HAK-IS Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Türkiye Zor Günlerden Geçiyor Fakat Hep Birlikte Asacagiz'

HAK-IS Konfederasyonu tarafindan Kayseri’de düzenlenen mitingde konusan HAK-IS Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan, “Türkiye zor günlerden geçiyor fakat hep birlikte asacagiz” dedi.

HAK-IS Genel Baskani Arslan Açiklamasi 'Türkiye Zor Günlerden Geçiyor Fakat Hep Birlikte Asacagiz'
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde saygi durusunda bulunulmasi, Istiklal Marsi okunmasi ve Kur’an-i Kerim tilavetinin ardindan baslayan mitinge HAK-IS Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan, sendika temsilcileri, yöneticiler, Kayseri, Nevsehir, Yozgat, Nigde, Kahramanmaras ve Malatya’dan çok sayida sendika üyesi katildi.

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, yaptigi konusmada, “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Pandemi ile baslayan, büyük felaket dedigimiz depremle devam eden, Rusya-Ukrayna savasiyla zirveye çikan ve bölgemizdeki krizlerle devam eden önemli bir süreç yasadik. Ülkemiz bütün bu olumsuzluklara ragmen birlik ve beraberligini korumayi basardi ancak ciddi bir ekonomik krizle karsi karsiyayiz. Yasadigimiz ekonomik kriz, yüksek enflasyonla daha da büyüdü. Alim gücümüz zayifladi, fiyatlar aldi basini gitti. Bizler, ücreti ile yasamak zorunda kalan emekçiler yaptigimiz toplu sözlesmelerin bir süre sonra anlamini kaybettigini gördük. Onun için kamuda basta KPÇ çalisan arkadaslarimizin zamlarinin ek protokol ile ücretlerinin arttirilmasini talep ettik. Özel sektörde yapilan toplu is sözlesmelerinin bir süre sonra anlamini kaybettigini gördük ve orada da ek zam taleplerimizi devam ettirdik. Yerel yönetimler basta olma üzere pek çok kamu kurumunda benzer taleplerimizi dile getirdik. Ancak ek protokol yapsak da yeni zamlar alsak da ne yazik ki yüksek enflasyon aldiklarimizi bir süre sonra tüketti. Onun için buradan bir kez daha hükümete sesleniyoruz; gelin çalisanlarin sorunlarini, sikintilarini, yokluklarini, zorluklarini görün ve yeni zamlar ve artislar saglayalim. Bu süreci, ülkemizin kaynaklarini, imkanlarini gündeme getirerek yaparsak bizim için yeni ekmek, yeni as demektir. O nedenle biz HAK-IS olarak çalisanlarimizin taleplerini gündeme getirmeye devam ettik” dedi.



“Adaletli bir vergi sistemi yok”

“Vergi sisteminde bu ülkenin adaletli bir vergi sistemi olmadiginin altini çizmemiz gerekiyor" diyen Arslan, "Kongremizden sonra ilk is HAK-IS Akademi’yi kurduk ve ilk çalismasi vergi oldu. Adil paylasimi konusunda ciddi bir çalisma yaptik ve bu çalismayi kamuoyu ile paylastik. Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz beye en son sekli ile çalismamizi takdim ettik. Çalismamizin da özeti su; Türkiye’nin kaynaklari, imkanlari, potansiyeli bizim daha fazla ücret almamiza imkan veriyor ama sorun adaletli bir vergi olmadigi için. Kamuda çalisan arkadaslarimiz Ocak ayinda 100 lira aliyorsak Temmuz ayina gelince 88 liraya düsüyor. Yüzde 15, 20, 27 vergi dilimi. Yilin sonuna geldigimizde bir o kadar daha kaybediyoruz. Biz aslinda Ocak ayinda zam aliyoruz Aralik ayina geldigimizde zammin yarisini vergi götürüyor. Diger yarisini da enflasyon götürüyor. Dolayisiyla biz maasla geçinmeye çalisan insanlar olarak vergi adaletsizliginin kurbaniyiz. Buna artik son verelim. Daha çok kazanan daha çok vergi versin, az kazanan az vergi versin. Geçtigimiz günlerde bir vergi düzenlemesi yapildi. Neden? Hiç vergi vermeyenlerin vergi vermesini saglamak için. Lüks arabaya biniyor vergisi yok, lüks konutlarda oturuyor vergisi yok. Sonra da agliyorlar. Onun için hükümetin çok kazananlardan çok vergi alma mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz. Bunun devamini istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Sendika özgürlügü istiyoruz”

