Bakan: AB'ye üye olmak için Kıbrıs'tan vazgeçemeyiz

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2010 yılı boyunca reformlara ağırlık vermek istediklerini belirterek, ''2010'da herhangi bir seçim gündemimizde yok. Muhalefetle el ele verip, reform yasalarını geçirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Bakan: AB'ye üye olmak için Kıbrıs'tan vazgeçemeyiz
  Kü ; ltü ; r Ü ; niversitesinde dü ; zenlenen toplantıda ' ' AB sü ; reci ' ' hakkında bilgi veren Bağış , Avrupa Birliği ' nde zor bir yılın geride kaldığını , Ç ; ek dö ; nem başkanlığının , Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliğine daha olumlu yaklaştığını , ama yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle ç ; ok bü ; yü ; k bir performans ortaya koyamadığını kaydetti .

Bağış , bu karmaşaya rağmen Tü ; rkiye ' nin 27 AB ü ; yesi ü ; lkeyi , vergilendirme faslını aç ; ma konusunda ikna edebildiğini kaydetti .

Geç ; en yılın ikinci yarısında da İsveç ; ' in dö ; nem başkanlığını aldığını ve orada da 4-5 fasla bedel bir faslın aç ; ıldığını anlatan Bağış , ' ' Ç ; evre faslında bizim attığımız adımlar , Tü ; rkiye ' nin standartlarını yü ; kseltecek adımlar . Teneffü ; s ettiğimiz havanın , ü ; lkemizdeki doğa dengesinin daha bilinç ; li olması kuralını kabullendik . Bunları bir takvime koyduk . Aç ; ık alanda kullanılması gereken motorinlerin şehir merkezinde kullanılmasını yasakladık ' ' dedi .

Bağış , 2009 ' un ilk gü ; nü ; nde Resmi Gazete ' de yayınlanan ulusal programda , Tü ; rkiye ' nin 2013 yılı sonuna kadar atacağı adımların tek tek yazılı olduğunu belirterek , Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan olarak kendisinin bu sü ; reç ; te yaptığı ç ; alışmalar hakkında bilgi verdi .

Bu sü ; reç ; te TRT-Şeş ' in yayın hayatına başladığını , TBMM ' de ' ' Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ' ' kurulduğunu , Nazım Hikmet ' in 40 yıl aradan sonra vatandaşlığının iade edildiğini , ' ' Gü ; ney Doğu Anadolu Eylem Planı ' ' ile bö ; lgeye 500 milyon avro tahsis edildiğini , ' ' Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı ' ' projesinin hazırlandığını anlatan Bağış , yine ilk defa bu yıl ceza yasasında yapılan değişikliklerle Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının da sivil mahkemelerde yargılanabilmesinin ö ; nü ; nü ; n aç ; ıldığını kaydetti .

Bağış , TRT ile Euronews ' in bir anlaşma imzaladığını , TRT ' nin Euronews ' in hissedarları arasına girdiğini , 29 Ocakta dü ; zenlenecek tö ; renle birlikte Euronews ' in Tü ; rkç ; e kanalının hizmete gireceğini ifade etti .

- ' ' DEMOKRATİK AÇ ; ILIM SÜ ; RECİ ' ' -

AB sü ; recinde ilk defa dü ; zenlenen ve 600 ' ü ; n ü ; zerinde sivil toplum kuruluşunun katıldığı toplantıda ç ; ok farklı kesimlerden insanların AB ' yi tartıştığını dile getiren Bağış , demokratik aç ; ılım sü ; recine ilişkin olarak şunları sö ; yledi :

' ' AB ü ; yesi ü ; lkelerde , Fransa ' da Fransız vatandaşının ne hakkı , hukuku varsa , İtalya ' da bir İtalyan vatandaşının ne hakkı , hukuku varsa , Tü ; rkiye ' de de tü ; m vatandaşların etnik kö ; kenlerine , siyasi fikrine bakılmaksızın aynı hakka , hukuka kavuşması bizim vatandaşlarımıza verilen bir lü ; tuf değildir . Vatandaşımızın hakkıdır , hakkın teslimidir . Bu sü ; reç ; te Tü ; rkiye , AB yolunda ilerlerken , bir yandan da kendi ö ; zü ; ne dö ; nü ; yor . ' '

Bağış , Tü ; rkiye ' de eskiden yok sayılan sorunların artık tartışabildiğini de vurgulayarak , ' ' Bu ü ; lkede Alevi , Kü ; rt , Ermeni , Sü ; ryani vatandaşlarımızın sorunlarını tartışabiliyoruz . Eskiden tabu olarak gö ; rdü ; ğü ; mü ; z konuları rahatlıkla tartışabiliyoruz . Bu ç ; erç ; evede Tü ; rkiye bir yandan Avrupalılaşıyor . Bu milli birlik ve kardeşlik projesi kapsamında ö ; nemli adımlar atıyoruz ' ' diye konuştu .

