Isparta'nin Karanfilleri Avrupa'yi Renklendiriyor

Isparta’da hasadi yapilan karanfiller, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kentte 2 bin dekar alanda bu yil yaklasik 300 milyon dal karanfil üretimi hedefleniyor.

Isparta'nin Karanfilleri Avrupa'yi Renklendiriyor
Türkiye’de gül, lavanta, kiraz, domates gibi ürünlerle güçlü bir tarim altyapisina sahip olan Isparta’da karanfil üretimi de gerçeklestiriliyor. Isparta merkeze bagli Deregümü köyü ve Çünür Mahallesi’nde bulunan seralarda yetistirilen karanfiller Rusya, Almanya ve Ingiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kentte yayla sartlarinda her yil yaklasik 300 milyon dal karanfil üretimi gerçeklestiriliyor. Üretilen karanfillerin bir kismi yurt disi pazarina gönderilerek ülke ekonomisine katki saglaniyor.

Karanfil üreticisi Murat Arslan Isparta’da 5 yildir karanfil üreticiligi yaptigini belirterek, “Çünür Mahallesi’nde 85 dönüm seramizda üretim gerçeklestiriyoruz. Kasim ayinda diktigimiz karanfillerin suanda hasadini gerçeklestiriyoruz. Subat, Mart, Nisan ve Mayis ayinda karanfillerin dikimini gerçeklestiriyoruz. Diktigimiz tüm karanfillerin kesimine basladik. Bu yil 85 dönüm serada 13 milyon karanfil çiçegi kesmeyi hedefliyorum” dedi.

Üretici Arslan geçen yila göre bu yil karanfil dal sayilarinda artis oldugunu söyleyerek, “Geçen yila göre dal sayimiz bu sene daha güzel. Iklim sartlari bir de çalisan ailelerimizin, isçi sayimizin fazla olmasi bizi olumlu etkiledi. Bu yil isçi sayimizda da artis var. Yaptigimiz is bize keyif veriyor, çalistigimiz insanlarla daha toplu bir isçilik çikiyor” dedi.



2 bin dönüm alanda 300 milyon dal rekolte hedefleniyor

Isparta Ziraat Odasi ve Ziraat Odalari Birlik Baskani Mustahattin Can Selçuk ise bu yil kentte 2 bin dönüm serada 300 milyon dal karanfil üretiminin hedeflendigini söyledi.

Selçuk, "Ekim, Kasim ayinda dikilen karanfillerin Haziran ayi itibariyle hasadi basladi.

Bu yil 2 bin dönüm alanda yaklasik 300 milyon dal rekolte beklemekteyiz. Isparta’da üretilen bu karanfiller Rusya, Ingiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilerek ülke ekonomisine katki sagliyor. Bu sicak havalarda üreten, ülke ekonomisine katki saglayan her bireye tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Karanfil seralarinda 8 yildir çalisan isçi Hatice Çetin ise sabahin erken saatlerinde kesime basladiklarini söyledi.

Çetin, "Sabah saat 6’da kesime basliyoruz daha sonra depoda isleme islemini gerçeklestiriyoruz. Gün içerisinde biraz dinlendikten sonra tekrardan kesime devam ediyoruz. Bu isin biraz zorluklari da var tabi ayni zamanda ev hanimiyim. Hem evimle ilgilenip hem de çalistigim için bazen zorlaniyorum ama bir kadin olarak kendi maddi gelirimi sagladigim için gurur duyuyorum" ifadelerini kullandi.

Tek tek kesilen karanfiller özenle paketlenerek yurt disina gönderime hazir hale getiriliyor.
Kaynak: İHA