Hukukun üstünlüğü, hukukçunun üstünlüğü anlamına gelmez

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in eleştirilerine Uluslararası Hukuk Kurultayı'nda karşılık verdi.

  Bakan Ergin , ' Hukukun ü ; stü ; nlü ; ğü ; , hukukç ; unun ü ; stü ; nlü ; ğü ; anlamına gelmez ' dedi .

Ankara Barosu ' nca dü ; zenlenen Uluslararası Hukuk Kurultayı ' na katılan Sadullah Ergin , aç ; ılışta yaptığı konuşmada , uygar dü ; nyadaki gelişmelere ayak uydurmak amacıyla Tü ; rkiye ' deki hukuk sisteminin son yıllarda hızlı bir gelişim gö ; sterdiğini , bu kapsamda insan haklarına dayalı eksiksiz demokrasinin hayata geç ; irilmesini amaç ; ladıklarını sö ; yledi .

Tü ; rkiye ' de adalet ve hukuk alanında son yıllarda ö ; nemli değişikliklere imza atıldığını , birç ; ok kanunun değiştiğini veya yenilendiğini anlatan Ergin , hazırladıkları Yargı Reformu Stratejisi Taslağı hakkında da bilgi verdi .

Ergin , demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulunun erkler ayrılığı ilkesi olduğunu belirterek , egemenliğin kaynağı olan milletin aynı zamanda bü ; tü ; n kuvvetlerin kaynağını oluşturduğunu sö ; yledi . Ergin , ' ' Gü ; nü ; mü ; z demokrasi anlayışında kuvvetler ayrılığı ilkesi kuvvetlerin birbirinden mutlak şekilde ayrı kalmaları anlamına gelmemekte . Aksine kuvvetler arasında işbirliği ve dengeyi ö ; ngö ; ren bir anlayış benimsenmektedir . Kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak benimsenmediği ve hukuk devleti ilkesinin yerleşmediği sistemlerde totaliter , oligarşik yö ; netimler gö ; rü ; lebilir ' ' diye konuştu .

Hukukun ü ; stü ; nlü ; ğü ; ne dayalı sistemlerde ise herhangi bir kişi veya kuruma ayrıcalık tanınamayacağını ifade eden Ergin , ' ' Unutulmamalıdır ki hukukun ü ; stü ; nlü ; ğü ; hukukç ; unun ü ; stü ; nlü ; ğü ; anlamına gelmemektedir ' ' dedi .

Kamuoyunun yargıya gü ; veninin hukuk devleti ilkesinin en ö ; nemli unsuru olduğunu dile getiren Ergin , şunları sö ; yledi : ' ' Bu gü ; veni sağlamak iç ; in sadece kanunu uygulamak yetmez aynı zamanda adaletli gö ; rü ; nmekte gerekir . Adaletli gö ; rü ; nmenin en ö ; nemli şartı ise yargısal gö ; revin yerine getirilmesinde tarafsız kalabilmektir . Tarafsızlık sadece karar iç ; in değil , aynı zamanda kararın oluşturulduğu yargısal sü ; reç ; aç ; ısından da gereklidir . Yargının tarafsızlığının en ö ; nemli araç ; larından biri de yargı bağımsızlığı ilkesidir . Yargı bağımsızlığı hukuk devletinin ö ; n koşulu ve adil yargılamanın temel garantisidir . Yargı bağımsızlığı bir kast ayrıcalığı olmayıp yü ; rü ; tü ; len hizmetin niteliğinden kaynaklanmaktadır . Buradaki temel amaç ; yargıcın karar verirken tarafsızlığını ve ö ; zgü ; rlü ; ğü ; nü ; sağlamaktır . Yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanabilmesi , devlet kurumlarından ve her tü ; rlü ; baskı gruplarından gelebilecek dış mü ; dahaleler ile yargının kendi iç ; inden gelebilecek iç ; mü ; dahalelerin bulunmamasına bağlıdır . ' '

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar da , kurultayda adalet ve hukuk reformu , yeni gelişmelerin ö ; ncü ; lü ; ğü ; nde hukuk , enerji , iletişim hukuku ve arabuluculuk konularının ele alınacağını sö ; yledi .

Coşar , Anayasal demokrasinin anayasacılık kurumunu işlevsel kılan ve onun ayrılmaz bir parç ; ası olan kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince yasama , yü ; rü ; tme ve yargı kurumlarının hiç ; birisinin bir diğerinin ü ; stü ; nde olmadığını sö ; yledi .

Ahsen Coşar , şö ; yle konuştu : &ldquo ; Her tü ; rlü ; gü ; ç ; /iktidar kö ; tü ; ye kullanılabilir . Kullanılmıştır da . . . Ama dü ; nya siyasi tarihi bize gö ; stermiştir ki en ç ; ok kö ; tü ; ye kullanılan gü ; ç ; ' yü ; rü ; tme ' iktidarıdır . Yasama ve yü ; rü ; tme erkini denetleyip dengeleyecek olan erk yargıdır . Bu nedenle yargının bağımsız ve tarafsız olması gerekir . Bağımsızlık yargı iç ; in bir ayrıcalık değil , yargının tarafsız kılınmasının asgari koşuludur . ' '

Konuşmaların ardandan Ankara Barosu avukatlarınca iki ayrı tiyatro oyunu sahnelendi .

Daha sonra Yargıtay Başkanı Hasan Gerç ; eker ve Ankara Barosu Başkanı Coşar , etkinlik kapsamında dü ; zenlenen ' ' Hukukun Ö ; ykü ; sü ; ' ' sergisinin aç ; ılışını yaptı .

Gerç ; eker ve Coşar , sergilenen objeler hakkında bilgi aldı .