Sicak Ve Nemli Hava Ile Birlikte Çöp Kokusu Hayatlarini Çileye Dönüstürdü

Trabzon’un Arakli ilçesi Tasönü Mahallesi’ndeki kati atik entegre ve bertaraf tesisinde dereye birakildigi iddia edilen atik su çevre sakinlerini isyan ettirdi. Dereye birakilan atik suyun sicak hava ve nem ile birlikte çevreye çok kötü kokular yaydigini belirten çevre sakinleri sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.

Sicak Ve Nemli Hava Ile Birlikte Çöp Kokusu Hayatlarini Çileye Dönüstürdü
Bölgede geçtigimiz günlerde yagan yagis ile birlikte Yanbolu deresi üzerinde yogun çöpler dikkat çekerken konuyla ilgili konusan Tasönü Mahallesi Muhtari Burhan Çebi, "Çöp tesisinden dolayi defalarca ikaz edilmesine ragmen hala aritma suyunu dereye birakiyorlar. Bu suyun verilmesi bazen gece oluyor bazen gündüz oluyor ama sonuçtu bu durum var. Zaten bu suyun Yanbolu deresinden asagi, Yesilyali’ya kadar inmesinin sebebi bu atik sularidir. Burasi için mesire alani demistiler, koku olmayacak demistiler. Verilen sözler yerine getirilmedi. Benim köyümün nüfusu su anda 550-600. Yan köylerimiz de var, onlar da çok yakin mesafedeler zaten, onlari da sayarsak bu rakam 3000 kisiyi bile bulabilir. Yesilçe’de, Arsin’in köylerinde, Arakli’nin köylerinde zaman zaman Arakli merkeze kadar bile bu koku iniyor" dedi.

Bu atik sularinin Yanbolu Deresi ile birlikte denize ulastigini ve denizin de kirletildigini belirten Çebi "Yanbolu Deresi bitimindeki denize girenler çesitli enfeksiyon hastaliklari geçiriyor. Ben bu durumu buna bagliyorum. Bizim çocuklugumuz bu derelerde geçti, biz bugüne kadar hiç böyle seyler duymamistik. Denizden hiçbir zaman mikrop kapildigini duymadik biz. Maalesef bu atiktan dolayi, bu seyler yasanmaya baslandi burada. Hep müracaatlar yapildi, benden daha önceki muhtarlar da, buranin ileri gelen kisileri de müracaat etmisti. Ama hiçbir sonuç elde edilemedi. Yetkililer düzelecek diyorlar ama bir seyin düzeldigi yok burada. Bana en son 3 ay demistiler, su an 5’inci aya girdik; bir ara koku çok kisa bir süre kesildi gibi oldu ama su an telefonlarim susmuyor. Köy halki bu durumdan rahatsiz, yan köylerden dahil beni ariyorlar çok kötü koku var diye. Biz bunu diye diye biktik, usandik. Sonuçta hiçbir devlet kurumu kesinlikle buraya dogru düzgün gelip bakmiyor. Rüzgar çok oldugu zaman koku burada yayiliyor. Biraz yagmur oldugunda ve sis olustugunda burayi koku sariyor. Vatandas ariyor beni penceremi açamiyorum diyor, yan köyler ayni sekilde. Artik buna bir ’Dur’ demeleri lazim" diye konustu.

Kaynak: İHA