriyeti hiç kimseye bir karış toprak vermeyecektir. Federasyon, federe devlet gibi kavramlar kabul edilemez' dedi.
Türkiye'de işleyen bir rejimin olmadığını da öne süren Cindoruk, Hanefi Avcı'nın kitabıyla ilgili, yazılanların bir iddia kabul edilerek inceleme başlatılması yerine Avcı'nın tutuklanmasının ise bunun göstergesi olduğunu ifade etti. 
Gelecek süreçte DP'nin gücünün daha da artacağını ifade eden Cindoruk, bir gazetecinin Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener'in merkez sağda ittifakla seçime gidilmesi yönündeki fikrini hatırlatması üzerine ise 'İyi niyetli bir fikir, siyasi parti yasasına göre ittifakla seçime gidilmesi yasal değil. Kendisine başarılar diliyorum' dedi. 
Cindoruk, başka bir gazetecinin Turgut Özal ve Eşref Bitlis ile ilgili iddialar üzerine soruşturma başlatıldığını hatırlatması üzerine de 'Türkiye'de her şeyin, her konunun aydınlatılması, içimizde ukde kalmaması gerek' diye konuştu.
DP Genel Başkanı Cindoruk, iki gün sürecek il başkanları toplantısının partilerine ve demokrasiye faydalı olması temennisinde bulundu.  

01.10.2010 13:01:29