BDP Eşbaşkanı Demirtaş'tan Başbakan Erdoğan'a: Hep birlikte iyi olacağız inşallah

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin yeni yasama yılı başlaması dolayısıyla verilen resepsiyonda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahat

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin yeni yasama yılı başlaması dolayısıyla verilen resepsiyonda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve BDP'li milletvekilleri sohbet etti. Sohbette gözaltına alınan BDP Şanlıurfa İl Başkanının durumu gündeme geldi.

Sohbetin başında BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Hep birlikte iyi olacağız inşallah" sözü dikkat çekti.

Erdoğan ile BDP'li arasında geçen sohbet şöyle gerçekleşti:

Başbakan Erdoğan: Ne var ne yok?

Selahattin Demirtaş: Hep birlikte iyi olacağız inşallah.

Erdoğan: Görüşelim diyordunuz görüştük.

Demirtaş: Görüşme çift taraflı olursa iyi olur. Çift taraflı iyi götürürüz.

Erdoğan: İşte ben onu diyorum.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık: Çok olumlu bir iklim var.

Demirtaş: Tabi biz bir yandan bunun için uğraşırken bugün yine Urfa'da gözaltılar var, yine siyasi operasyonlar. Bunlar tabii artan umutları şey yapıyor. Yine siyasi operasyonlar var.

Erdoğan: Siyasi operasyon olmaz.

Demirtaş: Şimdi il başkanımız gözaltına alınıyorsa... Orada üç yıldır çalışıyor.

Erdoğan: Ama niye alınıyor?

Demirtaş: 3 yıldır orada çalışıyor...

Erdoğan: Niye alınmış?

Demirtaş: Şüphesiz ki bunlara da bakacağız ama...

Erdoğan: Niye alınmış?

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal: Şimdi Hanefi Avcı üzerinden bir operasyon yapılıyor. Örneğin ne ifade ettiniz referandumdan sonra, demokratikleşme özgürleşme olacak dediniz. Bunun karşılığı olmalı sayın Başbakan.

Erdoğan: Şimdi bir şeyi gerçekçi göreceğiz. Şu anda yargı bunun yanında yürütme olarak eğer böyle bir operasyon varsa bu operasyon kim vasıtasıyla yapılır? Yargı bir talimat verdiği zaman talimatın gereğini yürütme yerine getirmek durumundadır. Artık sizler bu siyasetin içindesiniz. Şimdi burada eğer Avcı ile ilgili böyle bir şey varsa onun bağlantıları nelerdir, bunların hepsi araştırılmak durumundadır. Şimdi durup dururken yoldan geçen birisini almıyorlar di mi?

Birdal: Sayın Başbakan tutukluluk cezaya dönüşüyor. 17-18 ay yatılıyor. Ve sonra da atlanıyor.

Demirtaş: Sayın Başbakan bu konuda yasal düzenlemeler, tabii ki yargı takdiri, ama CMK'da problemli maddeler var. Tutuklamaların uzamasına neden olan yasamanın bu konuda aslında öncülük yapması lazım.

Erdoğan: Bunların hepsi görüşülür, konuşulur, ama bir şeyin üzerinde durmak lazım. Hiçbir zaman burada yasama, yürütme, yargı noktasında bir defa faaliyet olanlarını birbirine karıştırmamalıyız.

Demirtaş: Şüphesiz.

Erdoğan: Ve hiçbir yerde suçsuz olan bir kişinin tutup da tutuklanması veya gözaltına alınması süreci, bunlara hoşgörüyle bakmak mümkün değildir. Geciken adalet noktasındaki tavır zaten belli bir tavır. Hiç kimse zaten geciken adaleti savunamaz. Öyle dosyalar var ki 18 sene, 20 sene süren dosyalar var. Hala neticeye bağlanmamış. Şimdi bunun suçu siyasiler mi? Burada suç yargıda. Bizden kadro istediler. Biz, tamam, kadro eyvallah yapalım bu işi. Ne getirdiler, kamerayla mülakat dediler. Kamerayla mülakat mı olur? Bugüne kadar böyle bir şey vardı. Bugüne kadar hepsini normal yapmışsın, şimdi kamerayla mülakat diyorsun. Böyle bir şey olabilir mi? Ama bu noktada yine dediğim gibi arkadaşlara, nasıl görüşüldüyse oturulur konuşulur, bu süreçlerin kısaltılabilmesi için neler yapılabilir bunların üzerinde durulur. Ve buna göre adımlar atılır.

Demirtaş: Yasal olarak biz bu konuda adım atarsak, yargıya da bunun yansıması olur.

Erdoğan: Yasal zemini konuşuyorum.