Kesilmekten Kurtulan Atlar 3 Yildir Koruma Çiftliginde Yasamlarini Sürdürüyor

Artvin’in Sarp Sinir Kapisi’ndan 3 yil önce bir tirla yurt disina kesime götürülürken Hopa’da bir tir garajinda tirin dorsesinde fark edilen atlar, Hayvanlari Dogayi Insanlari Koruma ve Yasatma Dernegi (HAYDIKO) gönüllüleri tarafindan 3 yildir bakiliyor. Gönüllüler, Ardanuç ilçesinde olusturduklari koruma çiftliginde, atlarin yani sira farkli illerden gelen hasta ve bakima muhtaç esek, keçi, köpek ve tavuk gibi hayvanlarin bakim ve tedavilerini gerçeklestiriyor.

Kesilmekten Kurtulan Atlar 3 Yildir Koruma Çiftliginde Yasamlarini Sürdürüyor
Artvin’in Ardanuç ilçesinde bulunan çiftlik, bakima muhtaç ve sahipsiz atlara, eseklere, sokak köpeklerine, kanatli hayvanlara ve keçilere yuva oldu.

Çiftlikte bakim ve beslenme hizmetleri sunuluyor

Yasal sürecin tamamlanmasinin ardindan HAYDIKO tarafindan sahiplenilen atlarin bakim ve beslenme ihtiyaçlari, yaklasik 15 dönümlük bir alana yayilan çiftlikte karsilaniyor. Çiftlikte, ahirlarin yani sira atlarin rahatça hareket edebilecegi genis alanlar da bulunuyor. Atlarin günlük bakim ve ihtiyaçlarinin karsilanmasi için köyde yasayan iki kisi görevlendirilmis durumda. Çiftlikte Hopa basta olmak üzere Türkiye’nin çesitli illerinden getirilen 41 at ve 18 esek, saglikli ve güvenli bir ortamda yasiyor. Ayrica çiftlik, sadece binek hayvanlarina degil, ayni zamanda çok sayida sahipsiz sokak köpegine, kanatli hayvana ve keçiye de ev sahipligi yapiyor. Bu hayvanlarin tüm ihtiyaçlari, gönüllüler tarafindan karsilaniyor.

Her sey yurt disina kesime götürülen atlarla basladi

Konuyla ilgili açiklama yapan HAYDIKO Dernegi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Yasemin Yilmaz, “Dernegimize bagli kurtarma çiftligimiz, 2021 yilinin agustos ayinda Hopa’da yurt disina kesime satisa sunulan atlarin el konulmasi süreciyle basladi.

Yaklasik 70 civarinda at kurtardik. O süreçte atlarin bazilari hamileydi, bazilari engelliydi, bazilari hastaydi. Su an yaklasik 41 atimiz var. Bir kismini kaybettik, bir kismini sahiplendirdik. O süreçten sonra burada kurtarilmis atlarin oldugunu bilen Anadolu’nun çesitli bölgelerinden hayvan haklari savunucusu arkadaslarimiz bize birçok at gönderdi. Tedavi ettirdik, alanimiza aldik ve bakmaya basladik. Daha sonra Yusufeli Baraji’nin tamamlanmasiyla sular altinda kalan ilçeden bin 500 köpegi kurtardik. Onlari bir sekilde kisirlastirdik. Sahiplendirmeye çalistik; engelli ve hasta olanlari ise buraya getirdik. Ardanuç ve Artvin belediyeleriyle protokol yaptik. Bakima muhtaç hayvanlari buraya getirdik. Hayvan kurtarma merkezi olarak üstümüze düseni yapmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA