Mısır polisi konvoya taşla müdahale etti

Filistine insani yardım malzemesi götüren konvoya Mısır polisi taş atarak müdahale etti. Çatışmalarda 1 asker öldü, 62 kişi de yaralandı.

Gerginlik Refah’a da sıçradı, Filistinli keskin nişancılar bir Mısır askerini öldürdü. Konvoydaki Türk milletvekillerinin ve Dışişleri’nin girişimleriyle araçların bir kısmı Gazze’ye girdi

Mısır’ın, Filistin’e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere’den yola çıkan 'Filistin’e Yol Açık' konvoyundaki araçların geçişine izin vermemesi üzerine bölgede tansiyon yükseldi. 6 Aralık’ta İngiltere’den yola çıkan, 17 ülkeden 198 araç ve 520 kişinin katıldığı konvoy, Türkiye, Suriye ve Ürdün üzerinden Mısır’a geçerek Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girmeyi planlıyordu.

Konvoy tam da İsrail’in geçen yıl Gazze’yi yerle bir eden saldırılarının yıldönümü olan 27 Aralık’ta sınırı geçecekti. Ancak Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirdiği 2007’den beri, Refah’ta geçişleri zorlaştıran Mısır, konvoyun Akabe Limanı’ndan geçişine izin vermedi.

Türk Dışişleri’nin de diplomatik girişimleriyle konvoyun Suriye’ye geri dönerek Lazkiye limanı üzerinden Mısır’ın El Ariş Limanı’na ulaşmasında uzlaşıldı. Konvoyda yer alan araçlar, ‘Ulusoy 6’adlı Türk bandıralı gemi ile El Ariş’e taşındı. Ancak Mısır yönetimi, bu kez sadece tıbbi malzeme taşıyan 139 aracın geçişine izin vereceğini, gıda ve jeneratör gibi malzemeler taşıyan 59 aracın İsrail üzerinden Gazze’ye girmesi gerektiğini açıkladı. Bu araçların Amerikalılar tarafından daha önce Mısır’dan satın alındığı, bazılarının Türk plakası taşıdığı da iddia edildi.

LİMANIN KAPILARI SÖKÜLDÜ

Konvoydakiler araçları bırakmayı kabul etmeyince tansiyon iyice yükseldi. Liman içinde gösteri yapmaya başlayan konvoydaki 500 kişi sloganlarla limanın kapısına yöneldi ve limanın iki demir kapısını söktü. Bunun üzerine yaklaşık 2 bin Mısır polisi limanın kapısında konuşlandırıldı. Konvoydakiler iki TIR’ı limanın kapısına çekerek polislerin girişini engellemeye çalıştı. Polis gruba gözyaşartıcı gazla müdahale etmeye başlayınca ortalık savaş alanına döndü. Göstericiler ve polisler arasında taşlar havada uçuşmaya başladı. Polis, göstericilere de coplarla da müdahale etti. Yaklaşık 20 dakika süren arbede sırasında 50 gösterici ve 12 polis yaralandı. Göstericiler bir Mısır polisini de bir süre rehin tuttu. Polis ise ikisi Türk yedi kişiyi gözaltına aldı. Bunlar birkaç saat sonra serbest bırakıldı. Mısır Dışişleri sözcüsü “Kurallar açık. Göstericiler Hamas’la koordineli bir şekilde sorun yaratmaya çalışıyor” derken, eylemcilerden Ürdünlü Vael El Sakka “Biz İsrail’i kınamak için buradayız. Bu nedenle sadece Mısır sınırından Gazze’ye gireriz” diye konuştu.

