2010 Türkiye için parlak bir yıl olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Grubu'ndaki konuşmasında emeklilerin zam oranını açıkladı. Erdoğan 2010 yılının Türkiye için parlak bir yıl olacağını söyledi.

2010 Türkiye için parlak bir yıl olacak
2010 Türkiye için parlak bir yıl olacak
Erdoğan'ın açıklamaları şöyleydi:

2009 dünyamız için çetin bir yıl oldu. Küresel kriz tüm dünyada kendini hissettirdi ve uzun yıllar tahribatı giderilmeyecek yaralar açtı. Ben o zaman kriz bizi teğet geçecek dedim. Günlerce bu sözlerim tartışıldı. Küresel krize rağmen çok sıkıntı çekmedik. Ben bunu bir temenni olarak söylemedim. ben Türkiye'nin ekonomik gücünü bilerek bunu söyledim. Şimdi 2010 yılı için dünyanın önemli ekonomik kaynakları Türkiye'yi en hızlı büyüyecek ülkeler arasında gösteriyor.

Bizim de temennimiz tahrifatın bir an önce aşılmasıdır. Krizin başladığı günden itibaran sadece Amerika'da 158 banka battı. Bizde ise tek bir bankamız batmadı. Ciddi bir zorluk da yaşamadı.

2001'de 21 banka fona devredildi. Zarar milletin cebinden çıktı. ABD ve Avrupa'da işsizlik patlarken Türkiye'de çok büyük bir fırlama yapmamıştır.

Türkiye'de kötümserler karanlık bir tablo çiziyor. Dünya oteriteleri, Türkiye'yi krizden en hızlı çıkan ülke olarak gösteriyor. OECD üllkeleri arasında Güney Kore'den sonra en hızlı yükselecek ülke olarak Türkiye gösteriliyor. Türkiye 2010'da 30 ülke arasından en fazla büyüyecek ülke olarak gösteriliyor.

İhracatta krize rağmen 100 milyar dolar sınırını aştık. Varık barışında son derece dikkat çekici sonuçlara ulaştık. 47 milyar lira kayıt altına sokuldu.

2010 yılının ilk günlerinde karamsarlık yüklü kötümser açıklamalar yapılıyor. 7 yıl boyunca her yıl başında bunu yaptılar. Her seferinde yanıldılar. Ancak yine de vazgeçmediler.

SEÇİM İDDİALARI

Şimdi yeni bir şey ortaya attılar. Seçim, aklı selim sahibi insan bunu kullanmaz. Her şey iyi gidiyorken ülkenin selameti için bunu istemek nasıl insafla bağdaştırılabilir. Her şey başarılı bir şekilde yürürken ülkeyi seven insan bu ifadeyi kullanmaz.

Milletinin kendisine verdiği görevi sonuna kadar kullanacak bir iktidar var.

2010 zor geçecek diyorlar. Daha yılın ilk gününden itibaren öldük bittik yandık edebiyatı yapıyorlar. 2010 Türkiye için 2009 yılından çok daha iyi geçecek. 2010'da tüm hedefler tutacak ve aşılacak. 2010 Türkiye için parlak bir yıl olacak.

Hiçbir zaman vatandaşın cebindeki paraya göz koymadık. Utanmadan çıkılmadan vatandaşın cebindeki paraya göz koymakla itham ediyorlar. Biz hiç bir zaman vatandaşı enflasyona ezdirmedik. Paranın değerini artırmaya çalıştık.

Sıfırlar konurlken vatandaşın cebindeki paranın değeri güneşin karşısındaki kar topu gibi eriyordu. Geçmiş iktidarlar beceriksizliklerinin bedelini vatandaşa ödettiler. Güya maaşlara zam yapıyorlardı. Enflasyonla vergi artışıyla geri alıyorlardı. Küresel kriz var diye faturayı vatandaşa yüklemedik. Geçmiş iktidaraların krizi Türkiye'nin kendi kriziydi. Şimdi ise durum çok farklı bu kriz dünyanın krizi...

Enfalasyonda tek haneli rakamlar bizim iktidarımızla görüldü. Bi geldiğimizdi rakam yüzde 35'ti. Şimdi yüzde 6.5. Faizleri indirdik. Farkı halkımıza ödetmedik.

Ziraat ve Halk Bankası geçmişte vatandaşa faizle para veriyordu. Faiz oranı yüzde 59'du. Şimdi ise durum yüzde 7-12.

Koskoca Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıfbank batma noktasındaydı. Şimdi ise kar ediyorlar.

Emeklilerin gözü kulağı burada biliyorum. Onları biraz daha bekleteceğim. Bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum.

