Gaziantep'in 7 Aylik Asayis Bilançosu Açiklandi

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, 2024 yilinin ilk 7 ayinda meydana gelen asayis olaylari ve yapilan operasyonlarin bilançosunu açikladi.

Gaziantep'in 7 Aylik Asayis Bilançosu Açiklandi
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, 2024 yilinin ilk 7 ayinda kentte meydana gelen asayis olaylari ve yapilan operasyonlarin bilançosu ile ilgili basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Gaziantep Valiligi Fuaye alaninda düzenlenen basin toplantisina Vali Çeber, Il Emniyet Müdürü Celal Özcan, Il Jandarma Komutani Tümgeneral Halil Sen ve Il Göç Idaresi Müdürü Mehmet Erkoç katildi.

Vali Çeber, basin açiklamasinda, genel asayis, terör, kaçakçilik ve organize suçlar, uyusturucu ve madde bagimliligi, trafik, siber güvenlik ve göçmen kaçakligina yönelik pek çok alanda yapilan çalismalara iliskin rakamlari paylasti.

"Hemen bütün suçlarda ortalama yari yariya bir azalis saglanmis durumda"

2024 yilinin 7 aylik asayis bilançosunu açiklayan ve 2023 yilinin ayni dönemine göre hemen hemen bütün suçlarda yari yariya düsüs oldugunu söyleyen Vali Çeber, "Bildiginiz gibi ilimizde hem uyguladigimiz özel tedbirler hem de personel planlamasinda aldigimiz ek önlemlerle suç ve suçluyla mücadelede ve önleyici tedbirler hususunda içinde bulundugumuz yil içerisinde önemli mesafeler kat ettik. Elde ettigimiz bu sonuçlar da suç istatistiklerine büyük ölçüde yansimaya basladi.

Hemen hemen bütün suçlarda ortalama yari yariya bir azalis saglanmis durumda. Bu asamada emniyet güçlerimiz suçlularla mücadele anlaminda elinden gayreti gösteriyor" dedi.



"Her 5 suçtan 4’ü tamamen aydinlatildi"

Her 5 suçtan 4’ünün tamamen aydinlatildigini söyleyen Vali Çeber, suçlari aydinlatmada Türkiye genelinin üstünde seyrettigini söyledi.

Çeber, "2024 yili ilk 7 ayi il geneli Malvarligina Karsi Islenen Suçlar’da bir önceki yila göre yüzde 32 azalma oldu. Bu suçlarda bir önceki yilda aydinlatma orani yüzde 59 iken 2024 yilinda yüzde 82’ye çikartildi. Bu yil bu suç türlerinde her 5 suçtan 4’ü tamamen aydinlatildi. Emniyet-Jandarma bölgesinde Evden Hirsizlik Olaylari’nda bir önceki yilin ayni dönemine oranla yüzde 42 oraninda azalma saglandi. Aydinlatma orani ise yüzde 44 den yüzde 64’e çikartildi. Bu suç türünde de ilimizde aydinlatma artis orani ülke genelinin üzerinde seyrediyor" ifadelerini kullandi.

"Faili meçhul olayimiz kalmadi"

Kentte meydana gelen hirsizlik olaylarina deginen Çeber, aydinlatilmayan faili meçhul olayin kalmadigini söyledi.

