Ordu'nun trafiğine bilimsel çözüm aranıyor

Ordu'da araç sayılarının artmasıyla baş gösteren trafik sorununun çözümü için bilimsel çalışmalar başlatıldı.

Bu amaçla Ordu Belediyesi, Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Merkezi'nden (UYGAR) teknik destek almak amacıyla girişimde bulundu. Çalışmaların ilk ayağı olarak Belediye Meclis Salonu'nda Bahçeşehir Üniversitesi'nden konuyla ilgili öğretim görevlileri bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama-Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Edip Demir katıldı. UYGAR'ın kuruluş amaçlarından bahseden Prof. Dr. Ilıcalı, başta İstanbul olmak üzere birçok metropol şehirlerin ulaşımında iyileştirmeler sağladıklarını ve bu konuda oldukça tecrübeli olduklarını söyledi. Öncelikle ulaşım planlaması ve alt yapısı konularında bilimsel araştırmalar yaparak konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Ilıcalı, "Trafik düzen ve güvenliğinin artırılmasına yönelik eğitim araştırmaları yaparak, uygulamalara katkıda bulunuyoruz. Özellikle şehir içi ulaşımına özel önem vererek ulaştırma sistemleri ve planlaması üzerine akademik çalışmalar yürüterek, bu çerçevede ilgili merkezi ve yerel birimlerle ilişkiler kuruyoruz" dedi.

TRAFİK DİSİPLİNE EDİLECEK
Ordu'da iki aşamalı bir çalışma gerçekleştireceklerini ifade eden Prof. Dr. Ilıcalı, "Öncelikli olarak mevcut durum tespitleri yapılarak daha sonra öneri projeler ortaya koyulacak. Ordu kent merkezinde yapılmış olan mevcut sirkülasyon çalışmaları tespit edilerek paftalarda geçirilecek. Bu pafta 'kent içinde hangi cadde ve sokaklar çift yön, hangisi tek yön olarak çalıştırılıyorun bir analizini içermektedir. Kent genelindeki bütün tek yönler tespit edilerek çalışmanın bir sonraki aşaması olan öneri kısmında faydalanmak üzere dijital ortama aktarılarak hazırlanacak" diye konuştu.

Ordu'nun tüm ulaşım verilerinin bilgisayar ortamına aktarılarak buradan değerlendirmelerin yapılacağını ifadeden Prof. Dr. Ilıcalı, "Yatay-düşey işaretleme mevcut durum analizleri kapsamında, kent merkezindeki ana ulaşım aksları başta olmak üzere trafik uyarı ve ikaz levhaları, bilgilendirme tabelaları, direkler, bakış yönleri, yaya çizgileri ve oklar gibi mevcut bütün yatay-düşey işaretler belirlenerek analizler diğer maddelerde olduğu gibi bilgisayar ortamına geçirilerek sayısallaştırılacak. Bununla beraber arterlerin, standart genişlikteki şeritler ile yeniden düzenlenmesi, arterlere olan giriş-çıkışlar disiplin altına alınabilecek bu da trafik güvenliğinin artmasını sağlayacak. Mevcut durumdaki şişe boynu bulunan bölgelerin kapasitesi üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak. Bunlarla beraber kazanılacak alanlar yaya yürüme bölgelerinin genişletilmesi veya süreli yol kenarı park alanları oluşturulabilmesi amacıyla kullanılabilecek" şeklinde konuştu.