Nükleer santral için adım atıldı

Türkiye ile Rusya arasında enerjide stratejik işbirliğinin ilk ürünü olacak Nükleer santral yapımı için ilk somut hamle atıldı.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), TETAŞ ve Enerji Bakanlığı bürokratlarından oluşan heyetin isimleri Rusya'ya söyledi.

Rusya'da imzalanan deklarasyonda "10 gün içinde kurulması öngörülen" teknik müzakere ekibi oluşturuldu.

Rusya'nın da oluşturacağı teknik heyet isimlerini bu hafta bildirmesinin ardından önümüzdeki hafta, Rusya heyeti ile görüşmelere başlanacak. Nükleer santralda kamu payı ve fiyatlandırma başlıklarında prensip olarak anlaşan iki ülke yetkilileri inşa edilecek nükleer santralın tüm teknik detayları ile ilgili müzakereler yürütecek.

Teknik müzakerelerin ardından devreye hukukçular girecek ve hukuki metin üzerinden çalışmalar yapılacak. Yaklaşık 5 ay sürmesi beklenen
müzakerelerin ardından mayıs - haziran aylarında Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Türkiye temaslarında nükleer ile ilgili tüm detayları içeren milletlerarası anlaşmaya imza atılacak. Rusya temaslarında kamu payı, finansman, nükleer atıkların değerlendirilmesi başlıklarında prensipte anlaşmaya varan taraflar, teknik heyetler aracılığıyla projeye ilişkin tüm detayları netleştirecek. 5 ay sürmesi beklenen çalışmaların ardından Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Türkiye ziyaretinde Nükleer ile ilgili nihai protokole imza atılması hedefleniyor.