Ford tasarımlarında bir Türk imzası

Amerikan otomotiv devi Ford'un global modelleri artık bir Türk imzası taşıyor.

Ford, Avrupa’da tutulan Focus, S-Max ve Kuga gibi modellerine imza atan Türk tasarımcı Murat Güler’i Detroit’e transfer etti. Ford’un krizden çıkış stratejisinde önemli rol oynayacak Güler’in ilk global modeli ocak ayında Detroit fuarında sergilenecek 3’üncü jenarasyon Ford Focus olacak.

KÜRESEL krizin etkilerini ilk hisseden 3 Amerikan otomotiv devinden biri olan Ford bu etkiyi, aldığı tedbirler ve ‘global model’ stratejisi ile rakipleri General Motors ve Chrysler’den daha hızlı aşıyor. Daha önce her bölgeye farklı model geliştiren Ford, krizle birlikte kârlı operasyonu olan Avrupa’da başarı elde etmiş modellerini tüm dünyada satma kararı aldı. Bu noktada Ford Otosan tarafından Gölcük’te üretilen Transit Connect, Ford’un global modelleri arasına girerken, diğer modeller de bu kervana katılıyor. Ford, krizi aşmak için büyük önem taşıyan bu global model stratejisini bir Türk tasarımcıyla hayata geçiriyor. Ford, Avrupa’da başarılı olmuş Focus, S-Max ve Kuga gibi önemli modellerinin tasarımını yapan Türk tasarımcı Murat Güler’i, Köln’den Detroit’e transfer ederek global modellerini teslim etti.

Murat Güler, Ford Avrupa’nın tasarım merkezi Köln’den Detroit’e transfer olduğunu belirterek, “Artık Ford’un tam merkezindeyim” dedi. Ford için artık global modeller geliştirdiğini kaydeden Güler, “Bu vesileyle benim Dearborn’da bulunan şirketin Ar-Ge merkezine gitmemi öngördüler. Yazın Amerika’ya geçtim. Çok yoğun bir tempoda çalışıyorum. Burada şu an için en az iki yıl kalıp Ford’un 2-3 önemli global modeli üzerinde çalışacağım” diye konuştu.

Ocak ayında Detroit Fuarı’nda tasarımını yaptığı önemli Ford modellerinden birinin sergileneceğini vurgulayan Güler, şöyle konuştu: “Bu model 2004 yılında Avrupa için tasarladığım ikinci jenerasyon Focus’un ilk global versiyonu olacak. Daha önce Avrupa ve Amerika için farklı tasarlanan Focus, 3’üncü jenarasyonuyla birlikte tüm dünyada aynı tasarıma ve özelliklere sahip olacak. Yeni modelin dış tasarımını tamamen ben geliştirdim. Detroit Fuarı’yla birlikte vitrine çıkacak.”

Almanya’da olduğu gibi Amerika’da da tasarım şefliğini yürüttüğünü söyleyen Güler, Focus’un dışında şu an Ford’un yeni bir global aracı üzerine de çalıştığını belirterek, “Bu model hakkında çok fazla detay veremem. Ama 2012 yılında piyasaya çıkacak çok önemli bir otomobil” dedi. Güler, bu modelin Gölcük’te üretilen Transit Connect’in yeni jenerasyonu olmadığını belirterek, ticari araçların tasarımıyla ilgisinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

AdaşI ve meslektaşı Murat Günak’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da desteğini alarak geliştirmeye başladığı Türk Malı elektrikli otomobil projesi ve Oyak Renault’un Bursa’da elektrikli Fluence üretmesini de değerlendiren Murat Güler, şöyle konuştu: “Türkiye’nin böyle önde gelen teknolojilerin üretildiği ve geliştirildiği bir yer olması çok hoşuma gidiyor. İleride Türkiye’nin bu alternatif enerji konusunda daha da iyi bir pozisyona geleceğini umuyorum. Şu ana kadar Türk Malı bir otomotiv projesi için ciddi bir teklif almadım. Tabiki böyle bir şey benim hoşuma gider. Ama gerçekten sağlam bir proje olmalı.”

Otomotiv sektörünün geleceğini şekillendirmesi beklenen elektrikli otolarla ilgili şu an için bir çalışmasının olmadığını söyleyen Murat Güler, şu yorumu yaptı: “Ama dış tasarımını yaptığım araçların bir çoğunun hibrid olarak piyasaya çıkacağını söyleyebilirim. Diğer şirketler gibi Ford’un da elektrikli otomobiller konusunda önemli çalışmaları var. Araç tasarımında artık aerodinamik çok daha önemli rol oynamaya başladı. Çünkü bu ciddi bir şekilde tüketimi etkiliyor. Buna benzer konularda artık tasarımcıların çok daha hassas olmaları gerekiyor.”

BABASI FORD'DA MARANGOZDU
MURAT Güler, Murat Günak ve Hasip Girgin’den sonra dünyada söz sahibi olan Türk tasarımcıların arasına ikinci jenerasyon Ford Focus’u tasarlayarak katıldı. 1971’de Almanya’da doğan Murat Güler, çocukluğundan bu yana otomobil çizimine meraklı. Babası da Ford’un Almanya’daki fabrikasında marangoz olarak çalışan Güler, İsviçre’de Art Center College of Design’ı bitirdi. Okulu bitirdikten sonra 1996’da Volkswagen’e giren Güler, 1999’da Ford Avrupa’ya geçti. Güler, Focus ve C-Max’in tasarım ekibinde yer alırken, esas süksesini Iosis X konseptiyle yaptı. Iosis X, Ford’un ilk Avrupalı SUV modelinin temelini oluşturdu. 1 yıl sonra da Iosis X, Kuga ismiyle seri üretilmeye başlandı.