Ardahan'da 'Aronya' Üreticiye Alternatif Olacak

Ardahan’in Posof ilçesinde tüm dünyada "süper meyve" olarak taninan aronya bitkisi toprakla bulusturuldu

Ardahan'da 'Aronya' Üreticiye Alternatif Olacak
Ardahan Tarim ve Orman Il Müdürlügü, Saglik açisindan oldukça faydali olan ve Türkiye’de sadece birkaç ilde üretilen aronya üretimine destek veriyor.

Aronya meyvesi saglik açisindan çok yararli olup vitamin, mineral ve lif bakimindan son derece zengin. Günlük tüketiminin yararliligi yaninda son çalismalarla beraber aronya meyvesi Türkiye’de de tibbi bitki sinifina alindi. Antioksidan aktivite ve fenolik bilesiklerin yani sira, yüksek miktarda C vitamini, B1, B2, B6 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri de içeren aronya, katma degeri ve antioksidan degeri çok yüksek olan özel bir bitki olarak dikkat çekiyor.

Ardahan Tarim ve Orman Il Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, özelinde ürün deseni degisim çalismalarinin devam ettigini söyledi.

Cineviz,

’’Yillardir süregelen salt ekim düzeni ve ürün desenine yeni bir yön vermek adina Posof ilçesinde Aronya fide dikimlerini gerçeklestirdik. Bu çalisma Ardahan’a yeni ve uygulanabilir bir ürün sunuyor. Soguk hava sartlarina oldukça dayanikli olan aronya bitkisinde, generatif olgunluga gelen bitkilerin çiçeklenmesi için soguklanma ihtiyaci vardir. Bu sebeple Ardahan, Aronya yetistiriciligi için oldukça uygun. Dikimden hasata, katma degeri yüksek ürünler elde edilebilmektedir. Aronya meyveleri, sahip oldugu bilesenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciger ve nöron hasarini geri döndüren ya da daha ileri hasar olusmasini önleyen etkilere sahip olabilir. Ilaç sanayisinde kullanilmasi da ilimiz ekonomisi açisindan önem arz etmektedir’’ dedi.

Fatih Cineviz, Posof ilçesinde Aronya Demonstrasyon Çalismasinda müdürlük personelleri ve üreticilerle birlikte ekim alanlarinda incelemelerde bulundu. Il Müdürü Cineviz’e, Posof Ilçe Müdürü Günes Tekin, Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Sube Müdürü Akin Saraçoglu da eslik etti.
Kaynak: İHA