Isçilerin güvencesinin isverenlerin 2 dudaginin arasinda oldugunu söyleyen Mahmut Arslan, sözlerine su sekilde devam etti:

“Özellikle yerel yönetimlerde Kamu Çerçeve Protokolü’nün uygulanmasini istiyoruz. Belediye sirketlerinde ilavelerin uygulanmasini istiyoruz. 696 ile kadro alan arkadaslarimizin tayin sartlarinin verilmesini istiyoruz. Geçici ve mevsimlik isçilerin sorunlari artik çözülsün istiyoruz. 696 kapsamina girmeyen, kadro alamayan arkadaslarimizin kadrolarinin verilmesini istiyoruz. Yangin isçilerinin haklarinin daha fazla ödenip, daha fazla iyi haklara kavusmasini istiyoruz. Kayit disi istihdamin, kayit disi ekonominin bizim ekmegimizi çaldigini biliyoruz. Kayit disi istihdamin sona erdirilmesi için hükümetin atacagi bütün adimlari destekliyoruz. Özgür bir sendikacilik için mutlaka bir is güvencesine ihtiyacimiz var. Ne yazik ki isverenlerin 2 dudaginin arasina sikistirilmis güvenceyi güvence olarak kabul etmiyoruz. Gerçek is güvencesi, gerçek sendikacilik istiyoruz. Türkiye’de 16 milyon sigortali isçimiz var. Sadece 2 milyon 500 bini sendikali ve 1 buçuk milyonu toplu sözlesme yapabiliyor. Bu Türkiye’ye yakismiyor. Böyle bir Türkiye’de adaletten, özgürlükten bahsedemezsiniz. Sendika özgürlügünden bahsedemezsiniz. Sendika özgürlügü patronlarin 2 dudaginin arasina sikistirilmis. Buna itiraz ediyoruz. Acilen gerçek is güvencesini içine alan yeni bir düzenleme istiyoruz. Sendikal yasamin bütün isçilere uzanmasini istiyoruz.”

Arslan, IMF’nin çalisanlarin düsmani oldugunu söyleyerek, “Türkiye, bu güne kadar 18 defa IMF ile stand-by anlasmasi yapti. Her anlasma Türkiye’de ekonomik ve siyasi krize neden oldu. Bugün hükümetimiz, sayin Cumhurbaskanimiz 2013’ten bu tarafa israrla IMF’ye karsi dik duruyor. IMF’nin bütün baskilarina ragmen anlasmaya yaklasmiyor. Onun için Cumhurbaskanimiza buradan tesekkür ediyoruz. Ancak bir kisim IMF’nin yandaslari, is birlikçileri, bazi muhalefet partisinin mensuplari, bankacilar, patronlar hükümete baski yapiyor IMF ile anlasin diye. Bu anlasmayi asla kabul etmiyoruz. Hükümetten, Cumhurbaskanimizdan tekrar talep ediyoruz; IMF’ye asla teslim olmayin. IMF’ye teslim olmak zulme ortak olmaktir. IMF’nin bütün gücü emekçilere yetiyor. Asgari ücret yüksek diyor, çalisanlara zam fazla diyor, emekliye zam fazla diyor. Bunlarin kapilarina gidenlere yaziklar olsun. IMF’nin isbirlikçilerine yaziklar olsun. Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Bu zorlu dönemi hep birlikte asacagiz. Biz agit yakmiyoruz, felaket tellalligi da yapmiyoruz. Kardeslik hukukumuzun geregi olmasi gerekeni anlatiyoruz” dedi.

Konusmalarin ardindan miting sona erdi.
Kaynak: İHA