Findik Üreticisi Hasat Öncesi Fiyatin Açiklanmasini Bekliyor

Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, findikta taban fiyatin açiklanmasi gerektigini söyledi.

Findik Üreticisi Hasat Öncesi Fiyatin Açiklanmasini Bekliyor
Karadeniz’in “yesil altini” olarak bilinen findigin Türkiye’ye 2.5 milyar dolar döviz girdisi sagladigini hatirlatan Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, "Dolayli yoldan milyonlarca kisiyi ilgilendiren ve ülkemize yillik 2-2.5 milyar dolar döviz girdisi saglayan Karadenizimizin yesil altini için hasat zamani yaklasti. Findik üreticisi hasat için bahçesine kafasinda ’Taban fiyat kaç lira olacak?’, ’Emegimizin karsiligini alabilecek miyiz?’ sorulariyla girmek istemiyor. Devlet adina müdahil alim yapacak olan TMO’nun findik taban fiyati bu ay sonuna kadar mutlaka açiklanmali. Devletimizden 2024 yili findik taban fiyatini bir an önce belirleyerek, açiklamasini bekliyoruz. Açiklanacak olan taban fiyat artan girdi maliyetleri, ekonomik kriz ve üreticinin refah payi göz önünde bulundurularak belirlenmedi” dedi.



"TMO kriterlerini açiklamali"

Açiklanacak taban fiyatin yani sira TMO’nun findik alim kriterlerini de belirlemesi gerektigini ifade eden Karan, “Taban fiyat açiklandiktan sonra ise, TMO alim kampanyasi ve kriterlerini kamuoyuyla paylasmalidir. En önemlisi TMO’nun findik alimlarinda ödeme süresi 20 günü geçmemelidir. TMO alim merkezi sayilarini artirarak, depolarini simdiden ilan etmelidir. TMO’nun açiklayacak oldugu fiyat ve alim kriterleri, serbest piyasanin olusmasinda önemli rol oynayacaktir. Çünkü serbest piyasa taban fiyata göre sekillenecek ve ona göre olusacaktir. Üreticinin emegi, serbest piyasanin insafina birakilmamalidir” seklinde konustu.



"Serbest piyasada findik fiyati düsürülüyor"

Sezon öncesi serbest piyasada findik fiyatinin geriledigini belirten Karan, “Serbest piyasada bir ay öncesine kadar 135 liraya kasar yükselen findik fiyati, su anda 115 lira bandina kadar düsürüldü. Her yeni hasat sezonu öncesi oldugu gibi yine üreticinin ürününü düsük fiyata kapatmak isteyenler isbasinda. Devletimiz tarafindan bunlara firsat verilmemesi adina taban fiyatin bir an önce açiklanmasini bekliyoruz. Ayrica çotanak sayimina göre 2024 yili tahmini findik rekolte tespit çalismalari da devam etmektedir. Ilk belirlemelere göre Giresun’da rekolte bir önceki yilla ayni oranda görülmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA