Hayvan Sahipleri Isyan Etti Açiklamasi 'Türk Çoban Kalmadi'
Tarim ve Hayvanciligin merkezi olan Sivas’ta, yasanan çoban sikintisi sürü sahiplerini canindan bezdirdi. Çobanlarin ise 30 GB mobil internet talep etmesi hayrete düsürdü.
Hayvanciligin bel kemigi olan çobanlik meslegi, kimsenin yapmamasi nedeniyle büyük bir sorun haline geldi. Özellikle Sivas gibi hayvanciligin kalbinin attigi illerde, çoban bulmak giderek zorlasiyor. Hayvanlariyla ilgilenecek çobani bulamayan bazi sürü sahipleri ise çareyi sürülerini satmakta buluyor. Bu duruma halen direnen sürü sahipleri çobanlarin istekleri karsisinda artik canlarindan bezdi. Sivas’in Altinyayla ilçesine bagli Deliilyas Beldesi Yassipinar Mahallesinde yasayan Fikri Demiray, çoban sikintisi nedeniyle herkesin hayvanlarini sattigini belirtti.
Artik Türk çoban kalmadigini belirten Demiray, “400 koyunum var. 30 bin lira maas veriyorum. Barinmasindan yemegine hatta telefon faturasina kadar her seyiyle ben ilgileniyorum. Benden 30 GB internet istiyor onu da aliyorum. Kaç GB isterse mecbur onu da alacagim. Bu duruma devletin el atmasi disinda baska hiçbir çare göremiyorum” dedi.
“Çobanlar bizlere mum tutturuyorlar”
Çoban sorununun hayvanciliktan biktirdigini söyleyen Demiray, “Türk çoban yok. Afganli çobanlarsa bizlere mum tutturuyorlar. Devlet bize yardimci olsa hayvancilik devam etse Türkiye’de et bedava olur. Çoban sikintisi nedeniyle artik herkes hayvanlarini satiyor. Simdi ben 30 bin lira maasla çoban tuttum. Kendimi zorlayarak maas ödüyorum. Türk çoban diye bir sey kalmadi. Türk çoban olmadigi için de Afgan çobanlar bizlere her istediklerini yaptiriyorlar, biktik artik. Çoban konusu bizi rahatsiz ediyor. Artik bu sorun hayvanciliktan biktirdi. 400 koyunum var. 30 bin lira maas veriyorum. Barinmasindan yemegine hatta telefon faturasina kadar her seyiyle ben ilgileniyorum. Aylik gideri 40 bin liraya mal oluyor. Ben 40 bin lirayi bir ayda ailemle harcayamiyorum. Her seyi ben ödüyorum. Benden 30 GB internet istiyor onu da aliyorum. Kaç GB isterse mecbur onu da alacagim. Bu duruma devletin el atmasi disinda baska hiçbir çare göremiyorum. En azindan sigortasini ödese gerisini yine biz hallederiz. 15 yil önce bizim köyümüzde üç tane sürü vardi. Çoban sikintisi nedeniyle simdi sadece bende kaldi. Ben de simdilik dayaniyorum sonu ne olacak bilmiyorum. Devlet çoban sikintisini çözse hayvancilik artar et fiyatlari düser. Bizim cografyamiz sahane” seklinde konustu.