Beşşar Esad: Lübnan'da tek bir devlet vardı, Kıbrıs'ta ise durum farklı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rum yönetimi lideri Dimitri Hristofyas'la düzenlediği basın toplantısında Kıbrıs'ta tek bir devletin olmadığını söyledi.

Beşşar Esad: Lübnan'da tek bir devlet vardı, Kıbrıs'ta ise durum farklı
 

Rum lider Dimitri Hristofyas , İslam Konferansı Teşkilatı ' nın ( İKT ) Kuzey Kıbrıs Tü ; rk Cumhuriyeti ' ne ( KKTC ) verdiği desteği kesmesi ve KKTC ile Suriye arasındaki feribot seferlerinin sona ermesini isteyeceğini aç ; ıkladığı ziyarette beklemediği bir sonuç ; la karşılaştı . Ortak basın toplantısında Suriye , Lü ; bnan ' dan askerlerini ç ; ektiği gibi , Tü ; rkiye de Kıbrıs adasından askerlerini ç ; eker mi? ' şeklindeki bir soruya cevap veren Esad , ' Kıbrıs sorunuyla ilgili bu soruya cevap vermem doğru olmaz . Her iki tarafında kabul edebileceği bir ç ; ö ; zü ; mü ; n diyalog yoluyla sağlanmasından yanayız . ' dedi . Daha sonra sorunun sahibi gazeteciye hitap eden Esad , ' Sen herhalde Suriye ' nin Lü ; bnan ' da neden asker bulundurduğunu bilmiyorsun . Lü ; bnan ' da tek bir devlet vardı . Suriye ' de ise durum farklı . ' şeklinde konuştu .


HRİSTOFYAS ' I RESMİ TÖ ; RENLE KARŞILADI

Beşşar Esad , Rum lideri Halk Sarayı ' nda resmî ; tö ; renle karşıladı . Gö ; rü ; şmelerin ardından Esad ve Hristofyas , ortak basın toplantısı dü ; zenledi .

Hristofyas ' la verimli bir gö ; rü ; şme gerç ; ekleştirdiklerini belirten Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ; Rum kesimiyle siyasi , ekonomik , kü ; ltü ; rel ve sosyal alanlarda işbirliğini sü ; rdü ; rmek istediklerini dile getirdi . Gö ; rü ; şmede daha ç ; ok ekonomi ve ticaret ü ; zerinde durulduğu belirtildi .

Gö ; rü ; şmede Irak ' taki gelişmeler ve Ortadoğu barışının da ele alındığını ifade eden Esad , Bağdat ' taki bombalı saldırıyla ilgili kendilerinin suç ; lanmasını ' siyasi ama siyasi mantıktan yoksun ' sö ; zleriyle değerlendirdi . 1 , 5 milyon Iraklı mü ; lteciye kucak aç ; tıklarını hatırlatan Esad , Irak ' ın istikrarına bü ; yü ; k ö ; nem verdiklerini vurguladı ve ' Suriye halkı iç ; in neyi istiyorsak Irak halkı iç ; in de aynı şeyi istiyoruz ' dedi .

Hristofyas ' ın akşam saatlerinde de Beşşar Esad tarafından onuruna verilecek yemeğe katılması bekleniyor .

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' nun da bu akşam Şam ' da olması bekleniyor . Davutoğlu , temaslarının ardından KKTC ' ye hareket edecek . Hristofyas ise Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ile gö ; rü ; şmek ü ; zere Paris ' e uç ; acak .