Çeber, "Otodan Hirsizlik Olaylari’nda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 55 azalma oranina ulastik. Yani Otodan Hirsizlikta bu yil yari yariya bir azalis yasandi. Aydinlatma orani ise yüzde 30 dan yüzde 65’e çikartildi. 2024 yilinda emniyet güçlerimiz tarafindan otodan hirsizlik yapilan her 10 araçtan 6’sinin faili tespit edildi. Bag Bahçe Hirsizligi Olaylari’nda bu yil Jandarmamiz özel tedbirlerle önemli basarilar elde etti. 2023 yilinda il geneli 43 hirsizlik olayi tespit edilmisken 2024 yilinda bu sayi 17’ye düsmüs oldu. Yani bu rakam yaridan fazla bir orani ifade ediyor. Arkadaslarimiz 17 olayin tamamini da aydinlatti. Faili meçhul olayimiz kalmadi. Emniyet Müdürlügümüz Kapkaç Olaylari’nda bir önceki yilin ayni dönemine oranla yüzde 67,4 azalma sagladi. Bu olaylarda aydinlatma orani ise yüzde 42 den yüzde 74’e çikartildi. Tabi aydinlatma oraninin artmasi bir caydiricilik etkisi olusturdugu için gelecekteki düsüs daha fazla olacaktir diye düsünüyoruz. Emniyet ve Jandarma Bölgesinde Motosiklet Hirsizligi Olaylari’nda ise bir önceki yilin ayni dönemine oranla yüzde 57 azalma saglandi ve aydinlatma orani, yüzde 38’den yüzde 62’ye çikartildi" seklinde konustu.



"7 aylik dönemde 2 bin 497 düzensiz göçmen yakalandi"

Düzensiz göç ile mücadelede ilk 7 ayda 2 bin 497 düzensiz göçmenin yakalandigini söyleyen Vali Çeber, “Güvenlik güçlerimizin operasyonlari ve denetimleri neticesinde 2024 yili 7 aylik dönemde 2 bin 497 düzensiz göçmen yakalanarak Il Göç Idaresi Müdürlügü Geri Gönderme Merkezine teslim edildi. Ayrica ilimizde 25 mobil göç noktasi araciyla düzensiz göçle etkin bir sekilde mücadele ediyoruz. Bu araçlar sehrimizin farkli noktalarinda güvenlik güçlerimizle beraber denetim ve kontrollerini durmaksizin sürdürüyor” seklinde konustu.



"Yüzde 100’lük bir basari saglandi"

Vali Çeber, 52 kasten öldürme olayinin aydinlatildigini söyleyen Vali Çeber, "Ilimizde Kasten Öldürme Olaylari’nda bir önceki yilin ayni dönemine oranla yüzde 21 azalma saglandi. 2024 yilinda meydana gelen 52 kasten öldürme olayinin tamami aydinlatildi. Burada da arkadaslar yüzde 100’lük bir basari sagladilar" dedi.



“2024 yilinda aranan 10 bin 936 kisi yakalandi”

2024 yilinda aranan sahislara yönelik çalismalarin devam ettigini söyleyen ve 10 bin 936 kisinin yakalandigini belirten Vali Çeber, “Gaziantep’te 2023 yili ilk 7 ayinda kesinlesmis hapis cezasina göre aranan 6 bin 758 kisi yakalanmisken 2024 yilinin ayni döneminde 10 bin 936 kisi yakalandi ve yakalama oranlarinda yüzde 62 artis basarisi saglandi. Hapis Cezasi ile ilgili yakalanan sahislarda ilimiz Türkiye ortalamasinin üzerinde seyrediyor. Mercek-6 Operasyonlari kapsaminda 4 süpheli sahis, Ayrica 2024 yili ilk 7 ayinda 20 ile 40 yil arasinda kesinlesmis hapis cezasiyla aranan toplam 48 sahis yakalanarak cezaevine nakli gerçeklestirildi.

Emniyet güçlerimiz, toplam personel sayisi ile yapilan il geneli sok uygulamalarin artirilmasi neticesinde yüzde 62 oraninda daha fazla bir yakalama oranina ulasmayi basardi. Yakalama oranlarinda hem Emniyetimiz hem de Jandarmamiz Türkiye genelinde ilk siralarda yer aliyor” seklinde konustu.



“2024 yilinda 2 bin 75 adet silah ele geçirildi”

Geçen yila oranla ele geçirilen silahlarda artis oldugunu söyleyen Vali Çeber, “Il geneli 2023 yili ilk 7 ayina göre 2024 yilinin ayni döneminde genel asayis olaylarinda yüzde 11 azalma saglandi. Aydinlatma orani ise yüzde 86’dan yüzde 94’e çikarildi. 2023 yilinda bin 691 adet silah ele geçirilmisken 2024 yilinin ayni döneminde yüzde 23 artis ile 2 bin 75 adet silah ele geçirildi” ifadelerini kullandi.

“Narkotik suçlarda yakalanan süpheli sayisi yüzde 100 artti”

Vali Çeber, narkotik suçlarla ilgili de, “Emniyet Jandarma bölgesi Narkotik Suçlarla Mücadele kapsaminda 2023 yilina göre 2024 yilinda operasyon sayisi yüzde 102 oraninda, aydinlatma orani da yüzde 100 oraninda artti. Diger yandan En iyi Narkotik Polisi Anne, Uyuma, Narko Rehber, Narko Nokta, Narko Gençlik, KADES, Erkek Farkindalik Projesi, SIBERAY ve Trafik Bilgilendirme egitimleri olmak üzere vatandaslarimizi bilinçlendirmek amaciyla toplamda 730 bin civarinda vatandasimiza degisik konularda egitim ve farkindalik faaliyetleri gerçeklestirdi” dedi.



“2024’te 432 bin 177 araca cezai islem uygulandi”

Trafik uygulamalarini da arttirdiklarini söyleyen Vali Çeber, “2023 yilinin ilk 7 ayinda Trafik uygulamalarinda toplam 1 milyon araç kontrol edilirken 2024 yilinda 1.8 milyon aracin kontrol edildi. Trafik uygulamalarimizda artis orani yüzde 69 oldu. Yapilan kontrollerde 432 bin 177 araca cezai islem uygulandi” ifadelerine yer verdi.

“Geçen seneye oranla fistik hirsizligi yüzde 50 azaldi”

Fistik hirsizlarina karsi, üreticilere dron ve karadan komando timleriyle destek verdiklerini söyleyen Çeber, “Fistik üretiminin yogun oldugu ilçelerde Jandarma Asayis Timleri ve Takviye Jandarma Komando Timleri ile karadan, dronlarla da havadan 7/24 esasina göre önleyici kolluk hizmetleri icra edilmeye devam ediyor. Alinan tedbirler neticesinde meydana gelen fistik hirsizligi olaylarinda 2023 yili ayni dönemine oranla bu sene yüzde 50 azalma meydana geldi” dedi.



“31 bin sahis ve 14 bin motosiklet kontrol edildi”

Çeber, “Temmuz ayinda parklarda yaya ve motosikletlilere yönelik yapilan uygulamalarda 31 bin sahis ve 14 bin motosiklet kontrol edildi. 6 bin 812 motosiklete cezai islem uygulandi. 671 motosiklet trafikten men edildi. Yapilan uygulamalarda 12 adet çalinti motosiklet, 15 adet tabanca ve çok sayida kesici/delici alet ile bir miktar uyusturucu madde yakalandi” seklinde konustu.



"300 araç hedefimizden 170 araçlik kaynagi su anda topladik"

Emniyet ve jandarmaya 300 araç alimiyla ilgili bir kampanya baslatildigini ve hayirseverler tarafindan 170 araçlik kaynagin tamamlandigini söyleyen Vali Çeber, "Emniyet güçlerimizin vatandaslarimizin huzur ve güvenligini saglarken daha etkili çalisabilmesi amaciyla geçtigimiz aylarda 300 araç alimiyla ilgili bir kampanya baslatmistik hatirlarsiniz. Hayirsever is adamlarimizin katkilariyla kampanyada önemli bir mesafe kat ettik. 300 araç hedefimizden 170 araçlik kaynagi su anda topladik. Ancak hayirsever katkilarimiz devam ediyor. En kisa zamanda kalan 130 araçlik kaynagi da tamamlayip personel takviyesi ile artan personel sayisina yetecek araç yogunlugunu yakalayacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA