Amasya'daki Yedikir Baraj Gölü'nde Kurakliktan Sular Çekildi, Balik Ölümleri Görülmeye Basladi

Amasya’daki Yedikir Baraj Gölü’nde kuraklik ve sulama ihtiyaci sebebiyle sular metrelerce çekildi. Ortasindaki adaya kiyidan yol açilan gölde, balik ölümleri de görülmeye basladi.

Amasya'daki Yedikir Baraj Gölü'nde Kurakliktan Sular Çekildi, Balik Ölümleri Görülmeye Basladi


Yol gölü ikiye ayirdi

Amasya’nin Suluova ilçesinde sulamada kullanilmasinin yani sira göçmen kuslarin yaz döneminde konakladigi Yedikir Baraj Gölü’nde sular kiyidan metrelerce çekildi. 600 hektarlik alani kaplayan gölün ortasinda bulunan ve sandallarla ulasilabilen adaya kiyidan araçla ya da yürüyerek gidenler karsilastiklari duruma sasirdi. 1985 yilinda kullanima baslayan barajin sular altinda kalan eski Amasya-Merzifon baglanti yolu da tekrar ortaya çikti. Yol gölü ikiye ayirdi.

Balik ölümleri basladi

Adaciklar olusan gölde ilk defa bu yil balik ölümlerinin görüldügünü belirten amatör balikçi Senol Gök, “Gölde suyun azalmasindan dolayi balik ölümleri oluyor. Ayrica sularin çekilmesiyle baraj gölü ikiye ayrildi” dedi.



Yagislar yetersiz oldu

Amasya Seker Fabrikasi Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Özarslan, "Yaklasik 150 bin dekar araziyi sulayan Yedikir Baraji bu yil ciddi bir kuraklik ile karsi karsiya kaldi. Kis döneminde kar yagmamasi ve yagislarinda yetersiz olmasi nedeniyle barajimiz istenilen seviyede dolmadi” diye konustu.



“Kapali sulama sistemine geçilmesi lazim”

Çok sayida kus ve balik türüne ev sahipligi yapan barajda azalan su rezervinin tarimsal üretimi de etkiledigini vurgulayan Özarslan, “Baraj 1990’li yillarda yapildigi için artik kapali sulama sistemine geçilmesi lazim. Açik sistemde tarlaya ulasana kadar büyük su kayiplari olmakta. Kapali sistemle birlikte hem su kayiplarimiz azalacak hem de çiftçilerimizin su tüketimi daha azalacaktir. Bu konuda çalisma yapilarak programa alindigini biliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA