Osmangazi Belediyesi Zafer Bayrami'ni Atatürk Aniti Ile Taçlandirdi

Osmangazi Belediyesi tarafindan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatirasini ilelebet yad etmek adina hazirlanan Atatürk Aniti, görkemli bir törenle açildi. 30 Agustos gibi anlamli bir günde açilisi yapilan anit ile Zafer Bayrami coskusu taçlandirildi.

Osmangazi Belediyesi Zafer Bayrami'ni Atatürk Aniti Ile Taçlandirdi
Heykeltiras Pinar Öktem Dogan tarafindan yapilan Atatürk Aniti, Osmangazi Belediyesi’nin bahçesindeki yerini aldi. Atatürk’ün parmagiyla gelecegi isaret ettigi ve gelecegin temsilcisi olan bir kiz çocugunu kucaginda tuttugu heykel, 5 metre yükseklige sahip. Anitin arkasinda bulunan blok üzerinde yer alan kirmizi granit alan Türk Bayragi’ni, sonsuzlugu temsil eden soyut rölyef alan ise Cumhuriyet’in aydinlik degerlerini temsil ediyor. Kaideye yerlestirilen anitin üzerinde ise Atatürk’ün ‘Benim manevi mirasim bilim ve akildir’ sözü yer aliyor. Atatürk Aniti, belediye binasi girisinde yer alan Osman Gazi Heykeli’nin tam karsisina dikildi. Bir tarafta Osmanli Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin, diger tarafta ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelleri, belediyeye gelen misafirleri karsilayacak.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan Atatürk Aniti’nin açilis törenine; Osmangazi Belediye Baskani Erkan Aydin, Heykeltiras Pinar Öktem Dogan, CHP Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk, Kayihan Pala ve Orhan Saribal, CHP Bursa Il Baskani Nihat Yesiltas, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir, CHP Osmangazi Ilçe Baskani Cengiz Çelikten, Bursa Kent Konseyi Baskani Ertugrul Aksoy ve çok sayida yurttas katildi.



“Osmangazi’de anlayisi degistiriyoruz”

Açilis töreninde konusan Osmangazi Belediye Baskani Erkan Aydin, 30 Agustos gibi önemli bir günde önemli bir açilisa ev sahipligi yapmanin gururunu yasadiklarini belirterek, “Belediyemizin bahçesinde Osman Gazi heykeli vardi. Osman Gazi de bizim önemli bir degerimiz. Belediyenin bahçesindeki Osman Gazi heykeli eliyle bir yeri isaret ediyordu. Dedik ki, isaret ettigi yerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmasi gerekir. Bu ana fikirden yola çiktik, Atatürk’ü Osmanli Devleti’nin kurucusunun isaret ettigi yerde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak burada ölümsüzlestirmeye karar verdik, emegi geçenlere ayri ayri tesekkür ediyorum” dedi.

Atatürk’ün de gelecegi isaret ettigine dikkat çeken Baskan Aydin, “Onun isaret ettigi yer de kaideye ‘Benim manevi mirasim bilim ve akildir’ sözüyle yazildi. Atatürk, Selçuklu Devleti’nin nasil yikildigini çok iyi okumus, etüt etmis, Osmanli’nin nasil yikildigini bizzat yasamis dolayisiyla Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilelebet payidar kalabilmesi için en tepeye bilimi, akli ve muasir medeniyetler seviyesine erismeyi hedef koymus. Bu hedef dogrultusunda bu heykel ve anit burada insallah ölümsüzlesecek. Biz 30 Agustos Zafer Bayrami’ni bir ormancilik günü, diger bir gün olarak degil bu ülkenin var olma meselesi olarak görüyoruz. Bundan sonra da öyle görecegiz. Atatürk, bu riskli operasyona büyük taarruza baslarken hocasinin karsi çikmasina ragmen, belki de bagimsizligimizin son günü olabilir diyerek, o büyük taarruzu düsmaninda hiçbir sekilde hesap edemedigi sekilde baslatip, Fatih Sultan Mehmet’in de tarihte söyledigi gibi Hector’un da intikamini aldik diyerek sonlandiriyor. Truva savasindaki Hector, intikamini aldik der kayitlara o sekilde geçer, bize seçimden önce sorduklarinda hep ayni cevabi veriyorduk, birçok is yapacagiz ama öncelikle anlayisi degistirecegiz. Osmangazi’de anlayisi degistirecegiz dedik ve seçildigimiz ilk günden itibaren bu anlayisi degistirmenin ürünleri olan hizmetleri hayata geçirmeye basladik. Bundan sonrada bu hizmetlere devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Atatürk’ün ölümsüz mirasini gelecek nesillere aktarmayi amaç edindik”

Atatürk anitinin yapimcisi Heykeltiras Pinar Öktem Dogan da yaptigi konusmada, “Zafer Bayrami, Türk Milleti’nin bagimsizlik ve özgürlük mücadelesinde elde ettigi büyük zaferin kutlandigi en önemli günümüzdür. Bu önemli günde Atatürk’ü, zaferimizi anmak ve gelecek kusaklara birakmak üzere yapilan bu eser Atatürk’ün kahramanligini kararligini ve liderligini bizlere anlatmaktadir. Onun önderliginde Türk Milleti, 30 Agustos’ta Dumlupinar Meydan Muharebesi’nde bütün gücünü ortaya koyarak zaferi kazanmistir. Eser, bu büyük zaferi ve Atatürk’ün ölümsüz mirasini gelecek nesillere aktarmak amaciyla yapilmistir. Onun sahsinda Türk Milleti’nin bagimsizlik ve özgürlük için verdigi mücadeleyi simgelemektedir. Bu heykel gelecek kusaklara büyük önderimizin mirasini ve 30 Agustos Zafer Bayrami’nin önemini hatirlatmak adina önemli bir semboldür. Eserde Atatürk’ün kucagindaki kiz çocugu gelecegi simgelemektedir. Onlarin üzerinde Türk Bayragi ve yükselen ay yildiz Cumhuriyeti, onu dalgalar halinde göge yükselten kayalar ise Türk Milleti’nin yenilmez gücünü bizlere göstermektedir. Kaidenin altindaki çiçekler ise gelecek nesillerimize çiçekler gibi açan çocuklarimizdir. Bu eseri burada meydana getirmemizin bize onurunu yasatan Osmangazi Belediye Baskanimiz Erkan Aydin ve çok emegi olan Belediye Baskan Yardimcimiz Mutlu Esendemir’e çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Nilüfer Belediye Baskani Sadi Özdemir de, Osman Gazi’nin heykelinin isaret ettigi dogru bir yere Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin çok yakistigini belirterek, “Bu güzel eserin buraya yapilmasinda emegi geçen herkesi yürekten kutluyorum” dedi.



“Emegi geçen herkesi kutluyorum”

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey de Baskan Erkan Aydin basta olmak üzere emegi geçenleri kutlayarak, “30 Agustos Zafer Bayrami’miz kutlu olsun. Bu hepimizin bayrami Türkiye Cumhuriyeti’nde yasayan her bir kisinin içsellestirerek kutlamasi, anmasi gerektigini ve nereden nereye geldigine inaniyorum. Bu önemli günde, bu güzel eser Osmangazi ve Bursa’ya çok yakisti” diye konustu.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “Herkesin 30 Agustos Zafer Bayrami’ni o günün coskusu ve milli suurla kutluyorum. Bayramimiz daim olsun. Bu heykelin yapiminda emegi geçen herkesi kutluyorum” derken, CHP Bursa Milletvekili Kayahan Pala da, “Bugün çok güzel bir gün yasiyoruz. Tekrar coskuyla 30 Agustos’lari kutlamaya basladik. Bunda emegi geçen tüm belediye baskanlarimizi kutluyorum. Bugün çok önemli bir aniti açiyoruz. Ben çok önemli 3 sözcüge dikkatinizi çekmek istiyorum. Bilim, akil ve devrim, hep birlikte bilim ve aklin isiginda bu ülkede yeni bir devrimle çocuklarin yataga aç girmeyecegi, gençlerin tekrar gelecek için hayal kurabilecegi, herkesin esit bir yurttas olarak yasayabilecegi bir Türkiye’yi birlikte kuracagiz” seklinde duygularini dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Saribal ise, “Zafer Bayrami’nda güzel bir anit açilisi yapiyoruz. Sembolik gibi görünse de aslinda her anit ve her sembolik yapi bir politik tutumdur. Bir ideoloji ve mücadeledir. Bu Atatürk aniti da emperyalizme karsi verilmis bir mücadelenin sembolüdür” dedi.

Konusmalarin ardindan Atatürk Aniti’nin üzerindeki örtü büyük bir cosku içinde indirildi. Osmangazi Belediye Baskani Erkan Aydin, heykeltiras Pinar Öktem Dogan’a bir tesekkür plaketi sundu.
Kaynak: İHA