Selçuk Üniversitesinden Agiz Sagliginda Çigir Açan Bulus

Selçuk Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Ercan Durmus ve Prof. Dr. Ilhami Çelik, TÜBITAK destek projesiyle yumurta ve tavuktan elde ettikleri proteinlerle dis implanti tedavisinde önemli bir bulusa imza atti. Dogal malzemelerle yapilacak uygulama ile implant tedavisinde iyilesme süresi kisalacak.

Selçuk Üniversitesinden Agiz Sagliginda Çigir Açan Bulus
Selçuk Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Çene Cerrahisi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmus ile Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ilhami Çelik’in “Dental ve Ortopedik Implant Yüzeylerinin Organik Bioaktif Malzemeyle Kaplanmasi” konulu patenti, TÜBITAK 1702 Patent Destek Projesiyle DOME firmasina satildi. Deve kusu ve tavuk yumurtasiyla tavuktan elde edilen dogal malzemeler sayesinde implantlarda yeni dönem basliyor.

Dental implantlarda yeni dönem baslatan bulusun ticarilesmesinde önemli bir adim atildigini ifade eden Prof. Dr. Ercan Durmus, projeyle ilgili, “TÜBITAK 1702 patent destek projesi ile Huglu’da DOME firmasina patent devri yapildi. 4 yillik projenin 2,5 yillik süreci basariyla tamamlandi. Türkiye’de çok az sayida üniversite tarafindan TÜBITAK 1702 destegiyle gerçeklestirilen proje, dental ve ortopedik implant yüzeylerinin doku uyumunu güçlendiren ve kemik yapimini uyaran organik materyallerle kaplanmasiyla olusturulan biyoaktif yüzeyli implantlarin hazirlanmasiyla ilgilidir. Bu projedeki amacimiz; dis implantlarinin iyilesme sürecini hizlandirarak hastalarin daha kisa sürede protezlerine kavusmasini saglamaktir. Bunu da yumurta kabugu, yumurta kabuk zari ve tavuk uterus sivisi gibi dogal malzemeleri kullanarak yapiyoruz. Yumurta kabuk zar proteinleri ve tavuk uterus sivisindaki biyoaktif materyalleri kullanmamizin nedeni bu materyallerin dogal olarak basta kemik dokusu ve yumusak doku olmak üzere iyilesmeyi destekleyen özelliklere sahip olmasidir. Yumurta kabuk zari ve uterus sivisi, kemik yapisini olusturan maddelere benzer proteinler içerir. Bu proteinler, kemik hücrelerinin çogalmasini ve yenilenmesini tesvik eder, böylece implantin kemikle daha hizli ve saglam bir sekilde kaynasmasini saglar. Ayrica, dogal bir malzeme oldugu için vücut tarafindan iyi tolere edilir ve biyolojik olarak uyumludur. Bu da hem hastanin iyilesme sürecini hizlandirir hem de tedavi basarisini artirir” dedi.



"Iyilesme süresi 4 haftaya düsecek"

Hastalarin normalde çeneye implant yerlestirilmesinden yaklasik 4 ay sonra baslanan protez yapilma süresinin bu uygulamayla 4 haftaya düsecegini söyleyen Prof. Dr. Ercan Durmus, “Biyouyumlu olan titanyum (Ti) ve karisimlarin yüzeyi biyoaktif malzemelerle kaplandiginda kemik-implant baglanma süresi kisalacak, böylece hastalar daha çabuk sürede dislerine kavusarak estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarini giderebilecekler. Ayrica yasliliga bagli veya çesitli nedenlerle çene kemigi zayif olan kisilerde de dental implant tedavisinin yapilabilirligini arttiracaktir” seklinde konustu.



“Vücutta kullanilan medikal implantlar için de çalismalar sürüyor”

Medikal implantlarin bütünsel gelistirilmesine yönelik çalismalarin da devam ettigini belirten Prof. Dr. Durmus, “Bioaktif yüzeyli dental implant üretimi sayesinde ülkemizde üretimi yapilan basta dental implantlar olmak üzere ortopedik implantlar ve vücut içine yerlestirilen diger implantlarin yüzey özelliklerinin de gelistirilmesi ve benzer sekilde kaplama yapilmasi saglanacaktir. Dünyada oldugu gibi ülkemizde de medikal alanda kullanilan implantlarin yüzey özelliklerinin gelistirilmesine yönelik yatirimlarin yapilmasi teknolojik olarak disa bagimliligi azaltacaktir. Bu da özellikle hedeflerimiz arasinda yer aliyor” dedi.

Hayata geçecek proje sayesinde üniversite ile sanayinin arastirma- gelistirme is birligi sayesinde nitelikli elemanlarin sanayiye aktarilmasinin da kolaylasacagini söyleyen Prof. Dr. Ercan Durmus, inovasyon gücünün de artacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA