Elektrik Dağıtım Şirketlerine Enerji Kesintisi Uyarısı

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, son günlerde kar yağışı nedeniyle elektrik kesintilerinin arttığını belirterek, "Elektrik dağıtım şirketleri, olumsuz hava koşullarında tüketicilerin mağdur edilmemesi için gerekli tedbirleri alarak, yaptıkları işin kamusal hizmet olduğunun bilinci ve ciddiyetiyle çalışmalıdır" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde yurt genelinde olumsuz hava koşullarına bağlı enerji kesintileri yaşandığını söyledi.

Ağaoğlu, şu bilgiyi paylaştı:
"Kesintinin önceden bildirilmeden yapılması durumunda tüketicilerin uğrayacağı maddi ve manevi zararları tazmin etmenin yanında, mevzuata uymadığından dolayı şikayet halinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından idari para cezası uygulanması ve dağıtım şirketine ihtarda bulunulması söz konusudur. Meteoroloji, günler öncesinden soğuk hava ve yaşanabilecek olumsuzlukların duyurusunu yaptığı halde gerekli önlemlerin alınmaması ve tüketicilerin 1-2 gün değil, günler boyu elektrik kesintilerine maruz kalması, dağıtım şirketinin işini ciddiye almadığının göstergesidir" ifadesini kullandı.
- "Tüketicilerin uğradığı zararları, talep etme hakkı vardır"
Ağaoğlu, tüketicilerin haklarını yasal yoldan arayabileceğine dikkati çekerek, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca olağanüstü durum haricinde dağıtım şirketlerinin abonelerinin zararını tazminle yükümlü bırakıldıklarını dile getirdi.
Şirketlerin dağıtım veya iletim sisteminde programlanmış çalışma konusunda abonelerini bilgilendirmek zorunda olduğunu anlatan Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Tüketicilerin uğradığı maddi ve manevi zararları, en yakın tüketici hakem heyetine başvurarak talep etme hakkı vardır. Elektrik tedarik ve dağıtım şirketleri, bu kurallara uymak zorundadır. Günler boyu elektrik kesintisiyle karşı karşıya kalan tüketiciler, bundan ötürü farklı enerji kullanıp masrafa girdiyse, aradaki farkı ilgili dağıtım şirketinden talep etme hakkına sahiptir. Örnek verecek olursak, jeneratör kiralayıp mazot tüketerek, elektrik enerjisinin yerine bu şekilde enerji idame eden tüketici, normal şartlarda 50 liralık elektrik tüketecekken 150 liralık mazot harcadıysa ve ilaveten 100 lira da jeneratör kirası ödediyse, aradaki farkı sorumlu şirket karşılamakla yükümlüdür.
Elektrik dağıtım şirketleri, olumsuz hava koşullarında tüketicilerin mağdur edilmemesi için gerekli tedbirleri alarak, yaptıkları işin kamusal hizmet olduğunun bilinci ve ciddiyetiyle çalışmalıdır. Bu çağda neredeyse ayın yarısını elektriksiz geçiren mağdur vatandaşlarımız, 3 bin 300 liraya kadarki zararları için tüketici hakem heyetlerine hiçbir ücret ödemeden başvurabilecekleri gibi manevi tazminatları da söz konusuysa en yakın tüketici mahkemelerinde dava açabilirler."
Kaynak: AA