Uzmanlardan 'Sari Kiz Örümcegini Öldürmeyin' Uyarisi

Van’da et yiyen örümcek olarak bilinen ve zehirli oldugu iddia edilen ’Sari kiz’ örümceginin son günlerde artmasi vatandaslari tedirgin ederken, konuya iliskin uzmanlardan açiklama geldi.

Uzmanlardan 'Sari Kiz Örümcegini Öldürmeyin' Uyarisi
Türkiye’de genellikle Dogu ve Güneydogu Anadolu’da görülen ve halk arasinda zehirli oldugu iddia edilen ‘Sari kiz’ (Solifugae) örümcegine; Van’in Tusba, Gevas ve Özalp ilçelerinde siklikla rastlanmaya baslandi. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan uzmanlar ise görüldügü yerde öldürülen ve et yiyen örümcek olarak da bilinen örümcek türünün, sanildigi gibi insanlar için bir tehlike barindirmadigina dikkat çekiyor.

“Zehirli oldugu algisi var”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, yanlis bilgi sonucunda örümcegin görüldügü yerde öldürüldügünü belirtti.

Genellikle akrebe benzedigi için öldürüldügünü ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Vatandasimiz zehirli oldugu algisindan dolayi telasa kapilarak öldürmektedir. Öldürülmesi gereken degil, yasatilmasi gereken bir örümcektir. Ülkemizde ve dünyada 100’e yakin türü bulunmaktadir. Salgi bezlerinde bile zehir bulunmamaktadir. Genellikle insana saldirmaz ve isirmazlar. Ekolojik dengede insanlara zarar veren hayvanlarla beslendikleri için aslinda faydalidir. Bunlar akrep ve fare gibi zararlilari tüketir. Bu açidan da insana faydalidirlar. Halk arasinda bu yanlis bilgiden dönülmesi ve öldürülmemesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA