Büyükşehir Belediyesi'nin UKOME kararları, toplu ulaşım hatlarını mağdur edecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin mega projelerinden 'Hafif Raylı Sistem Projesi'nde sona gelindi. Test sürüşleri devam eden raylı sistem trenleri, 10

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin mega projelerinden 'Hafif Raylı Sistem Projesi'nde sona gelindi. Test sürüşleri devam eden raylı sistem trenleri, 10 Ekim'de hizmete girecek. Şehir içi taşımacılığına yeni bir boyut getirecek olan hafif raylı sistem, mevcut toplu taşıma araçlarını ise olumsuz etkileyecek. Raylı sistemin faaliyete girmesiyle yolcu hatlarının akıbetinin ne olacağına yönelik belirsizlik, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Şube Müdürlüğü'nün 23 Eylül 2010 tarihli kararıyla netleşti. Gerek toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlara gerekse hat çalışanlarına büyük mağduriyet yaşatacak bu kararların uygulanabilirliği ise şimdilik merak konusu.

Karara tepki gösteren dernek yöneticileri, söz konusu kararları kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Hafta başında Türkiye Şöförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın ile bir araya gelecek olan dernek başkanları, UKOME kararlarını değerlendirecek. Alınacak kararlar da belediye yetkilileriyle paylaşılacak. Sorunu diyalogla çözmeye çalışacaklarını belirten dernek başkanları, halkın raylı sistem bahane edilerek mağdur edilmesinin anlamı olmadığını kaydetti.

UKOME kararlarını kabul etmeyeceklerini, bunda kamu yararı olmadığını Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a anlatacaklarını dile getiren Canik Hasköy-Karşıyaka Minibüsçüleri Derneği Başkanı Hakan Bektaş, "Karar alıcılar, insanların ne tür zorluklar çekeceğini, neler yaşayacağını bilmeden karar almış. Bu uygulama hayata geçerse, bundan hem biz hem de vatandaşlarımız ciddi mağdur olacak. İnsanlar 3-4 kilometre yol yürümeye mahkum ediliyor. Bunun yazı kışı var. Yaşlısı var çocuğu var. İnsanların bu kadar kilometre yürümek zorunda bırakılmaları zulümdür. Raylı sisteme karşı değiliz. Rekabet kaliteyi getirir. Bu şekilde kabul etmemiz mümkün değil. Hakkımızı arayacağız.'' şeklinde konuştu.

Gaziosmanpaşa Minibüsçüleri Derneği Başkanı Selahattin Demirci ise mağdur olmalarına izin vermeyeceklerini bildirdi. Demirci, "Biz 16 tane kooperatifiz. Her zaman diyalogdan yana olduk. Yani bunu bizimle oturulup müzakere edilerek karar alınsaydı Samsun halkı kazançlı çıkacaktı. Raylı sistemi destekliyoruz ama böyle bir anda sizi attık demek olmaz. Kötülükten gerilimden yana değiliz. Samsun halkını düşünerek karar verilmelidir.'' ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMACILIĞI ETKİLEYECEK UKOME KARARLARI

-Büyükşehir sınırları dışından (100 km uzaktan) Raylı sistemin batı hattındaki OMÜ istasyonuna gelen toplu taşıma araçları, üniversite kavşağında bekleme yapmadan otogara ulaşacak. Ketten ayrılırken de yolcu alabilecek.

-Belediye sınırları içinde olup 100 km'den daha yakın mesafeden gelen ilçe ve belde toplu taşıma araçları üniversite kavşağına kadar yolcu getirebilecek, şehir içine girmeyecek.

-Atakum ilçe sınırlarından itibaren batıya doğru raylı sisteme paralel hiçbir toplu taşıma hattı çalıştırılmayacak. Raylı sistemin yürüme mesafesi dışında kalan Ankara yolu köprü kavşağı ile Gaffar Okkan caddesi arasındaki bölgeden kent merkezine doğru raylı sistem işletmeye alınana kadar Atatürk bulvarı üzerinden şehre taşımacılık devam edecek, raylı sistemin kapasitesinin üzerinde yolcu olması halinde kent merkezi ile OMÜ kavşağı arasında sadece halk otobüsleri çalışacak, otobüsler, Atatürk bulvarı, Gaffar Okkan caddesi ve Kürtün ırmağı arasında kalan bölgede yolcu alıp indiremeyecek.

-Atakum ve Fakülte minibüsleri raylı sistem hattına dik olarak çalışacak. Yeşilkent-Adalar minibüsleri, Raylı sistemin Karayolları istasyonuna kadar gelip burada yolcu indirecek. Şehre girmeden yolcusunu alıp aynı güzergahtan dönüş yapacak. Benzer uygulama, otogar kavşağı ile Atatürk bulvarı arasında yolcu taşıyan halk otobüsleri için de geçerli olacak.

-Tekkeköy, Kutlukent, Hasköy ve cezaevi minibüsleri, gelişte Sevgi köprüsü sapağında fuar caddesine girerek, 19 Mayıs bulvarına kadar gelip U dönüşü yapacak, daha sonra Lunapark'ın yanındaki otoparkta depolanacak. Dönüşte ise Shell kavşağı üzerinden Atatürk bulvarına ulaşarak yola devam edecek.

-Kent merkezinde çalışan 1-2-3 ve 4 nolu dolmuş hatlarından 1. hat, Bafra caddesine girmeden Posta İşleme Merkezi hizasında başlayacak ve son bulacak. Bu amaçla 100. Yıl bulvarından sonra Gezi caddesi, Göreme sokak, Gençlik caddesi güzergahını kullanacak.2. hat, Yalova gemisinden fuar caddesine girecek, Liman kavşağı, Atatürk Bulvarı ve Ondokuz Mayıs bulvarına ulaşıp eski güzergahına devam edecek. 3.hat, Yalova gemisinden fuar caddesine girerek Liman kavşağından 100. Yıl bulvarına çıkıp eski güzergahını takip edecek. 4. Hat ise Yalova gemisinden fuar caddesine girerek Shell kavşağından eski güzergahına ulaşacak.