Depremin Azmini Yikamadigi Kadin Evinin Bahçesinde Ürettigi Sabunlari Satarak Gelir Elde Ediyor

Hatay’in Antakya ilçesinde yasayan Yasemin Sahin, depremden önce is yerinde üreterek para kazandigi sabunlari simdi evinin bahçesinde üretip satarak gelir elde ediyor.

Depremin Azmini Yikamadigi Kadin Evinin Bahçesinde Ürettigi Sabunlari Satarak Gelir Elde Ediyor
Kahramanmaras merkezli depremlerden en çok yikima ugrayan Hatay’da, binlerce bina ve is yeri yerle bir oldu. Asrin felaketinin ardindan is yerleri yikilan esnaf, deprem sonrasi farkli yerlerde islerine devam ediyorlar. Hayati depremle birlikte degisen vatandaslardan biri olan Yasemin Sahin, babasindan kalan zeytin bahçesinde ürettigi zeytin yagindan elde ettigi sabunlari satarak geçimini sagliyordu. Depremde evi ve sabun üretimi ve satisi yaptigi is yeri yikilan kadin, pes etmeyerek isine yeni evinin bahçesinde devam etti. Evin bahçesine kurdugu kazanda sabun yapan ve satis yapan Sahin, zorlu süreçte gelir elde etmeye devam ediyor.

“Babamdan kalan zeytinligi degerlendirmek amaciyla geleneksel sabun yapma isine basladim”

Depremden önce 22 yildir yaptigi isi birakarak sabun üretimi yapmaya baslayan Yasemin Sahin, “Geçmiste Atatürk Caddesi’nde bir is yerim vardi. 2 konfeksiyon isi üzerine bir magazamiz vardi. Bu isi 22 yildir yaptim ve sonra ara verdim. Babamin vefatiyla zeytinlik bahçesiyle ilgilenmeye basladim. Babam zeytin bahçesini sevdigi için bahçedeki her zeytin tanesi benim için çok degerliydi. Zeytin bahçesinden çok güzel 50 litreden fazla yag çikinca sabun üretimi yapmaya karar verdim. 2019 yilinda halk egitim merkezinin açtigi geleneksel sabun üretimi konusunda egitim almaya basladim. Egitimleri tamamlayarak daha profesyonel hale geldim. Babamdan kalan zeytinligindeki taneleri degerlendirmek amaciyla geleneksel sabun yapma isine basladim” dedi.



“Bahçede üretimini yaptigim sabunlari 750 TL’den satiyorum”

Sahin, 4 yildir sürdürdügü geleneksel sabun üretimini depremin ardindan evinin bahçesinde devam ettirdigini belirterek, “6 Subat depremlerinde küçük bir isletmem ve evim yikildi. Sabun üretimini evimin bahçesinde yapmaya basladim. Sabun üretimini 4 yildir yapiyorum. Geleneksel sabun oldugu için islemlerin ardindan ortalama 2 saat kaynamasi gerekiyor. Yag oranina göre süresi degisiyor. Sudan ayrismis maddeyi sabun kaliplarina döküyorum. Bir gün bekledikten sonra kuruyan sabunlari dilimleyerek kesiyorum. Bahçede üretimini yaptigim sabunlari kilogrami 750 TL’den satiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA