Malatya'da Basarili Kursiyerlere Sertifika Verildi

Malatya’da sürü yönetimi kursunu basari ile tamamlayan 25 çoban sertifikalarini aldi.

Malatya'da Basarili Kursiyerlere Sertifika Verildi
Malatya Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi tarafindan nitelikli çoban yetistirmek amaciyla düzenlenen sürü yönetimi kursunu basariyla tamamlayan 25 kursiyere sertifikalari verildi.

Malatya Tarim Il Müdürü Osman Akar, Malatya Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskani Ihsan Akin’in katildigi Birligi binasinda gerçeklestirilen sertifika töreninde konusan Baskan Akin kadin girisimcilerinin kursa yogun ilgi gösterdigini kaydetti.

Sürü Yönetimi Egitimi kapsaminda yetistiricilerin bilgilendirildigini ve saha çalismalarinin gerçeklestirildigini de aktaran Akin, kursu basari ile tamamlayan 25 kursiyere sertifikalarinin verildigini söyledi.



Bugüne kadar 3 bin 500 üreticiye, yetistirici ve girisimciye kirkim, parazit mücadele ve çobanlik egitimi verdiklerini de belirten, Baskan Akin “ISKUR’un TYP anlaminda çobanlarinda desteklenmesiyle ilgili sosyal güvencesinin saglanmasi konusu görüsüldü. Malatya’mizda, pilot iller ve birçok iller Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan çobanlara ve kadin yetistiricilerimize pozitif ayrimcilik yapilmasini istedik. Güzel bir çalisma var, bu konuda müjde verilecek. Biz çalisma ve desteklerin artarak devam etmesini istiyoruz” dedi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar ise yaptigi konusmada, “Atadan, babadan kalma bilgilerle yetistiricilige devam ediyoruz ama bizim artik birim alandan ve hayvandan daha fazla verim almamizin zamanini geldi. Artik bir dekardan 200-300 kilogram ürün ya da büyükbas hayvandan iki yilda bir yavru, 5-10 kilogram süt alma zamani degil. Artik 30-40 kilogram süt, yilda bir yavru almamiz gerekiyor. Bunu da ancak bilinçli ve egitimli bir sekilde yapariz. Atadan, babadan kalma bilgiler çok degerlidir ama bunu yeni bilgi ve tekniklerle donatmaliyiz. Çünkü tarimsal üretim alanlarimiz daraliyor, nüfusumuz ve gidaya olan ihtiyaç gittikçe artiyor. O yüzden de daha fazla üretmemiz, birim alan ve hayvandan daha fazla verim almak zorunlulugumuz var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA