Kafkas Üniversitesi'ndeki Milyonluk Robot Çürümeye Terk Edildi

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Egitim, Uygulama ve Arastirma Hastanesi bünyesinde kurulun ‘Robotik Rehabilitasyon’ ile uzun zaman yürüyemeyen hastalara umut olan Wolkbot Robotik, çürümeye terk edildi. Yaklasik 2 yildir bir türlü tamiri yapilmayan robotun akibetinin ne olacagi ise bilinmiyor.

Kafkas Üniversitesi'ndeki Milyonluk Robot Çürümeye Terk Edildi
Üniversite ve hastane yönetimin ilgilenmedigi çalisanlarinin baska birimlerde görevlendirildigi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin de kapali bulunmasi felçli ve yürüme sikintisi çeken hastalari kara kara düsündürüyor.

AK Parti Milletvekilleri ile dönemin rektörü Prof. Dr. Sami Özcan tarafindan Egitim, Uygulama ve Arastirma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne kurulan Wolkbot, ‘Robotik’ 2016 yilinda o zamanin parasiyla yaklasik 1,5 milyon liraya mal olmustu.

Güney Koreli mühendisler tarafindan Kars’a getirilerek kurulumu yapilan Wolkbot, ‘Robotik’ bir türlü tamiri yaptirilmazken, üniversite ve hastane yönetimin vurdum duymazligi nedeniyle iki bacakta felç, (Propleji), tek kol, tek bacak, (Hemipleji), Parkinson ve Omurilik tedavisi olmak isteyen hastalar ise tedavilerini yaptirmak üzere sabahin erken saatlerinde Erzurum’a gidiyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin doktor olmamasi bahane edilerek kapisina kilit vurulurken, bölümde çalisan görevliler ise baska birimlerde görevlendirildi. Bu da yetmemis gibi kapali bulunan bölüme tekniksiyen alindigi ileri sürülüyor.

Milyonlarca lira harcanarak getirilen Wolkbot, ‘Robotik’in yeniden çalistirilmasi için rektörlük ve hastane yönetiminin herhangi bir girisimi olmazken, üniversite ve hastane yönetimi fizik tedavi bölümü bulunan ve arizali olarak sahipsizlige terk edilen robot ile ilgi ne düsündügü merak ediliyor.

“Hastalara umut olmustu”

Yapilmayi bekleyen ‘Wolkbot’ robot, Egitim, Uygulama ve Arastirma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde; her iki bacakta felç, (Propleji), tek kol, tek bacak, (Hemipleji), Parkinson ve Omurilik yaralanmalari sonucunda problem yasayan hastalara umut isigi olmustu, arizalanan ve yaptirilmayan robot, umut isigi oldugu hastalarin umutlarini karartmis oldu.

Kuruldugunda uzmanlar tarafindan verilen egitimlerin ardindan robot, 1 Uzman Doktor, 1 Yardimci Doktor, 3 Fizyoterapist, 6 yardimci saglik çalisani ile hastalarina hizmet veriyordu. “Robotik Rehabilitasyon”da günde 10 hasta kabul edilerek, her hasta için 30-40 dakikalik seanslar uygulaniyordu.

Yeni versiyon “Walkbot” hastaya normal fizyolojik (dogada yürür gibi) yürüme egitimi vermesi, kalça eklemlerinde rotasyon yaparak merdiven inip çikma hareketlerini desteklemesiyle dikkat çekiyordu. Agirlik eksiltme destegi ile daha az kuvvetle daha uzun süre egzersiz yapilmasina da imkan saglayan robot çürüyor.
Kaynak: İHA