Fransa'nın teröristle pazarlığı belgelendi

DHKP-C arşivlerinden çıkan mektupta, Fransız makamlarına anlaşma teklif ettiği ortaya çıkan Dursun Karataş Avrupa'da eylem yapmama karşılığında serbest bırakıldı.

Fransa'nın teröristle pazarlığı belgelendi
  Sabancı suikastı sanıklarından Fehriye Erdal ' ın , 9 Ocak 1996 ' da Sabancı Center ' da gerç ; ekleştirilen terö ; r saldırısıyla ilgili itiraflarda bulunduğu mektuptan sonra Dursun Karataş ' ın Fransız adli makamlarına yazdığı ikinci bir mektup ve bu mektuptan sonra imzalanan ilginç ; bir protokol ortaya ç ; ıktı . DHKP-C ' nin Belç ; ika ' nın Knokke kentindeki hü ; cre evinde ele geç ; irilen ve Tü ; rkiye ' ye getirilen arşivinden ç ; ıkan mektuba gö ; re ö ; rgü ; t lideri Karataş , serbest bırakılması karşılığında Fransa ' da eylem yapmama garantisi verdi . Karataş ' ın , el yazısı ile kaleme aldığı ve Fransız makamlarına gö ; nderdiği mektupta , ' Beni serbest bırakın . Yoksa ü ; lkenizde eylem yaparım ' dediği ö ; ğrenildi . Edinilen bilgiye gö ; re mektup yazıldıktan sonra Fransız yetkililerle Karataş arasında ç ; ok gizli bir protokol imzalandı . Karataş , imzaladığı protokolde Fransa , Belç ; ika ve Hollanda ' da eylem yapmayacaklarını garanti etti . Fransız yetkililer de Karataş ' ı serbest bırakıp , DHKP-C ' nin Avrupa ' daki faaliyetlerine karışmayacaklarını taahhü ; t ettiler .

DÖ ; RT AY TUTUKLU KALDI

Dursun Karataş , 15 yıl sonra ortaya ç ; ıkan dö ; rt sayfalık mektubunda Fransızlarla terö ; r pazarlığına girişince Fransız gizli servis elemanları Karataş ' la temasa geç ; ti . Karataş ' la La Sante Cezaevi ' nde gö ; rü ; şen Fransız gizli servis elemanları , mektuptaki teklifi değerlendirdiklerini ve eylemsizlik sö ; zü ; karşılığında Karataş ' ın serbest bırakılma talebine olumlu yanıt verebileceklerini sö ; ylediler . O dö ; nem ' Ç ; akal Carlos ' lakaplı Vladimir Illich Ramirez Sanchez ' in de kaldığı La Sante cezaevindeki gö ; rü ; şmeden sonra Dursun Karataş ' ın serbest bırakılması iç ; in gizli bir ç ; alışma başlatan Fransız gizli servis elemanları , adli makamlarla temasa geç ; ip DHKP-C liderinin dö ; rt ay sonra serbest bırakılmasını sağladı . Dursun Karataş , Fransa-İtalya sınırındaki Favoir bö ; lgesinde Modane kasabasında 9 Eylü ; l 1994 tarihinde yakalanmıştı . Karataş ' ın Fransız adli makamları tarafından serbest bırakılma tarihi ise 26 Ocak 1995 . Yani Karataş , dö ; rt ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra salındı . Serbest kalınca Sabancı suikastı emrini verdi ve bir yıl sonra , 9 Ocak 1996 ' da İstanbul ' da kanlı saldırı gerç ; ekleştirildi .

YAZI KESİNLİKLE KARATAŞ ' IN

Gerç ; ekleştirilen kriminal incelemede sö ; z konusu mektubun Karataş tarafından kaleme alındığı kesinleşti . Tü ; rk adli makamları , 11 Ağustos 2008 ' de Hollanda ' da ö ; len Dursun Karataş ' ın Fransızlara anlaşma ö ; nerdiği mektup ortaya ç ; ıktıktan sonra Fransa ' dan Karataş ' ın 1995 ' te tutuklanıp serbest bırakılmasına neden olan dosyayı istedi . Protokolü ; n aslının halen Belç ; ika makamlarında olduğu , Tü ; rkiye ' de ise bir fotokopisinin bulunduğu belirtildi . SABAH ' ın gö ; rü ; ştü ; ğü ; konuya hâ ; kim bir istihbaratç ; ı , ' Bu protokol olmasaydı belki Sabancı cinayeti işlenmeyecekti ' dedi . Karataş ' ın mektubu , DHKP-C ' nin arşivindeki diğer belgeler gibi Emniyet ' te sol terö ; r ö ; rgü ; tleri masasına bakan polisler tarafından incelendi . DHKP-C ' nin arşivinden ç ; ıkan 20 klasö ; r belge Ergenekon savcılarına verildi . Ö ; zel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar , Fehriye Erdal ' ın itiraflarda bulunduğu mektuptan sonra Dursun Karataş ' ın mektubunu da incelemeye aldı .

Kaynak : sabah