Eskiyen Pusideler Tokat'ta Yeniden Ilmek Ilmek Isleniyor

Tokat Olgunlasma Enstitüsü, Osmanli hanedan türbelerinin pusidelerini yeniliyor. 2019’da baslattiklari "Puside Projesi" kapsaminda alti pusideyi tamamlayan enstitü, simdi Kanuni Sultan Süleyman’in hasekisi Rabia Sultan için özel bir puside hazirliyor.

Eskiyen Pusideler Tokat'ta Yeniden Ilmek Ilmek Isleniyor
Tokat Olgunlasma Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Millî Egitim Bakanligi arasinda imzalanan protokol dogrultusunda yürütülen “Puside Projesine” 2019 yilinda dahil oldu. Proje kapsaminda, Istanbul Türbeler Müzesi Müdürlügü’ne bagli Osmanli hanedan türbelerindeki orijinal dival isi teknigi ile islenen pusidelerin yenilenmesi ve eksik olanlarin yeniden yapilmasi amaçlaniyor. Enstitü, bugüne kadar alti pusideyi tamamlayarak ilgili makamlara teslim etti. Su anda ise Kanuni Sultan Süleyman’in hasekisi Rabia Sultan pusidesi üzerinde çalisan 8 kadin usta ögretici, dival teknigi ile nakislari ilmek ilmek isliyor. Bir yil süren çalismanin ardindan puside Istanbul’a gönderilecek. Pusidelere hayat veren Tokatli kadinlar, sanatlarini her bir dikislerinde yansitiyor.

“Bir puside 1 yil sürüyor”

Özen ve titizlik isteyen dival isi teknigi ile 7’nci pusideyi hazirladiklarini söyleyen Tokat Olgunlasma Enstitüsü Müdür Yardimcisi ve Puside atölyesi sorumlusu Huriye Emirhan; “Kültür ve Turizm Bakanligi ile Milli Egitim Bakanligi arasinda imzalanan protokol dogrultusunda yürütülen puside projesine Tokat Olgunlasma Enstitüsü olarak 2019 yilinda dahil edildik. Istanbul Türbeler Müzesi Müdürlügüne bagli Osmanli hanedan türbelerindeki orijinal dival isi teknigi ile islenen pusidelerin yenilenmesi ve olmayan pusidelerin yeniden yapilmasi üzerine bu proje baslatildi. Tokat Olgunlasma enstitüsü olarak su ana kadar 6 pusidemizi bitirip gönderdik. Su an 7’nci türbemiz kanuni Sultan Süleyman Türbesi Rabia Sultan pusidesi olarak devam etmektedir. Enstitü olarak 8 usta ögreticimizle birlikte su anda Rabia sultan pusidesini yapiyoruz ve bunun yapimi yaklasik bir yil sürüyor. Çünkü özen ve titizlik isteyen bir istir. Dival isi özen ve sabir isteyen bir teknik. Buradaki usta ögretici arkadasimiz bu özen ve titizligi en güzel sekilde gösteriyorlar. Biz pusidelere bu arkadaslarla hayat veriyoruz” dedi.

Pusideyi ilmek ilmek isleyen 8 usta ögretici kadin ise tarihe isik tutmus sahsiyetlerin türbesinde bulunan örtülere kendilerinin de emeklerinin olmasinin gurur verici oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA