Sabahlari Yorgun Uyaniyorsaniz Sebebi Fibromiyalji Olabilir

Fibromiyaljinin, vücutta yaygin kas agrilari, gezici agrilar, uyku bozukluklari, depresyon ve sürekli yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir rahatsizlik oldugunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Figen Lokumcu, “Bu hastalikta sabahlari yorgun uyanma, en belirgin semptomlardan biridir” dedi.

Sabahlari Yorgun Uyaniyorsaniz Sebebi Fibromiyalji Olabilir
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Figen Lokumcu, fibromiyalji hastaligi hakkinda açiklamalarda bulundu. Fibromiyaljinin tanimini yapan Uzm. Dr. Lokumcu, “Fibromiyalji, vücutta yaygin kas agrilari, gezici agrilar, uyku bozukluklari, depresyon ve sürekli yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir rahatsizliktir” dedi.

Uzm. Dr. Lokumcu, “Bu hastalikta sabahlari yorgun uyanma, en belirgin semptomlardan biridir ve birçok hasta, ‘Üzerimden kamyon geçmis gibi hissediyorum’ seklinde durumu ifade etmektedir” diye konustu.



“30-50 yas arasi kadinlarda daha sik görülür”

Fibromiyaljinin her yastan bireyi etkileyebilse de genellikle 30-50 yas arasi kadinlarda daha sik görüldügünü söyleyen Uzm. Dr. Lokumcu, “Bu hastalik, sadece fiziksel olarak degil, duygusal ve zihinsel olarak da hastalari etkileyerek yasam kalitesini ciddi sekilde düsürebilir. Ancak, her hastalikta oldugu gibi fibromiyaljide de erken tani ve tedavi büyük önem tasir. Erken teshis, hastanin hayat kalitesini artirabilir ve semptomlarin kontrol altina alinmasina yardimci olabilir” seklinde konustu.



“Fizik tedavi uygulanabilir”

Fibromiyalji tedavisinde birçok farkli yaklasimin bulundugunu belirten Uzm. Dr. Lokumcu, “Hastalarin yasam kalitesini artirmak için fizik tedavi, psikolojik destek, diyet düzenlemeleri ve ilaç tedavisi en yaygin yöntemlerdir. Bunlarin yani sira, günümüzde tamamlayici ve destekleyici tedavi yöntemleri de etkili sonuçlar vermektedir. Nöral terapi, ozon tedavisi ve glutatyon tedavisi gibi yaklasimlar, hastalarin yasam kalitesini artirarak semptomlarin hafiflemesine katkida bulunabilir” dedi.



“Erken taninin önemi”

Erken taninin öneminden bahseden Uzm. Dr. Lokumcu, “Eger siz de sabahlari yorgun uyaniyor, vücut genelinde agrilar hissediyor ve yasam kalitenizin düstügünü düsünüyorsaniz, uzman hekime danismalisiniz. Erken tani ve uygun tedavi ile fibromiyaljinin olumsuz etkilerini en aza indirmeniz mümkündür” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA