Ergenekon Davası'nda 3 tahliye

Ergenekon Davası kapsamında tutuklu bulunan Muhammet Yüce, Ümit Gürses ve Habip Ümit Sayın'ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Muhammet Yüce, Ümit Gürses ve Habip Ümit Sayın'ın tahliyesine hükmetti. 3 isim için de yurtdışı yasağı getirildi..


Mahkeme Heyeti, sanık avukatlarının taleplerini yaklaşık 1,5 saat süren arada değerlendirdi. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, sanıklar ve avukatları tarafından bu haftaki oturumlarda yazılı ve sözlü olarak yapılan talepler konusunda celse arası karar verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Dosya kapsamı, delil durumu, suç vasıflarının değişme ihtimali ve yatılan süreler dikkate alınarak, Muhammet Yüce, Ümit Gürses ve Habip Ümit Sayın'ın atılı suçlardan bihakkın tahliyelerine karar verildiğini bildiren Şengün, bu kişiler hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulmasına hükmedildiğini kaydetti.

SON DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

Tutuklu sanık Emin Gürses, ifadesini vermesinin üzerinden bir yıl geçtiğini ve hala tutukluluk halinin devam ettiğini söyledi.

''Örgütü bulamadınız ama 2 senedir beni burada tutuyorsunuz. Ben kendimi örgütleyemiyorum kaldı ki üniversiteyi örgütleyeyim'' diyen Gürses, savcıların cinsel faaliyetleri ile çok yakından ilgilendiğini, kasetlerin internette dolaştığını anlattı.

Devletin insanları terörize ederek sindiremeyeceğini ifade eden Gürses, ''(Adalet mülkün temelidir) yazısı arkanızda olduğu için göremiyorsunuz. Aslında önünüzde olması lazım. Hukuka uygun karar vermenizi bekliyorum'' dedi.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden müvekkili hakkında, 2000 yılından bu yana yapılan çalışmalar ile Veli Küçük ve grubunun olup olmadığının sorulmasını istedi.

Tutuklu sanık Oktay Yıldırım'ın avukatı Murat İnan, müvekkilinin şeffaf bant üzerindeki bantta parmak izi sorulduğu sırada hala ekspertiz raporunun çıkmadığını dile getirerek, hukuka aykırı toplanan yok hükmündeki delillerin değerlendirilmesini talep etti.

İnan, müvekkilinin tahliyesini de istedi.

Tutuklu sanık Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül, ikinci ''Ergenekon'' davasında gizli tanık ''Anadolu'' olarak ifade veren tutuklu sanık Ümit Sayın'ın müdafilik talebini düşüneceğini belirtti.

''Duruşmaları bu kadar uzun tutmazsanız taleplerimiz daha iyi anlaşılır ve tahliyeler daha iyi değerlendirilir'' diyen Ergül, dosya kapsamındaki bir CD'nin kayıp, bir CD'nin de kırık olduğunu kaydetti. Ergül, ''Arşiv odasının girişinde görüntü alınmıyor. Soruşturma kolluğunda bulunan polis memurlarının arka kapıdan girişlerinin yasaklanmasını talep ediyorum'' dedi.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün ''Mahkemeye bakarak konuşun'' demesi üzerine Ergül ''Ekrandan kendime bakıyorum'' diye konuştu. Bunun üzerine Şengün de, ''Merak etmeyin güzel çıkıyorsunuz'' dedi.