Erzincan Il Özel Idaresinden Çemisgezek Hidroelektrik Santraliyle Ilgili Açiklama

Erzincan Il Özel Idaresinden Çemisgezek Hidroelektrik Santraliyle ilgili basin açiklamasi yapildi.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafindan 21 Ocak 2021 tarihli ve EÜ/10000 -5/04778 numarali üretim lisansi ile yapilan devir sözlesmesi kapsaminda Erzincan Il Özel Idaresi tarafindan satin alinan ve yüzde 100’ü Erzincan Il Özel Idaresine ait olan HES sayesinde kamu yatirimlarina gelir olusturulmakta oldugu kaydedilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

“Tunceli ili, Çemisgezek ilçesi sinirlari içerisinden geçen çay üzerinde bulunan Çemisgezek Hidroelektrik Santrali 1961 yilinda Türkiye Elektrik Kurumu tarafindan 0,116 MW ve tamami kamuya ait olarak hizmete alinmistir. Çemisgezek Hidroelektrik Santrali insa edildigi yillarda Türkiye elektrik sisteminde enterkonnekte sistem olmadigi için müstakil olarak Çemisgezek ilçesinin elektrik ihtiyacini karsilamak amaci ile 2 Türbin Ünitesiyle isletmeye açilmistir. 1961 yilindan itibaren çesitli dönemlerde bakim ve onarim çalislari yapilmis bu sayede üretimin devam etmesi saglanmistir.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafinda 21/01/2021 tarihli ve EÜ/10000 -5/04778 numarali üretim lisansi ile yapilan devir sözlesmesi kapsaminda Erzincan Il Özel Idaresi tarafindan satin alinmis ve Çemisgezek Hidroelektrik Santrali’nin kazanci Kamuya gelir kaydedilmektedir. Yüzde 100’ü Erzincan Il Özel Idaresine ait olan HES sayesinde kamu yatirimlarina gelir olusturulmaktadir.

Çemisgezek Hidroelektrik Santrali Regülatörü ve Santral binasi ile isale kanali yillar içerisinde taskinlarla birlikte zarar görmüs, isale kanali yikilmis bina ise asiri su çekerek yikilma durumuna gelmistir. Binanin çok eski olmasi nedeniyle bina ve kanal duvarlarinda asiri yipranmalar olmus bu nedenle kanalin bir bölümünde ise yikilma meydana gelmistir. Santralin deprem bölgesinde yer almasi ve binanin yikilma tehlikesi bulunmasi nedeniyle; üretim belirli dönemlerde kesintiye ugramistir.

Santralin mevcut yapisal durumunun, tesisin çalismasina engel teskil etmesi; bununla birlikte binada var olan fiziki yipranmanin herhangi bir can kaybina sebebiyet vermemesi, ayrica tesisin modern teknoloji alt yapisina kavusturulmasi adina; Çemisgezek Regülatörü ve HES projesi kapsaminda üretim yöntemi ayni olmak kaydiyla kullanilmakta olan yapilarda ve makine ekipmanlarda teknoloji yenilemesi ile iyilestirilme yapilmasi zaruri yeti dogmustur.

Bu kapsamda Lisans Yönetmeliginde yer alan ilgili madde 30.2 fikra a bendi: “Üretim lisans sahibi, ilgili mevzuatta sayilanlarin yani sira; Mücbir sebepler ile yillik programli bakim takvimi disinda üstlenilmis bulunan yükümlülükleri yerine getirecek sekilde üretim tesisini isler halde tutmak ile yükümlüdür.” hükmü adina satin alinmasinin ardindan Çemisgezek HES’in yenilenmesi kapsaminda gerekli fizibilite ve gerekçe raporu hazirlanarak Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulunasunulmus ve Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu’nun 18/04/2024 tarihli ve 12563-7 sayili Karari ile uygun bulunmustur.

Ayrica 31.12.2020 tarih ve 10406 sayili Tunceli Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü yazisi ile ÇED Devri yapilmis ve mevcut ÇED Muafiyet Karari 20.11.2009 tarihli yazi ile geçerli oldugu belirtilmistir.

Hidroelektrik yoluyla üretilen enerji, günes tarafindan yönlendirilen su döngüsüne dayanir ve onu yenilebilir bir güç kaynagi haline getirmektedir. Bu yönüyle Hidroelektrik Santralinin hizla tükenen fosil yakitlardan daha güvenilir ve çevreyi koruyan bir nitelige sahip oldugu bir gerçektir. Bu anlayis çerçevesinde; söz konusu yasal süreç,kanun ve genelgeler ile açiklandigi sekliyle yürütülmüs olup tesisin yer aldigi bölgenin dogasi ve tarihi dokusu güvence altina alinarak sonraki yillarda ekonomik bir yatirim olarak enerji bagimliligini sifira indirecegi ve milli gelirde artis saglayacagi, Çemisgezek ilçemizin mikro ekonomisi basta olmak üzere, makro ekonomiye de katkisiyla birlikte enerji maliyetlerinde önemli etkisi olmasi sebebiyle santralin yenilenmesi amaçlanmistir. Kamuoyuna duyurulur.”
Kaynak: İHA