Fındığın fiyatı yükseldi, gözler şimdi devlette

Fındıkta, rekoltenin sezon öncesine göre tahmin edilenden düşük çıkması ve üreticinin de mahsulü satmak için işi yavaştan alması fiyatı 5 Lira'ya kadar yükseltti.

Fındığın fiyatı yükseldi, gözler şimdi devlette
Ofisin fındık satmasını istemeyen ziraat odaları, Tarım Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret etmiş 'yıl başına kadar fındık satmayacağı' sözünü almıştı. Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı, kendilerine verilen sözün tutulacağına inanıyor. Aksi takdirde, 'fındık satılan depo önünde kendini yakacağını' söyleyen Avcı, "Ancak devlete bu noktada güvenimiz tamdır. Biz bu ifadenin takipçisi olacağız. Bu konuyla ilgili sokakta caddede duyulacak bir dedikodu olacak olursa mutlaka bunun takipçisi olacağız. Depoların ve verilen sözlerin takipçisi olacağız. Çünkü bunu 10 kişilik heyet ve genel başkanın huzurunda söz vermiştir." ifadelerini kullanıyor.

Diğer yandan ihracatçılar da Ofis'in fındık satmasına pek sıcak bakmıyor. Türkiye'deki en büyük fındık ihracatçısı firmalardan Oltan Fındık'ın yönetim kurulu başkanı Orhan Veli Oltan'ın bu konudaki görüşleri şöyle: "Bu gün biz Ofisi fiyatı düşürmesi için zorlarsak, yarın fındık 2,5 liraya düştüğünde üreticinin de devlet müdahalesi istemeye hakkı doğar." Bu konudaki irade, Fındık ihracatını artırmak için çalışmalarda bulunan Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından gazetelere verilen ilana da yansıdı. İlanda, "Bugün 5 Lira eden fındık, arzın fazla olduğu yıl 3 Lira'ya düşebilir. Bugün gülenler, yarın şikayet etmesin, kimse kimseyi fiyatı düşürmekle suçlamasın, kimse devleti bu işe müdahale etmeye çağırmasın." denildi.


OFİSİN ÇEKİLMESİ İÇİN TAM ŞARTLAR OLUŞMADI

Devletin müdahalesi konusunda farklı görüşte olanlar da var. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin'e göre Fiskobirlik ve TMO, 'şartlar oluşmadan' piyasadan çekildi. Bundan sonraki adımların çok daha dikkatli atılmasını isteyen Şahin'in görüşleri şöyle:

"Ofisin fındık satacağına inanmıyorum. Ama eğer sözünü bozup fındık satarsa, piyasayı bozar fiyatları düşürür. Ancak satışı yapana da o fındığı alana da tepki oluşur. Üretici onları kolay kolay affetmez. Fındık alacının az satıcının çok olduğu bir alan. Dolayası ile az sayıdaki alacı piyasayı şekillendirebiliyor. Bana göre tam şartlar oluşmadan Fiskobirlik'in yada Ofis'in alandan çekilmesi hatalı olmuştur. Bunun ceremesini üretici gelecek yıllarda görecektir. Fındığın değerini bulması düşük fiyattan açığa satış yapanları olumsuz etkileyebilir. Çünkü onlar aylar öncesinden düşük fiyata satış yapıyorlar."