-2010 AB STRATEJİSİ-

AB Genel Sekreterliğinin teşkilat yasasının değiştiğini , sekreterliğin kadrosunun 60 ' tan 340 ' a ç ; ıkartıldığını vurgulayarak , hem AB ' yi Tü ; rkiye ' de daha iyi anlatabilmek , hem de Tü ; rkiye ' yi AB ü ; yesi ü ; lkelerde daha iyi anlatabilmek iç ; in yeni bir iletişim stratejisi hazırladıklarını belirtti .

Bağış , AB konusunda 2010 yılı iç ; in geliştirdikleri stratejiye de değinerek , şu bilgileri verdi :

' ' AB ' yi 4 platformlu bir stratejiyle yö ; netmeye karar verdik . Birinci platformda , ü ; zerinde engel olmayan 4-5 fasıl var . Bunların yerine getirilmesi gereken aç ; ılış kriterleri var . Bir yandan da aç ; mış olduğumuz 12 fasıl var . Bunların da yerine getirilmesi gereken kapanış kriterleri var . Bu fasıllarla ilgili ç ; alışmaları bir platformda ele alıyoruz . İkinci platformda , reformlarımızı kendi ö ; nceliklerimize gö ; re , Tü ; rkiye ' nin ç ; ıkarları gerektirdiği ö ; lç ; ü ; de yerine getireceğiz . Ü ; ç ; ü ; ncü ; platform , siyasal reformlar . İdam cezasının kalkmasından tutun , TRT-Şeş ' in yayınlarına kadar gü ; nlü ; k hayatımızı etkileyen , belki de mü ; zakere sü ; recinin amiral gemisi diyebileceğimiz ç ; alışmaları sü ; rdü ; receğiz . Dö ; rdü ; ncü ; platform ise iletişim . Gerek AB ' nin ne olduğunu , bu ü ; lkeye ne getirip ne gö ; tü ; receğini kendi insanımıza daha iyi anlatmak , gerekse Tü ; rkiye ' nin potansiyelini AB ü ; yesi ü ; lkelerin vatandaşlarına daha iyi anlatmak iç ; in bir iletişim stratejisi . ' '

Bağış , mü ; zakere tarihi alması bile 45 yıl sü ; rmü ; ş olan bir ü ; lkenin , ü ; yelik mü ; zakereleri iç ; in bir tarihte diretmesinin faydası olmadığını belirterek , ' ' Nasıl 18 milyon Doğu Alman bir gecede AB ' nin eşit hak ve hukukuna , ö ; zgü ; rlü ; klerine sahip bireyler olabildilerse , siyasi konjonktü ; r onu gerektirdiği anda Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nin bü ; tü ; n vatandaşları da AB haklarına sahip insanlar olacaktır ' ' dedi .

- ' ' 2010 ' DA SEÇ ; İM YOK ' ' -

Egemen Bağış , 2010 yılı boyunca reformlara ağırlık vermek istediklerini belirterek , ' ' 2010 seç ; imsiz bir yıl olacak . Mecliste reform yaslarını muhalefetle el ele vererek geç ; irmek istiyoruz . Muhalefet partilerimizin ç ; ağrılarına rağmen seç ; im konusunda gö ; rü ; şlerimizi ç ; ok aç ; ık ve net olarak ortaya koyduk . Birtakım apartman yö ; neticilerinin seç ; imi dışında herhangi bir seç ; im gü ; ndemimizde yok . Gerç ; ekten şeffaf , saygın ve zengin bir demokrasi iç ; in adımları beraberce atalım diye muhalefete ç ; ağrıda bulunuyoruz . Umarım bu anlamada kendilerinden gereken desteği gö ; rü ; rü ; z ' ' diye konuştu .

-KIBRIS KONUSU-

Kıbrıs konusunda Tü ; rkiye ' nin beklentilerinin belli olduğunu ifade eden Bağış , Avrupa Konseyi ' nin kendi aldığı kararları uygulamasını istediklerini sö ; yledi .

Kuzey Kıbrıs ile doğrudan ticaretin başlaması gerektiğini anlatan Bağış , ' ' Doğrudan ticaret , ' tanıma ' anlamına gelmez . Bugü ; n Tayvan ' ı tanımayan ü ; lkeler , onunla ticaret yapıyorlar . Biz de Tü ; rkiye olarak bu ticaret başladığı takdirde eş zamanlı olarak limanlarımızı aç ; arız . Her ikisi de tanıma anlamına gelmez . Ayrıca Kıbrıs sorunu nasıl Gü ; ney Kıbrıs ' ın adaylığında ve ü ; yeliğinde bir sorun oluşturmadıysa , Tü ; rkiye ' ninkinde de oluşturmamalıdır . Adada tango iç ; in iki taraf da gerekli . Biz pistteyiz ve tango iç ; in Gü ; ney kesimini bekliyoruz . Sadece AB ' ye ü ; ye olmak iç ; in Kıbrıs ' tan vazgeç ; emeyiz ' ' diye konuştu .