TEKEL İŞÇİLERİ İLE İLGİLİ SERT TEPKİ

7 yıllık iktidarımız boyunca çalışanların maaşları konusunda azami hassasiyet içerisinde olduk. Devlet vatandaşına borçlu olamaz dedik ve vatandaştan toplanan paraları biz ödedik. 13.5 katrilyon NEMA ödemesi yaptık. Bugünkü parayla 13.5 milyor lira..

Bunlar Tekel işçisini sevişyordu da niye bu paraları ödemediler. Konut Edindirme Yardımı ile ilgili paraları biz gündeme getirdik. Hiç hesapta yoktu. Ulus'ta Emlak Bankası'nın tozlu raflarındaki çuvallar açılarak tek tek evraklar incelendi ve hak sahipleri belirlendi.

5.5 milyon hak sahibine 2.5 katrilyon ödeme yaptık.Diğerlerini de en kısa zamanda ödeyip bu borçtan kurtulacağız. Bunu biz yaptık. Ak Parti iktidarı...

Bunlar modern hırsızlıkla vatandaşın cebindeki paraları çaldılar. İşçiyi emekliyi bu kadar seviyordunuz da bu işleri niye yapmadınız. Bu ödemeleri niye yapmadınız. Tekel işçileri ile ilgili yapılan tamamen ideolojiktir. Bir anamuhalefet lideri çıkıp partisinin damgalı otobüsü ile o işçilerin arasına katılıp, "Ben sizi partimin otobüsüyle genel merkezimize götüreceğim" demek hangi demokratik nezakete yakışır. O işçilerden biri de "Senin iktidarında sen ne yaptın" deseydi ya... Ana muhalefet tekel işçilerinin üzerinde oy devşirmeye çalışıyor. Biz hiç bir işçimizi dışarıya atmadık. Sıkakta bırakmadık. Bizden önceki iktifdarların dışarıda bıraktığı özelleştirme mağduru işçileri de biz 4-c kapsamında işe aldık. Bizden önceki iktidaraların yaptığını biz yapmadık. Onları sokağa terk etmedik. Meseleye en baştan beri samimiyetle yaklaştık. İmkanları en baştan beri sonuna kadar zorladık. İhbar tazminatını alıyorsun. Kıdem tazminatını alyorsun. 4-C'den de paranı alacaksın. Daha ne istiyorsun? Eski şartlar. Kusura bakma. Biz herkesi hak ettiği yerde değerlendireceğiz. Kimse devleti bir rant kapısı olarak göremez. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yediremeyiz.

Boş depolarda 10 bin kişi istihdam ediliyor. Orada iş falan yok. Tütün işlemesi falan yapılmıyor artık. Kusura bakmayın yetimin hakkını havaya atamayız. Sayın Baykal, SEKA'ya da gitti biliyorsunuz. Yanına 20-30 işçi aldı şov yaptı. Sayın Baykal sen git şimdi SEKA Park'a git iyice bir dinlen de kafan yerine gelsin. Bunlar popülist politikalar.

EMEKLİ MAAŞLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılının ilk altı ayında en düşük SSK, BAĞKUR ve tarım emeklisinin maaşına yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığına da yüzde 4,5 oranında artış yapacaklarını belirterek, ''İlk altı ay için emekli aylıklarında en az 63, en yüksek 101 lira artış olacak. 601 lira olan en düşük SSK emeklisi aylığı bu artışla 683 liraya, en düşük tarım SSK emekli aylığı 480 liraya, en düşük esnaf emeklisi aylığı 555 liraya, en düşük BAĞKUR tarım emeklisi aylığı da 380 liraya çıkıyor'' dedi.

Çalışanlar kadar emeklilerin maaşları da önemlidir. Geçtiğimiz yıllarda emeklilerin maaşlarını enflasyon üzerinden artırdık.

7 milyon 327 milyon emekliyi ilgilendiren rakamlar şöyle:

2010 yılının ilk altı ayında en düşük emekli aylığını yüzde 20.4 en düşük aylık alan emekli aylığını yüzde 4,5 oranında artırdık. En düşük SSK emeklisi 683 TL aylık alacak.

En düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı 306 liradan 380 liraya çıkıyor.

En düşük SSK tarım emekli maaşı: 480 TL

En düşük SSK emeklisi 683 TL aylık alacak

Bağ-Kur esnaf emeklisi 555

Tarım emeklisi: 380

İlk 6 ay için emekliye 60-101 TL arası ikinci altı ay 74- 172 TL arası

Yeni istihdam sağlayan işverenlerin sigorta primlerini biz ödeyeceğiz.