155 ARACA İZİN ÇIKTI

Kriz büyüyünce konvoyda bulunan İngiliz parlamenter George Galloway, Türk milletvekilleri Hüsnü Tuna, Cemal Yılmaz Demir, Mehmet Nil Hıdır, Secarettin Karayağız ve Hasan Murat Mercan Mısırlı yetkililerle sorunu çözmek için görüşmelere başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da gece boyunca birçok kez Mısırlı mevkidaşı Ahmed Ebulgeyt’le telefonda görüştü. Görüşmeler sonunda 155 aracın Gazze’ye girip 48 saat kalmasına diğer kamyonların da Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarına gönderilmesinde uzlaşma sağlandı. Anlaşmanın ardından araçlar Refah’a doğru yola çıktı. Konvoydan önce Gazze’ye giren milletvekili Hüsnü Tuna, “Biz konvoy olarak bir süredir zorluklar yaşıyoruz, ancak bu zorlukları Gazzeliller her gün yaşıyor. Mısırlı yetkililer, konvoya ilişkin birkaç saat içinde yüzde 100 farklı bir karar alabiliyorlar. Biz tatsız olayı unuttuk” dedi.

REFAH'TA MISIR ASKERİ ÖLDÜ

Refah’ın Gazze tarafında da Hamas, Mısır’ı protesto için büyük bir gösteri düzenledi. Gösteri sırasında sınırdaki duvara tırmanan Gazzeliler Mısır tarafına taş atmaya başladı. Havaya ateş açan güvenlik güçleri Gazzelileri zaptedemedi. Bir süre sonra Mısır tarafından da taş atanlara ateş açıldı. İkisi ağır 12 Filistinli açılan ateşte yaralandı. Filistinli keskin nişancılar da sınırdaki bir Mısır askerini öldürdü. Olaylarda 35 Filistinli’nin yaralandığı, iki yaralının beyin ölümünün gerçekleştiği bildirildi.

MISIR NİÇİN KONVOYA ENGEL ÇIKARDI?

İSRAİL ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olan Mısır, Refah sınırındaki tünellerden Gazze’ye silah akışı konusunda da uluslararası baskıyla karşı karşıya. Bu sınıra demirden bir duvar örmeye hazırlanan Kahire yönetimi, Refah’ın, Gazze için tek geçiş noktası olmasını istemiyor. Ayrıca Mısırlı yetkililerin bu sınırın gevşetilmesinin ülke içinde güvenlik sorunu yaratacağı yönünde kaygısı da var. Mısır’la Gazze’yi kontrol eden Hamas arasında ideolojik bir sorun da var. Hamas bölgede siyasi İslam’ı temsil ederken, Mısır’daki iktidar, 1948’den bu yana siyasi İslam’ın temsilcisi “Müslüman Kardeşler” örgütüyle mücadele ediyor. Ayrıca Hamas ve El Fetih arasındaki bölünme Filistin sorununda iki devletli çözümün de engelleyicisi olarak görülüyor. “Arap dünyasının lideri” konumunu kaybetmek istemeyen Mısır, bölgede giderek daha etkin hale gelen Türkiye’ye de bu nedenle mesafeli yaklaşıyor.

MISIR ZULME ORTAK OLUYOR

İnsani yardım malzemesi taşıyan konvoyun Mısır’dan Gazze’ye geçmesine izin verilmemesi İstanbul ve Ankara’da protesto edildi.

AralarInda Mazlum-Der, İnsani Yardım Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği’nin (AGD) de bulunduğu bazı sivil toplum örgütlerine üye bir grup, Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı. Elçilik binası önünde basın açıklaması yapan, İnsani Yardım Vakfı yöneticisi Hanefi Sinan, “Bu zulüm karşılıksız kalmayacak. Uluslararası Hukuk ve Müslümanların vicdanında mahkum olacak” dedi. Bu sırada, konvoyla birlikte Mısır’da bulunan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal’la telefon bağlantısı kuruldu. Kendilerine her taraftan taş atıldığını ifade eden Ünsal, konvoydaki araçların zarar gördüğünü ve yaralananlar olduğunu söyledi. Sivil giyimli Mısırlı güvenlik güçlerinin kendilerine “saldırdıklarını” kaydeden Ünsal, “Bizi taş yağmuruna tuttular. İnanılmaz bir arbede var. Şu anda korkunç bir taş yağmuru var. Araçlarımız mahvoldu. İş çığırından çıktı” diye konuştu. Eylem sırasında Atatürk Bulvarı’nı bir süre trafiğe kapatan gruptakiler, basın açıklamasının ardından dağıldı.