11. Ulusal Hidroloji Kongresi Basladi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)ev sahipliginde düzenlenen 11. Ulusal Hidroloji Kongresi açilis töreni GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçeklesti.

11. Ulusal Hidroloji Kongresi Basladi
Kongrenin açilisinda konusan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, sunumunda Gaziantep özelinde suyun haritasi, yapilan çalismalar ve yesil sehir hedefinde suyun haritasindan bahsetti.Büyüksehir Belediye Baskani Sahin, suyun Gaziantep için önemine deginerek tarih boyunca suyu yönetenin bilgiyi de yönettigini belirtti.

“Medeniyet kodlarimizda suyun önemini gösteren çok önemli detaylar var” diyen Sahin, göreve geldikleri günden bugüne kadar suyla ilgili yaptiklari çalismalari anlatti. Sahin, ’’3 Master planimizi ayni anda yaptigimiz için OECD’nin sampiyon sehirler kategorisine davet edildik. 2014 yilinda Büyüksehir Belediye Baskani oldugum zaman 15 günlük suyumuz kalmisti. 15 gün içerisinde yagmur yagmazsa sehrin suyu bitiyor dedikleri bir sehri yönetmek zorunda kaldik. Bir empati yapin. Beni ve ailemi bir düsünün. O yüzden eger bizim arkadaslarimizin kurumsal kapasitesi buna uygun olmasaydi, proje yapma kapasitesi bunun uygun olmasaydi, isi ehline vermeseydik, bütün ekip bu alanda yetismis en iyi arkadaslarimiz olmasaydi bu sehrin suyu yoktu. Bu kadar açik ve net bir sekilde size ifade etmek istiyorum’’ dedi.

’’Disiplinlerarasi bir bilim’’

Gaziantep Üniversitesi olarak 11. Ulusal Hidroloji Kongresi’ne ev sahipligi yapmaktan büyük onur duyduklarini söyleyen GAÜN Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayse Balat,hidroloji biliminin öneminden bahsederek, disiplinlerarasi bir bilim oldugunu ifade etti.

Prof. Dr. Balat, “Su kaynaklarinin planlanmasi, yönetimine yönelik temel olusturacak girdiler, siz degerli akademisyenler ve sahada çalisanlarin yapi is birligiyle belirlenecek. O nedenle bu kongrelerin topluma, yetkililere çok önemli mesajlar verdigine, çok önemli girdiler sagladigini ve yararli oldugunu düsünüyorum” diye konustu.

’’Hidroloji bütün projelerimizin temelinde’’

Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü olarak yapilan bütün planlamalarin, projelerin temelinde hidrolojinin yer aldigini aktaran Devlet Su Isleri Genel Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Bülent Selek ise, “Yaptigimiz barajlar, göletler, içme suyu tesisleri ve taskinlarla mücadele konusunda hep hidroloji biliminin ürettigi verilerden faydalaniyoruz. Bu bakimdan hidroloji biliminin baslica uygulayici kurulusu olarak hidroloji bilimine çok önem veriyoruz. Bu anlamda yapilan bütün çalismalara da destegimizi veriyoruz” dedi.

’’Kongre önemli firsatlar sunuyor’’

IOM Türkiye Birlesmis Milletler Göç Kurulusu Yetkilisi Noor Al-Hashimi,hidrolojinin yeni anlayislari sekillendirmede ve sunmada teknoloji, sosyal ve politik faktörlerin rolününinovasyon ile yakindan baglantili oldugunu vurguladigi konusmasinda sunlari söyledi: “Bu nedenle mülteci ve ev sahibi topluluk bireylerinin inovatif fikirler bulabilecegi ve iklim degisikliginin etkisini azaltmanin yani sira su kaynaklarinin verimli kullanmaya imkan verecek IOM, Gaziantep Üniversitesinde uygun inovasyon merkezini kurmustur. Ulusal Hidroloji Kongresi, paydaslarin yenilikçi ve inovatif teknolojileri paylasmalari, yeni proje ve fikirler üretmeleri ve katilimcilar arasinda iletisim ve is birligini güçlendirmeleri için önemli bir firsat sunuyor”

’’Su toplum demek’’

Türkiye Ulusal Hidroloji Komisyonu (TUHK) Üniversiteler Temsilcisi Prof. Dr. Hafzullah Aksoy, Su bilimi anlamina gelen Hidrolojinin artik temel ve uygulamali bir bilim olmaktan çikarak, sosyal bir bilim olmaya basladigini belirterek, “Özellikle son yillarda ortaya çikan sosyo-hidroloji kavraminin genis bir sekilde tartisilacagina inaniyorum. Su demek toplum demek bunu önemle vurgulamamiz lazim. Derdimiz, toplum bireylerinin refah düzeyini yükseltmek ki mutlu olsunlar. Toplumun ihtiyaçlarini iyi belirlemeli ve asil ihtiyaci olan seye öncelik vermeliyiz ” dedi.

118 bildiri sunulacak

Dünyanin birçok yerinde su kitligi sorunu yasandigini ifade eden 11. Ulusal Hidroloji Kongresi Düzenleme Kurulu Baskani Prof. Dr. Mehmet Ishak Yüce, “Mevcut su kaynaklarimizin gelecek kusaklara aktarilabilmesi ancak hidrolojik çalismalarin ve bu çalismalar sonucu yapilacak analiz, modelleme ve degerlendirmelerin dogru, tutarli ve gerçekçi bir biçimde yürütülebilmesi ile mümkündür” seklinde konustu.

Kongrede 118 bildiri sunularak tartismaya açilacagini belirten Prof. Dr. Yüce, “Hidrolojik süreçlerin anlasilmasi veya modellenmesine yönelik teknik sunularin yaninda suya dair mevzuat ile ilgili teknik olmayan konulari da dinleme imkanimiz olacak. Üniversitelerden arastirmacilarin yapacagi sunumlarin yaninda uygulamaya yönelik çalismalardan da yararlanacagiz” diye konustu.

Iki gün boyunca Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde üç ayri salonda paralel oturumlar seklinde gerçeklestirilecek kongrenin açilis programi sonrasinda kongre sponsorlarina ve konusmacilara plaket ve tesekkür belgesi takdim edilmesiyle program sona erdi.
Kaynak: İHA