Daktilo Ile Arzuhalcilik Yapanlar Yapay Zekaya Meydan Okuyor

ADANA – Adana Adalet Sarayi önünde arzuhalcilik yapan Yasar Fatih Eskikambur, teknoloji ve yapay zekaya meydan okuyarak halen daktilo ile dilekçe yaziyor. Eskikambur, “Çocuklarim daktilo ile dilekçe yazmaya baslayinca uyuyorlardi. Ben çocuklarimi daktilo sesi ile uyutup büyüttüm" dedi.

Daktilo Ile Arzuhalcilik Yapanlar Yapay Zekaya Meydan Okuyor
Günümüzde hizla gelisen teknoloji dünyasinda, dijitallesme her alanda büyük bir ivme kazandi. Her seyin bilgisayar ve yapay zeka ile yapildigi su günlerde Adana Adalet Sarayi önündeki birkaç arzuhalci halen daktilo ile dilekçe yazarak hem teknolojiye meydan okuyor hem de ekmek parasi kazaniyor.

Her sabah 07.30’da adliyenin önüne gelen arzuhalciler, yanlarinda getirip kurduklari küçük masalarinda, daktiloyla yillarin tecrübesini birlestirip insanlara hizmet vermeye devam ediyor. Birçok yerde antika olarak vitrinlere konan daktilo, Adana Adalet Sarayi önünde bazi vatandaslarin geçim kaynagi oluyor.

“Ilk amacimiz vatandaslarimiza yardimci olabilmek“

20 yildir Adana Adalet Sarayi önünde daktilo ile dilekçe yazan Yasar Fatih Eskikambur, çok sevdigi daktilosunu birakamadigini anlatarak, “Amacimiz vatandaslarimiza yardimci olabilmek. Bunun yaninda zaten cüzi miktarlarda para alip evimizi geçindirmeye çalisiyoruz. Burada ki tek sikintimiz hava sicakligi. Bir yerimiz yok. Yol kenarinda yazin toz, toprak, kisin ise yagmur, çamur gibi sorunlar nedeniyle rezil oluyoruz. Yetkililerden tek istegimiz biz dilekçe yazarlarina da kapali bir alan verilmesi, hem burada ki görüntü kirliligini de ortadan kaldirmis oluruz” dedi.

“Daktilonun sesi insanlara müzik gibi geliyor”

Müsterilerinin daktilo sesini çok sevdigini ifade eden Eskikambur, “Buraya gelen vatandaslarin çogu daktilo ile dilekçesini yazdiriyorlar. Daktilonun sesi müzik gibi geliyor insanlara. Ayni zamanda çocuklarimi da daktilo sesi müzik gibi gelirdi. Çocuklarimi daktilo sesi ile büyüttüm. Sarki söylerdim uyumazlardi, daktiloda dilekçe yazmaya basladigimda uyurlardi. Bana göre su teknoloji çaginda daktilonun kullanilmasi bir nostaljidir. Zaten çok yüksek bir ücrette almiyoruz. Bir dilekçe yazimi bizde 100 liradan basliyor” diye konustu.

“Yapay zeka insan zekasina yetisemez”

Yapay zekanin insanlar tarafindan üretildigine dikkat çeken Eskikambur, dilekçe yaziminda yapay zekayi kullananlarin hata yaptigini anlatarak sunlari söyledi:

“Insanlarin ürettigi bir yapay zeka, insanlari nasil geçecek. Ne olursa olsun dilekçeciye ihtiyaç var. Yapay zeka ile hazirladigin dilekçeyi mahkemeye götürürsün orada ki memur ben bunu anlamadim bunu bana açikla diyebilir. Yapay zeka insan zekasina yetisemez. Kendin bunu icat ettin, senin icat ettigin sey nasil senden daha iyi olsun.”

Dilekçe yazdiran Atilla Yilmaz ise daktilo ile çalisanlarin emeginin büyük oldugunu belirterek, “Normalde bilgisayar ile yazdirirdim dilekçemi ama burada insanlarin ekmek pesinde. O nedenle gelip burada yazdirdim dilekçemi” diye konustu.

Kaynak: İHA