Van YYÜ Yüzde 99.40 Doluluk Oranina Ulasti

Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan açiklanan 2024 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) yerlestirme sonuçlarina göre, Van Yüzüncü Yil Üniversitesine (Van YYÜ) toplamda 2 bin 753 lisans ve 2 bin 763 ön lisans ögrencisi olmak üzere 5 bin 516 aday yerlesti.

Van YYÜ’den yapilan açiklamada, ÖSYM kilavuzunda ilan edilen 2 bin 689 lisans kontenjanina 2 bin 657 kisinin yerlestigi ve doluluk oraninin yaklasik yüzde 98.81 olarak gerçeklestigi belirtildi. Lisans bölümlerine okul birincisi kontenjanindan 39 aday ve 34 yas üstü kadin kontenjanindan da 57 adayin yerlestirildigi ifade edilen açiklamada, “Böylece, lisans programlarina yerlesen toplam aday sayisi 2 bin 753 olmustur. Bununla birlikte, ÖSYM kilavuzunda ilan edilen 2 bin 655 ön lisans kontenjaninin tamami dolarak, ön lisans programlarinda yüzde 100 doluluk oranina ulasilmistir. Ayrica, ön lisans programlarina okul birincisi kontenjanindan 19 ve 34 yas üstü kadin kontenjanindan 89 aday yerlesmistir. Bu sekilde, ön lisans programlarina yerlesen toplam aday sayisi 2 bin 763 olmustur. Van Yüzüncü Yil Üniversitesinin 2024 YKS sonuçlarina göre genel olarak 5 bin 344 kontenjandan 5 bin 312’si dolmus ve doluluk orani yüzde 99.40 olarak gerçeklesmistir. Üniversitemize toplamda 58 aday okul birincisi ve 146 aday 34 yas üstü kadin kontenjani ile yerlesmistir. Lisans programlarina 2 bin 753, ön lisans programlarina ise 2 bin 763 aday yerlesmis olup, bu sayi toplamda 5 bin 516 kisiye ulasmistir” denildi.

2024 YKS sonuçlarina göre bu yil ilk defa ögrenci alan Van YYÜ Egitim Fakültesi Özel Egitim Ögretmenligi Bölümünün ise ilk bes bin siralamasina giren adaylarin tercih ettigi ve bu bölümün en çok tercih edilen ilk 10 devlet üniversitesi arasinda yer aldigi belirtilen açiklamada, söyle denildi:

“Van YYÜ Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü, 117.792 siralamasiyla devlet üniversiteleri arasinda 11. sirada yer aldi. Van YYÜ Egitim Fakültesi Okul Öncesi Ögretmenligi Bölümü ise en çok tercih edilen bölümler arasinda yer aldi. Ayrica, bu yil ilk defa ögrenci alan Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyati Bölümü, Türkiye genelinde 409 tavan puani ile ögrenci kabul ederek, 20 kisilik kontenjanina 21 ögrenci yerlestirip yüzde 100 doluluk oranina ulasti. Van YYÜ’deki bazi bölümler metropol sehirlerdeki birçok köklü üniversiteyi geride birakarak daha yüksek puanli aday ögrenciler tarafindan tercih edilmis, daha yüksek basari siralamasiyla ögrenci almistir. Van YYÜ’nün 2024 YKS sonuçlarindaki basarisi, üniversitenin sundugu kampüs imkanlari, uluslararasi basarilari ve akademik performansiyla yakindan iliskilidir.

Üniversitenin son 5 yilda sunmus oldugu modern, genis ve yesil kampüs imkanlari, ögrencilere nitelikli bir egitim ve sosyal yasam alani saglamaktadir. Gelismis laboratuvarlar, kütüphaneler, spor tesisleri ve ögrenci yurtlari, egitim kalitesini artirarak ögrenci memnuniyetini üst seviyelere çikarmaktadir. Ayrica, Van YYÜ’nün çesitli ögrenci kulüpleri ve etkinlikleri, ögrencilerin akademik ve kisisel gelisimlerini desteklemektedir. Van Yüzüncü Yil Üniversitesi, Ingiltere merkezli yüksekögretim kurulusu “Times HigherEducation (THE) YoungUniversityRanking (Dünyanin En Iyi Genç Üniversiteleri)”nde dünyada 401-500 bandinda, Türkiye’de ise 13. sirada yer almistir. Ayrica 2023 THE ImpactRanking’de Türkiye’de 79 üniversite arasinda 14. sirada yer alarak ulusal ve uluslararasi basarilarini pekistirmistir. Üniversitemiz, Times HigherEducation (THE) 2024 Alan Bazli Dünya Siralamalari listesinde “Yasam Bilimleri”, “Saglik Bilimleri”, “Fizik Bilimleri” ve “Mühendislik” alanlarinda Dünyada 801-1000 bandinda yer alarak, bu alanlarda basarisini uluslararasi düzeyde de ortaya koymustur. Dünya Üniversiteleri Siralamasinda, “Yasam Bilimleri” alaninda Türkiye’den 29 üniversite arasinda 7., “Saglik Bilimleri” alaninda Türkiye’den 52 üniversite arasinda 9., “Fizik Bilimleri” alaninda Türkiye’den 44 üniversite arasinda 13. ve “Mühendislik” alaninda Türkiye’den 51 üniversite arasinda 19. sirada bulunarak önemli basarilar elde etmistir. Bu uluslararasi basarilar, Van YYÜ’nün akademik ve arastirma alanindaki yüksek kalitesini yansitarak, ÖSYM tarafindan açiklanan 2024 YKS yerlestirme sonuçlarina göre büyük ilgi görmesi ile yakindan iliskilidir. Üniversitenin güçlü akademik altyapisi ve uluslararasi alandaki etkisi, yüksek tercih edilme oranlarina ve bölümlerindeki yüksek siralamalara katki saglamistir. Özellikle, özel egitim ögretmenligi, hemsirelik, ebelik ve okul öncesi ögretmenligi gibi bölümlerindeki yüksek siralamalardan ögrenci tercihleri, üniversitenin genel akademik basarisinin ve egitim kalitesinin bir göstergesidir. Bu basarinin arkasinda yatan akademik mükemmeliyet ve uluslararasi standartlara uygunluk, Van YYÜ’nün YKS yerlestirme sonuçlarinda ilgi görerek elde ettigi yüksek basarilarla dogrudan iliskilidir.’

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi ailesine yeni katilan ögrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Sevli ise “YKS sonuçlarinizi büyük bir heyecanla ögrendiniz ve artik Van Yüzüncü Yil Üniversitesi ailesinin bir parçasisiniz. Sizleri bu önemli basarilarinizdan dolayi yürekten tebrik ediyorum. Yeni bir akademik yolculuga baslamanin gururunu yasadiginiz bugünlerde, üniversitemizin size sundugu tüm imkanlari en iyi sekilde degerlendireceginize olan inancimiz tamdir. Van YYÜ, sizlerin bilgiye olan tutkusunu desteklemeyi ve gelisiminize katkida bulunmayi dört gözle bekliyor. Van YYÜ ailesi olarak, sizinle birlikte bu yolculugu paylasmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Basarilarinizin devamini diler, üniversite hayatinizin her aninda sizlere en iyi sekilde destek olacagimizi bilmenizi isteriz. Hep birlikte büyük basarilara imza atmak dilegiyle” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA