Halk Sagligi Uzmanindan Klimalari Dogru Kullanma Uyarisi

Tunceli Il Saglik Müdürlügünde görevli Halk Sagligi Hizmetleri Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Aylin Güngör, sicak havalarda klima kullanimi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgilendirmede bulundu.

Halk Sagligi Uzmanindan Klimalari Dogru Kullanma Uyarisi
Hava sicakliklarinin artmasina bagli olarak klima kullanim sikligi ve süresinde artis meydana geldigini belirten Uzm. Dr. Aylin Güngör, klimalarin oldugundan fazla kullanilmasi durumunda ortamdaki nemin artacagina dikkat çekti. Uzm. Dr. Güngör, "Buna bagli olarak da özellikle gözlerimizde ve üst solunum yollarimizda kuruluk meydana gelir. Bunun sonucunda da tonsilit, farenjit, soguk alginligi gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarini kolaylastirici faktörlere zemin hazirlanir. Bunun yaninda klimalar bulundugumuz ortamdaki isiyi çok fazla miktarda düsürdügünde ve çok hizli miktarda soguttugunda bas agrisi, kas rahatsizligi gibi semptomlar ortaya çikiyor” dedi.

Klimalari 22 ile 26 derece arasinda tutmak gerektigine vurgu yapan Uzm. Dr. Güngör, ’’Yine klimali ortamdaki nem ortamini yüzde 40 ile 50 arasinda tutmamiz lazim. Klima çalisan ortamlarda aralikli pencereler açarak hava sirkülasyonunu saglamamiz gerekiyor. Bunun yaninda çok sicak olan günlerde dis ortam ile iç ortam arasindaki sicaklik farkinin 7 ile 8 derece arasindan fazla olmamasina dikkat etmemiz gerekiyor” diye konustu.

Klimalarin dogru sekilde kullanilmamasinin bazi rahatsizliklarin ortaya çikmasina neden oldugunu aktaran Uzm. Dr. Güngör, klimalari dogru sekilde kullanmayi önerdi.
Kaynak: İHA