Gaziantep Büyüksehir Boz Kavlak Fistigin Alimina Basladi

Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, boz kavlak fistigin alimina baslandigini duyurarak, fistigin stokçularin inisiyatifine birakilmadigini, lisanli depoculuk ile degerini korudugunu belirtti.

Gaziantep Büyüksehir Boz Kavlak Fistigin Alimina Basladi
Sehir ekonomisinin önemli bir ürünü olan Antep fistiginin degerini korumasi ve üreticinin maddi açidan zarar görmemesi için Baskan Fatma Sahin’in müjdeledigi baklavalik boz kavlak fistigin Büyüksehir Belediyesi’ne bagli sirketler araciligiyla alimina baslandi. Hasat öncesi ve hasat zamani saha çalismalarina bizzat katilarak çiftçilerin önerileri dogrultusunda büyüksehir belediyesinin baslattigi çalisma ile çiftçinin emegi korunacak.

Alimi yapilan fistiklar lisanli depolarda korunacak

Gaziantep Ticaret Borsasi ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi is birliginde kurulan Antep fistigi Lisansli Depolari’ni ziyaret eden Baskan Fatma Sahin, Büyüksehir Belediyesi tarafindan alinan fistiklarin bu tesiste korunacagini belirtti.



“Tesis üreticiye nakliye, depo ve analiz destegi sagliyor”

Lisansli depoculuk kapsaminda alinan fistiklar analizler yapilarak saglikli ve güvenli bir sekilde saklaniyor. Devlet garantisi altinda hizmet veren tesis üreticilere nakliye, depo ve analiz destekleri sagliyor. Türkiye’de fistik alaninda bir ilk olan tesisin özellikleri hakkinda bilgi alan Baskan Sahin, “Ürünlerin hasat zamani çiftçimizin elindeki fistik aliniyor deger zamani, çiftçi ne zaman isterse satiliyor. Hiçbir stokçunun inisiyatifine birakilmiyor” diyerek planlamanin avantajlarindan bahsetti.

“Çiftçilerimiz bizim yaptigimiz çalismalardan ziyadesiyle memnun”

Ziyaret sonrasi yaptigi açiklamada aylardir fistik üreticisi ile sahada çalistiklarini ve ihtiyaçlar dogrultusunda destekleri belirlediklerini belirten Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, “Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ve Sahinbey Belediyesi çiftçinin bugün de yaninda ve elimizden geleni takim ruhu ve Gaziantep Modeli ile çalisiyoruz. Bunun sonunda çiftçinin zor sartlarda elde ettigi ürün degerini kaybetmeden degerini koruyor. Maliyetler düsüyor ve ücretsiz yapilan desteklerle çiftçimizin kar marjini arttiriyor ve fistigin hak ettigi degere ulasmasini sagliyoruz. Bu mantikla çalismamizi tamamladik. Aylardir fistik üreticimizle beraber sahada çalistik. Onlar ne istiyorsa kararlari aldik. Dün itibariyle boz kavlak fistigi almaya basladik. Yüksek bir memnuniyetin oldugunu görüyoruz. Çiftçilerimiz bizim yaptigimiz çalismalardan ziyadesiyle memnun. Bu yil var yili bereket yili. Sonunda fistik üreticimiz emeginin hakkini alacak. Alimlar devam edecek, lisanli depoculuk sistemiyle çiftçimizi, köylümüzü korumus olacagiz. Bizim açimizdan baklavalik olan boz kavlak fistigi almak çok önemli bir karardi” dedi.



“Lisansli depoculuk çiftçimizin zor sartlarda elde ettigi ürünü degerinde satabilmesini sagliyor”

Konusmasinda lisansli depoculuk faaliyetinin çiftçiye sagladigi avantajlar üzerinde duran Baskan Fatma Sahin, “Yeni bir döneme geçtik. Yeni dönemde lisansli depoculuk çok önemliydi. Antep fistigi bizim yesil altinimiz. Banka ne ise lisansli depoculukta bir banka sistemi görüyor. Çiftçimizin zor sartlarda elde ettigi ürünü degerinde satilmasini sagliyor. Tarim Kredi Kooperatifi ile beraber çalisildi. Bu modelde stopaj yok nakliye ve laboratuvar destegi var. Gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randiman ortalamalari aliniyor. Bunlarin hepsi göz önünde tutularak fistigin kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçimiz onay verdiginde aliniyor, çuvallaniyor ve depolaniyor. Burada yil boyunca altinin bankada durmasi gibi çiftçimizin ihtiyaci oldugunda istedigi zaman istedigi sekilde malini alabiliyor. Bu sistemle fistikta su anda yasanan sorunlari çözmek için büyük bir ilaç oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA