Fransa ve İtalya karşı karşıya geldi

Times gazetesi öyle bir iddia ortaya attı ki, NATO'nun iki önemli üyesi Fransa ve İtalya karşı karşıya geldi.

Fransa ve İtalya karşı karşıya geldi
İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi, “Afganistan’da geçen yıl 10 Fransız askerinin, İtalyan yetkililerin Taliban’a para ödemeyi kestikten sonra öldürüldüğünü” ileri sürdü. Gazetenin internet sitesinde bugün yayımlanan habere göre, geçen yıl ağustosta 10 Fransız askeri, nispeten barışçı bir bölgede Taliban militanlarının kurduğu pusuda öldürüldü. Militanların öldürdükleri askerlerin bazılarının cesetlerini parçaladığına dair haberler ve militanların askerlerin üniformaları ve silahlarıyla çekilen fotoğraflarının yayımlanması, Fransız halkını dehşete düşürdü. Fransız askerleri, başkent Kabil’in doğusundaki Sarobi bölgesinin denetimini İtalyan askerlerden bir ay önce devralmıştı. Fransızların öldürülmesi, Afganistan’da görev yapan NATO birlikleri açısından en büyük kayıp oldu. Gazetenin iddiasına göre Fransız halkı, askerlerinin geçen yılın ortalarında bu bölgeye gelmelerinden aylar önce İtalyan gizli servisinin, Taliban ve yerel komutanlara bu bölgeyi “sessiz tutmaları” için on binlerce dolar ödediğini bilmiyordu.

Times, Batılı askeri yetkililerin, bu ödemelerin yapıldığını ortaya çıkardığını, ancak o dönemde bölgeye gelen Fransız askerlerinin bundan haberdar edilmediğini kaydetti. Haberde, bölgeden ayrılan İtalyan askerlerinin ise geçen yıl yalnızca bir kayıp verdiğine dikkat çekildi.
Fransızların, konudan habersiz olmaları yüzünden Sarobi bölgesindeki tehlikeler konusunda yanlış tahminlerde bulundukları belirtilen haberde, bu durumun, “Fransız askerlerinin, 170 ağır silahlı militan tarafından pusuya düşürüldüklerinde neden hafif silahlarla donatıldığını ve yetersiz hava desteği aldığını açıkladığı” ileri sürüldü. Bu saldırının sorumluluğunu Taliban ve Hizb-i İslam örgütü üstlenmişti.

İTALYA YALANLADI

İtalya hükümeti, Times gazetesinde çıkan haberi yalanladı. Başbakan Silvio Berlusconi’nin makamından yapılan açıklamada, gazetenin haberinin “tamamen yersiz” olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Berlusconi hükümetinin ne böyle bir yetki, ne de Taliban militanlarına yönelik bir ödeme türüne izin verdiği” ifade edildi. Açıklamada ayrıca, bir önceki hükümetin böyle bir ödeme yapıp yapmadığının ise bilinmediği belirtildi.
Berlusconi, Nisan 2008’de yapılan seçimleri kazanarak Romano Prodi başkanlığındaki merkez sol hükümetinin yerini almıştı. İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa da, gazetenin “çöp topladığını” söyledi.

NATO

Öte yandan NATO da, İtalya’nın Afganistan’daki Taliban militanlarına para verdiğinden haberdar olmadığını açıkladı.

NATO sözcülerinden General Eric Tremblay, Kabil’de yaptığı açıklamada, İtalyan gizli istihbarat servisi ajanlarının sorumluluk alanlarında barışı sağlamak amacıyla Taliban militanlarına para verdiği haberleri üzerine, “Bu direnişçilere karşı uygulanan bir yöntem değildir. Ama Afgan hükümeti, bazen yerel angajmanlar yapıyor. Yani eğer böyle bir şey yapıldıysa bu uluslararası kuvvetlerden ziyade Afgan hükümeti tarafından olmuştur” açıklamasında bulundu. General Tremblay, “Benim haberim yok” ifadesini de kullandı. Adlarının gizli tutulmasını isteyen birçok askeri kaynak, bu türden uygulamaların özellikle Kandahar’da görev yapan Kanadalılar tarafından uygulandığını, ancak başka bölgelerde başka milletten askerlerin de benzer şeyler yaptığını ileri sürdü.

Kabil’deki Fransız ve İtalyan askeri sözcüleri yorum yapmaktan kaçınırken, Fransız Yarbay Jackie Fouquereau, “Fransızlar görev yaptıkları Kapisa ve Surobi’de direnişçilere para vermiyor” dedi.